logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – A baloldal olyan intézkedéseket támad, melyeket korábban hangosan követelt

| Szerző: hirado.hu
Az élelmiszerárstop és a baloldal valóságtól elrugaszkodott akciói is szóba kerültek a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, melynek vendégei ezúttal Kiszelly Zoltán és Megadja Gábor voltak.

Lánczi Tamás felidézte, hogy a baloldal meglehetősen „ambivalensen” viszonyul a kormány intézkedéseihez, például a benzinárstophoz, a rezsicsökkentéshez és az élelmiszerárstophoz.

Kiszelly Zoltán politológus szerint a megszokott forgatókönyv szerint támadnak mindent, de Márki-Zay Péter a mögüle hiányzó politikai hátország miatt tesz erős kijelentéseket a nagy nyilvánosság előtt, hogy felhívja magára a figyelmet. Ez sikerül is, bár nem úgy ahogyan szeretné:

sorra sértette meg a különböző társadalmi csoportokat az elhamarkodott nyilatkozataival.

Ugyanakkor a baloldal összességében is támadja például a rezsicsökkentést, támogatja a brüsszeli terveket a CO2-adó kapcsán és Márki-Zay ezt is közvetíti. A külföldi érdek becsatornázódik, ami a baloldal érdeke is, és itt zárul a kör.

Megadja Gábor eszmetörténész szerint korábban a baloldali politikusok – például Gyurcsány Ferenc – követelték nagy hangon a hatósági árakat, de amikor a kormány bevezette azt, akkor azért támadták. Felidézte

Tordai Bence azon nyilatkozatát is, miszerint a piaci energiaárakat rá kellene szabadítani az emberekre.

Márki-Zay azon kijelentései, miszerint használjunk kevesebb energiát, összecsengenek azokkal a külföldön már létező kampányokkal, amelyekben egy esetleges áramkimaradásra készítik fel az embereket.

A magánegészségügy propagálása is szerves része Márki-Zay kampányának, többször is kijelentette, hogy az egészségügy üzlet, erre utal az is, hogy indiai szemműtéteket ajánlgat a magyaroknak – fejtette ki Kiszelly.

Megadja Gábor szerint a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kijelentései aligha használnak a népszerűségének, és a külföldről importált minták nem megoldásai a magyar egészségügy esetlegesen meglévő hiányosságainak.

Lánczi Tamás szóba hozta a Momentum minapi „felfedezését”, miszerint „Iphone-szegénység” van Magyarországon.

Megadja és Kiszelly egyetértettek abban, hogy Magyarországon az embereknek nem ez a legnagyobb gondja – mint néhány nagyvárosi embernek, akik talán nem engedhetnek meg maguknak luxustelefont, és ezt nem tudják a baloldali-liberális pártok feldolgozni –, és ezért nem értik, miért nem szavaznak rájuk az emberek. A Momentum akciója azt mutatja, hogy a baloldal nincs tisztában az emberek problémáival, és azzal, hogy mire van szükségük.

A főváros baloldali vezetésének ügyei is szóba kerültek a műsorban, így Mártha Imre luxus életmódja is, akinek a felügyelete alatt álló közműholdingtól rengeteg embert bocsátanak el, miközben ő a közösségi médiában posztol luxus életmódjáról.

Kiszelly szerint a 2010 előtti világot hozták vissza, már csak a nokiás dobozok hiányoznak.


A közmédia hírháttér műsorában a házigazda Lánczi Tamás politológus, az MTVA online igazgatója és meghívott vendégei hétről hétre megvitatják a hazai és nemzetközi közéleti, gazdasági, társadalmi események mögött álló mélyebb összefüggéseket, magyarázatot adnak a miértekre, segítve ezzel a körülöttünk és velünk történő események megértését.

Lánczi Tamás kiemelte: szeretnének a „dolgok mélyére menni, elhagyni a zsurnalizmus világát, és avatott, komoly szakértőkkel mélyre ásni”. Hangsúlyozta: nem arra vállalkoznak, hogy valakinek a véleményét megerősítsék, hanem azt szeretnék, hogy minél több vélemény hangozzon el, és minden oldalról megvilágítsanak egy témát.

A műsor két 24 perces részből áll. Az első, az M1-en sugárzott részben a házigazda és vendégei a stúdióban beszélgetnek, a műsor második részét online közvetítik a hirado.hu-n.

„48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás” csütörtökönként 20:33-tól az M1-en és 21:05-től a hirado.hu-n!

A 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor korábbi adásai újranézhetőek a hirado.hu honlapjánFacebook-oldalán, valamint YouTube-csatornáján is.

Ajánljuk még