logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc: Schiffer András szerint az ellenzék a globális tőkét szolgálja

| Szerző: hirado.hu
A jelenlegi ellenzék nem baloldali, hanem a globális tőke érdekkijárói – jelentette ki Schiffer András ügyvéd a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban.

A baloldalon egyre erősödnek azok a hangok, melyek a feles alkotmányozás lehetőségét vizsgálják. Ennek következményeiről és létjogosultságáról is szó esett a a 48 perc című műsorban amit az M1 és a hirado.hu közvetített.

Zavargások törhetnek ki a választás után?

Schiffer András szerint az elmúlt két év, a lezárások, a járvány mind-mind kiszámíthatatlanná tette az embereket. Nem lehet tudni, hogy mire hogyan fognak reagálni, hiszen egy frusztrált világállapot van. Magyarország tekintetében negatívnak látja, hogy itt nem indultak nagy tömegmozgalmak az elmúlt években és úgy látja, hogy a magyar társadalom passzív. A Békemenetet sem tartja olyan nagy tömegmegmozdulásnak, mint amilyenek például Romániában indultak az elmúlt 20 évben.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője szerint a magyar Békemenet egyfajta stabilitást tud sugallni, de így is számol azzal hogy külső beavatkozási kísérletek történnek majd a választásba. Az alkotmányjogász azt sem tartja teljesen kizárhatónak, hogy erőszakos megmozdulásokra is sor kerülhet, 2018 végén is voltak hasonló próbálkozások.

A választások delegitimációja, azaz annak az érvényességének kétségbe vonása rendkívül veszélyes – mondta Schiffer András. Úgy véli, hogy a politikai közösség kettészakadt Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a választók fele nem érzi magáénak az országot. Azt gondolja, hogy 20-30 évvel ezelőtt elő sem fordulhatott volna olyan, hogy az egyik politikai oldal megpróbálja zárójelbe tenni a másik oldal által hozott törvényeket.

Vereségre játszanak?

Schiffer András elmondta, hogy örülne egy baloldali választási győzelemnek, de a jelenlegi ellenzék nem baloldali, hanem a globális tőke érdekkijárói. A járványhelyzet miatt van annyi bizonytalansági tényező, hogy a napi események majdhogynem lényegtelenné válnak. Nem számít melyik héten kit mérnek esélyesebbnek a közvélemény-kutatók, mert a koronavírus-válság olyan helyzetet teremtett, ami kiszámíthatatlan.

Ifj. Lomnici Zoltán is bizonytalannak látja a helyzetet, bár úgy gondolja, hogy a stabil választói tömbök kitartanak. A bizonytalan választók becsatornázása kulcskérdés lehet az idei parlamenti választáson.

Ajánljuk még