logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pénzügyminisztérium: Magyarország a tervezettnél hamarabb térhet vissza az egyensúlyi pályára

A magyar gazdaság növekedése továbbra is az egyik leggyorsabb az Európai Unióban, és az előrejelzések szerint a következő években is magas, 4-5 százalék körüli bővülés várható. A sikeres újraindításnak köszönhetően a magyar költségvetési politika a tervezettnél hamarabb térhet vissza az egyensúlyi pályára – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében.

A szaktárca ismerteti: a kormány egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forint megtakarítást ér el a jövő évi költségvetésben, így a GDP-arányos hiánycélt 5,9 százalékról 4,9 százalékra javítja. Mindez az államadósság-ráta gyorsabb csökkentését is lehetővé teszi – fűzik hozzá.

A magyar gazdaság újraindítása sikeres: a gazdaság teljesítménye 6,1 százalékkal nőtt, a beruházások 12 százalék felett bővültek, a foglalkoztatottak száma 4,7 millióra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alá javult. Mindez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni.

A PM emlékeztet: a kormány ezért már december elején úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel idén 350 milliárd forinttal növeli pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett. A mostani döntéssel a jövő évi egyensúlyi mutatókat is javítja a kormány: a 755 milliárd forintos megtakarítás olyan beruházások átütemezésével érhető el, amelyeknek közbeszerzési, tervezési vagy kivitelezési késedelme lehetővé teszi a 2022-es költségvetés tehermentesítését.

Az egyensúlyi mutatók javításával Magyarország felkészültebb lehet a világgazdasági kockázatokkal szemben, erősödik hazánk pénzügyi stabilitása, tovább javul befektetői megítélése – mutat rá a Pénzügyminisztérium.

A közlemény kiemeli: a pénzügyi tartalékokat oly módon növeli a kormány, hogy közben jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére és a béremelésekre is.

Ajánljuk még