logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Ostobaság, provincializmus, beszűkültség” – tovább gyalázkodik Márki-Zay Péter

Újabb videóban beszélt elmarasztalóan Magyarországról a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter karácsonyi bejelentkezésében úgy fogalmazott: Magyarország ma egy olyan hely, ahol az ostobaság és a beszűkültség uralkodik. Szerinte ezt csak a hatpárti ellenzéki együttműködés változtathatná meg. Csakhogy saját szövetségesei közül is többen úgy látják, hogy a népszerűségéből folyamatosan vesztő közös jelölt nem váltja be a hozzá fűzött reményeket – hangzott el az M1 Híradójában.

Karácsonyi üzenetét tolmácsolta egy Facebook-videóban a baloldal miniszterelnök-jelöltje. „Ostobaság, provincializmus, beszűkültség” – Márki-Zay Péter a tízperces beszédben egyebek mellett ezeket a jelzőket válogatta össze, hogy elmondja, hogyan látja ma Magyarországot.

„Ahol nem a minőség, nem az innováció uralkodik, hanem az ostobaság, a provincionalizmus, a beszűkültség. Egy gyűlölködő, elszegényedő, egyre elfogyó, egyre halálozó Magyarország”

– fogalmazott a baloldal közös miniszterelnök-jelöltje.

A hódmezővásárhelyi polgármester elmondása szerint nem készült a bejelentkezésre. Az így rögtönzöttnek mondható videóban Márki-Zay Péter többször is sötét képet festett Magyarországról. Közben

több egymásnak ellentmondó kijelentést tett.

A kormány által bevezetett jóléti intézkedések kapcsán, a rezsicsökkentésre vagy a 13. havi nyugdíjra utalva például ezúttal is népbutítást emlegetett, majd néhány perccel később már azt állította: hazugság, hogy ezeket ki akarná vezetni.

Pedig ilyen irányú terveit Márki Zay Péter az elmúlt hónapokban szinte megállás nélkül hangoztatta. Egy Dobrev Klárával folytatott vita során a rezsicsökkentést és a 13. havi nyugdíjat is azok közé a szerinte felelőtlen intézkedések közé sorolta, amelyeket nehéz kivezetni.

„Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. Tehát tudjuk azt, hogy az előző kormány éppen abba bukott bele részben, hogy megszüntette mondjuk a tizenharmadik havi nyugdíjat”

– jelentette ki.

Egy lakossági fórumán rezsicsökkentés címszó alatt spórolást javasolt.

Ugyanebben a szónoklatban az ostobaság és a Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből elhíresült böszmeség fordulatot váltogatva támadta meg a 13. havi nyugdíj visszavezetését is.

„Amikor a legnagyobb munkanélküliség fenyegetett a Covid első hullámában, nem a munkavállalóknak tettek valamit, hanem bejelentették, hogy a tizenharmadik havi nyugdíjat építik vissza. Amikor a munkahelyek elvesznek, akkor a nyugdíjasoknak adok pluszjuttatást? Ez körülbelül akkora böszmeség volt, mint stadiont építeni” – mondta Márki-Zay Péter.

Kapcsolódó tartalom

Márki-Zay Péter – ahogy az Origo fogalmaz – abszurd elképzeléseit a Mediaworks Hírcentrum foglalta össze. A cikksorozat első, hétfői részében azt írják: „A korábban Brüsszel-közeli energiacégek lobbistájaként dolgozó Márki-Zay az RTL által celebrált vitaműsorban felelőtlen ígéretnek nevezte az üzemanyagárak adójának csökkentését is. Egy Blikknek adott interjúban pedig végtelenül károsnak minősítette az embereknek kedvező intézkedést.”

Csakhogy ezeknek a hódmezővásárhelyi polgármester által hangoztatott nézeteknek úgy tűnik, hogy az ellenzéki szavazók körében is látható negatív eredménye van. A politikusról sorra látnak napvilágot a népszerűtlenségét mutató közvélemény-kutatások. Sőt, sajtóhírek szerint

már Márki-Zay Péter szövetségesei közül is sokan gondolják úgy, hogy a közös jelölt nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

A Magyar Nemzet hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy Márki-Zay Péter Jakab Péter Jobbik-elnökkel is összerúgta a port, és a politikust Donáth Anna, a Momentum nemrég megválasztott vezetője is bírálta. Gyurcsány Ferenc pedig baloldali források szerint – ahogy a cikk fogalmaz – csak saját pártja, a DK pecsenyéjét sütögeti.

A volt miniszterelnökkel hétfőn az Atv.hu közölt évértékelő interjút. Ebben Gyurcsány Ferenc meg sem említi Márki-Zay Péter nevét, miközben 2021 legfontosabb ellenzéki sikereként azt emeli ki, hogy felesége, Dobrev Klára minden képzeletet felülmúlóan jól szerepelt a miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

A Magyar Nemzet szerint a belviszály még a baloldalközeli külföldi lapoknak is feltűnt. A külpolitikával foglalkozó Foreign Policy arról ír: máris repedések keletkeztek a pártok között. A New York-i székhelyű Amerikai Népszava pedig legutóbbi cikkében odáig jutott, hogy az ellenzéki összefogásnak készen kell állnia egy Márki-Zay Péterrel szembeni bizalmatlansági szavazásra.

Ajánljuk még