logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Romániában különadó kivetését tervezik az energiaszolgáltatókra

| Szerző: hirado.hu
Már a románok is lépnének az elszabadult energiaárak ellen, de azért még mindig Brüsszelt követik.

Az elkövetkező hetekben a kormány megvizsgálja az energiaszolgáltatók extraadójának lehetőségét, majd ismertetik a lehetséges forgatókönyveket – jelentette be Adrian Câciu pénzügyminiszter.

„Vizsgálat alatt áll, tárgyalni fogunk minden érintett féllel. A profitokat néhány napon belül nyilvánosságra hozzák, egyes vállalatok kötelesek ezt megtenni, mivel jelen vannak a tőzsdén” – mondta a tárcavezető a Digi 24 hírtelevízió csütörtök esti műsorában a Kronikaonline.ro beszámolója szerint.

Ami a szociáldemokraták által kért áfacsökkentést illeti, a miniszter úgy fogalmazott, ez egy prociklikus intézkedés.

„Első ránézésre csökkentheti a fogyasztói árat, de csak ideiglenes lehet” – fogalmazott Câciu. Hozzátette: ha valaki egy prociklikus intézkedéssel rukkol elő, akkor automatikusan kellenek az anticiklikus intézkedések is, mivel ellenkező esetben nőhet az infláció.

A szabályozott energiaárakhoz való visszatérés kapcsán megjegyezte, hogy „lehet róla beszélni”, ám mivel Románia az Európai Unió tagállama, követni kell az energiaügyi irányelvet, az Európai Bizottság ajánlásait.

Mint ismeretes, a romániai villamosenergia-piacot 2021. január 1-jén, a földgázpiacot pedig 2020. július 1-jén liberalizálták.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még