logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Sokat veszített népszerűségéből Márki-Zay Péter a Századvég szerint

| Szerző: hirado.hu
Az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményeként Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lett a baloldal kormányfőjelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon. A Századvég legújabb közvélemény-kutatásában azt vizsgálta, miként változott a politikus népszerűsége a jelöltté válása után eltelt két hónapban.

2021 októberében, az ellenzéki előválasztás második fordulója idején, Márki-Zay Péterről kedvező véleményen volt a magyar választók 42 százaléka, 47 százaléka pedig kedvezőtlen véleményen. A mínusz öt pontos index a jelölt győzelmét követően akár kedvező irányba is elmozdulhatott volna, az elmúlt két hónapban azonban ezzel élesen ellentétes trend figyelhető meg: Márki-Zay Péter népszerűsége folyamatosan esik.

A Századvég decemberben készült, legújabb felmérésének tanúsága szerint a hódmezővásárhelyi polgármesterről a megkérdezettek 36%-a nyilatkozott kedvezően és 56% kedvezőtlenül. Ez már mínusz húsz pontos elutasítottságot jelent, ami ilyen rövid idő alatt kifejezetten jelentős veszteség.

Márki-Zay Péter kizárólag a fővárosban népszerű, igaz ott is mindössze 49/47 százalék arányban. A megyeszékhelyeken élők 38 százaléka kedveli és 53 százaléka utasítja el. Nagyon hasonló értékeket figyelhetünk meg a falvak (29/61 százalék) és a kisebb városok (34/56 százalék) esetében is.

A grafikon ide kattintva nagyban is megtekinthető (Forrás: Századvég Alapítvány)

Az ellenzék kormányfőjelöltje valamivel elutasítottabb a nők (32/57 százalék), mint a férfiak (41/53 százalék) körében, de mindkét nemnél kedvezőtlen megítélés alá esik.

A 40 év alatti választók között 44 százalék kedveli és 48 százalék nem, 40 év felett mindössze 30 százalék kedveli és 62 százalék nem. A nyugdíjasok körében a jelölt kifejezetten elutasított: mindössze 24 százalék nyilatkozik róla kedvezően, viszont 66 százalék elutasítóan.

A bizonytalan szavazók esetében Márki-Zay Péter kedveltsége jelenleg 24 százaléka, elutasítottsága pedig 45 százalékon áll.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még