logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Márki-Zay újabb kívánságát tagadhatták meg a baloldali pártok

| Szerző: hirado.hu
A hétvégén újra találkozott a hat ellenzéki párt vezetője – mégpedig Márki-Zay Péter nélkül, de a közös miniszterelnök-jelölt tudtával. A találkozón a listaállítás volt a fő kérdés, és konszenzus látszik kialakulni abban, hogy az ellenzéki lista első 45 helyére nem kerülhetnek be azok a roma politikusok, akiknek mandátumhoz juttatását Márki-Zay Péter azt követően kérte a pártoktól, hogy lemondott a hetedik frakcióra vonatkozó kéréséről – értesült az Atv.hu.

Az Atv.hu beszámolója szerint az ellenzéki pártok alapvetően 45 listás képviselői hellyel számolnak, és erre a forgatókönyvre készítik a közös listát is. (2018-ban az ellenzék 53 listás helyet szerzett meg, de akkor a Fidesz nagyot nyert egyéni választókerületekben.)

A pártelnökök abban állapodtak meg, hogy a listaállítás során három szempontot vesznek figyelembe:

  1. az előválasztás eredményét,
  2. a 2018-as és 2019-es választási eredményeket,
  3. az elmúlt időszak kutatásait.

Ennyi listás mandátumra számíthatnak a pártok

A fenti számítás alapján így áll most az egyes pártok várható listás helyeinek száma (az első 45 helyen:

  • DK 13–16 ( az Atv.hu szerint a DK minimum 14-15-öt szeretne elérni),
  • Jobbik 9–12,
  • Momentum 7-8,
  • MSZP 6-7 (az MSZP annyit szeretne, amennyit a Momentum kap),
  • LMP 3-4 (az LMP az a párt, ahol a frakció léte vagy nem léte múlhat a listás helyek számán, hiszen egyéniben 1 választókerületben tekinthető biztosnak és további 1-ben komolyan esélyesnek LMP-s jelölt győzelme),
  • Párbeszéd 2-3 (a Párbeszéd az előválasztás előtti jó taktikázása miatt az LMP-nél több egyéni győzelemre számíthat, ezért érdemi listás jelenlét nélkül is biztosnak tűnik a frakcióalakításuk; a többi párt kevésbé tűnik nagyvonalúnak listás helyeikkel kapcsolatban).

Az Atv.hu úgy tudja, a pártok a legutóbbi tárgyaláson kölcsönösen mérsékelték követeléseiket, és a 45 biztos befutónak tűnő listás helyre a korábbi 53 helyett már csak 47-48 igényük van összesen, így kijelenthető, hogy célegyenesben van a megállapodás. Az eldőlni látszik, hogy

  • a DK-é a legtöbb listás mandátum,

  • a Jobbik a második,

  • és a pártok biztosítani fogják, hogy az LMP-nek is legyen frakciója.

Márki-Zay újabb ötletét elvetették

Az ellenzéki pártok korábban egységesen nemet mondtak Márki-Zay Péter hetedik frakcióra vonatkozó tervére. Erről a közös miniszterelnök-jelölt végül le is tett, de továbbra is listás helyeket kér a pártoktól. Márki-Zay Péter a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában elmondta: legalább három roma politikusnak kér listás helyet, és ha ezt nem kapja meg, a lehető leghangosabban fogja nyilvánosan elítélni az ezt akadályozó pártvezetőket.

Nos úgy tűnik, Márki-Zaynak ezt a követelését sem teljesítik a pártok. Az Atv.hu információi szerint a miniszterelnök-jelölt által támogatott három roma jelölt a 46–50. helyek közé kerülhet fel a listára. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy az eddig (rész) listát állító négy párt listáján nincs befutó helyen roma politikus, és úgy tudjuk, a listájáról még nem nyilatkozó Jobbik és DK esetében hasonló lesz a helyzet. Úgyhogy a Márki-Zay által támogatott roma politikusok vagy nagyarányú ellenzéki vagy nagyarányú fideszes győzelem esetén kerülhetnek befutó helyre; 5-6 százalék körüli különbség esetén aligha.

A Párbeszéd terhe lehet Márki-Zay mandátuma?

Szintén kérdés, hogy a Párbeszéd 2-3 helyének terhére kerülhet-e be az Országgyűlésbe Márki-Zay Péter, ha nem sikerülne megnyernie egyéni választókerületét. Miután a miniszterelnök-jelöltnek végül nem lesz frakciója, ha bekerül az Országgyűlésbe, akkor a Párbeszéd-frakcióba fog beülni. Egyelőre vita tárgya, hogy ha Márki-Zay nem tud egyéni mandátumot szerezni, akkor a párbeszédes kvóta „fölött” vagy annak részeként tud beülni az Országgyűlésbe (nyilván az is kérdés, hogy ha nem szerezne egyéni mandátumot és nem lenne miniszterelnök április után, akkor beülne-e a parlamentbe listás ellenzéki képviselőként).

Ajánljuk még