logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dömötör Csaba: Az árstopot egyenként és csoportosan is támogatniuk kellene

| Szerző: hirado.hu
A fanyalgó cinizmustól az intézkedéseket keveslő számonkérésekig terjednek az ellenzéki reakciók azután, hogy a kormányfő árstopot jelentett be pár kiemelt élelmiszer esetében. A használj-kevesebb-gázt-és áramot jellegű életvezetési tanácsok után már kevés dolgon lepődünk meg – írja közösségi oldalán Dömtör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Bejegyzésében ismerteti, hogy milyen kormányzati intézkedések születtek a koronavírus-járvány alatt a családok védelmében.

Az államtitkár szerint „ha kicsit is komolyan gondolnák az elmúlt hónapokban előadott dühös tónusú parlamenti felszólalásaikat, akkor a mai döntést egyenként és csoportosan is támogatniuk kellene. Nem teszik, és ez most már legyen az ő felelősségük”.

A bejegyzésben Dömötör Csaba ismerteti, hogy milyen döntések születtek még azért, hogy a családok minél kisebb megélhetési viszontagsággal vészeljék át a vírus sokadik hullámainak időszakát:

  • Hitelmoratórium: ez június 30-ig érvényes egyes társadalmi csoportok számára (pl. gyermeket várók és nevelők, nyugdíjasok, közfoglalkoztatottak).
  • Kamatstop: a jelzáloghitelek kamatai nem lehetnek magasabbak az október végi szintnél (ez átlagosan havi 11 ezer forintos támogatás).
  • Rezsicsökkentés a vállalkozóknak is: a kisvállalkozók is beléphetnek az úgynevezett egyetemes szolgáltatói körbe (ez olyan cégekre vonatkozik, amelyek legfeljebb 10 főt foglalkoztatnak és bevételük 4 milliárd alatti).
  • A benzinár befagyasztása: ezt a döntést a parlament is megerősítette, három hónapra 480 forint a benzin és a gázolaj árának felső határa.
  • Rugalmasabb szabályok a SZÉP-kártyák felhasználásánál: május végéig hideg élelmiszert is lehet venni a kártyákkal, ez az alszámlák közötti átjárhatóság miatt gyakorlatilag minden alszámlára vonatkozik.
  • És ha ez nem lenne elég, akkor tovább csökkennek az adók: megszűnik a szakképzési hozzájárulás, 2,5 százalékponttal csökken a szocho mértéke; a munkaadói adók összességében 17-ről 13 százalékra csökkennek, ez az eddigi legnagyobb ilyen jellegű adócsökkentés.
  • A több százezer forintos családi adóvisszatérítés és a 25 év alatti adómentesség ömagában is vaskos tételt jelent;

Az államtitkár szerint „ha a baloldali pártokat egy dekányit is érdekelnék a járvány alatti megélhetési kérdések, akkor legalább párat megtámogattak volna ezen döntések közül”, hozzátette, hogy:
a kormány persze így is végre tudja hajtani ezeket, de jelzésértékű lett volna.

„Nem tették, így hát továbbra is csak a szörnyűséges fejezeteit ismerjük a Nagy Baloldali Szívdobbanás Programjának: minimálbér nuku, fizetős egészségügy, megemelt SZJA-kulcsok és társasági adó, felejtős 13. havi nyugdíj, a családtámogatások leválasztása a munkavégzés követelményétől, és persze a menjél-inkább-gyalog jótanács.  Minden ez, csak nem balra ikszelésre ingerlő ajánlat”

– írja az államtitkár.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még