logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Bayer Zsolt: Gyurcsány ma már azzal van elfoglalva, miként lőcsölje rá Márki-Zayra ezt az egészet

| Szerző: hirado.hu
Gyurcsány Ferenc tisztában van azzal, hogy rossz lóra tettek Márki-Zay Péterrel, ám az elkötelezett ellenzéki szavazók javát elveszítenék, ha lecserélnék a baloldal kommunikációs ámokfutásba kezdett miniszterelnök-jelöltjét. A másik forgatókönyv szerint az ellenzék valódi vezetője számára a listaállítás után eldobhatóvá válik a baloldal miniszterelnök-jelöltje – a műsorvezető Lánczi Tamással egyebek között erről beszélgettek a 48 perc című műsor második adásának vendégei: Fodor Gábor és Bayer Zsolt.

Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc szerepe, a baloldali miniszterelnök-jelölt lecserélésének esélyei és az ellenzék választási kilátásai volt az M1 csatorna és a hirado.hu 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorának második adásának egyik kiemelt témája.

Visszautalva Gyurcsány Ferenc korábbi kijelentésére, miszerint „majd a parlament eldönti, ki lesz a miniszterelnök”, Lánczi Tamás a felvetette a lehetőségét annak, hogy az ellenzék tetszhalott állapota február közepéig tarthat, így a Márki-Zay Péterrel jelenleg összekötött „Gyurcsánynak addig kell csak kibekkelnie”. A listaállítás után ugyanis, amikor már nem lehetséges megbolygatni az ellenzéki pártok erőviszonyát,

a DK elnöke számára „feleslegessé és eldobhatóvá” válik a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Bayer Zsolt úgy vélte, sok igazság rejlik ebben a forgatókönyvben is, ám szerinte Márki-Zayt „senkire” és „sehogyan” nem tudják lecserélni február közepén. A publicista rámutatott: hiába érzi Gyurcsány Ferenc, hogy Márki-Zay Péterrel „rossz lóra tettek”,  a kormányfőjelölt lecserélésének szándékával bajosan állhatnának ki a baloldali előválasztáson részt vett több mint félmillió elkötelezett szavazójuk elé.

„Mégis mit fognak nekik mondani? Hogy bocs’ gyerekek, tévedtünk?”   

Bayer megjegyezte, függetlenül attól, hogy ki mit gondol a jelölt képességeiről és kommunikációs ámokfutásáról, egyvalami nem elvitatható tőle: jelenleg Márki-Zay az egyetlen az ellenzéki oldalon, aki elmondhatja magáról, hogy őt legalább megválasztották, „legalábbis úgy tudjuk”.

Fodor Gábor szerint sem életszerű, csupán az ellenzék sajtóban rendre felmerülő ábránd, hogy Márki-Zay Pétert levegyék a tábláról. Lánczi Tamás ekkor Karácsony Gergely példáját felcitálva arra emlékeztetett, hogy a főpolgármester maga mondott le a kormányfőjelöltségről. „Nem tudjuk miért, de ugye reggel még úgy nyilatkozott, hogy csak akkor lép vissza, hogyha elüti a villamos, ami nem ütötte el, de ő lemondott” – mondta.

Bayer korábbi véleményét megerősítve kifejtette, bár nem lát bele a túloldal a kamarillapolitikájába, Márki-Zay lemondását vagy lemondatását kevéssé tartja lehetségesnek, ám ha ez mégis bekövetkezik, az ellenzéki vezetők azzal „saját magukat fogják fölpofozni”.

„A legelkötelezettebb szavazóbázisuknak onnantól kezdve nem tudnak mit mondani. Elveszítenek a félmillió szavazóból 400 ezret, aki azt fogja mondani, hogy elmentek ti is a francba!”

– világított rá a publicista.

Lánczi Tamás kérdésére, hogy Gyurcsány Ferenc vajon egy ilyen helyzetben akar-e egyáltalán választást nyerni, Bayer az mondta: szerinte

az ellenzék valódi vezetője három hónapja még nyerni akart és meggyőződéssel hitt az ellenzék győzelmében, azonban ma már azzal van elfoglalva, hogy „miként lőcsölje rá Márki-Zayra ezt az egészet”.

Fodor Gábor ugyanakkor úgy vélte, Gyurcsány Ferenc szeretne nyerni, ám egyre inkább barátkozik a gondolattal, hogy ez mégsem jön neki össze.

Visszanézheti a teljes adást:

Ajánljuk még