logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mesterházy kérdezte Szijjártót, nem erre a válaszra számított

| Szerző: hirado.hu
Bohózatba illő részletet osztott meg közösségi oldalán Szijjártó Péter a külügyi bizottság előtti meghallgatásáról, amelyben a grémium szocialista alelnökét kellett helyreigazítania, miután Mesterházy Attila kérdésével azt a hamis látszatot keltette, hogy a magyar kormány kizárólag Oroszországgal ápol nemzetközi kapcsolatokat.
„»Egyszerűbb« kérdés, egyenes válasz” – ezzel a felütéssel posztolta közösségi oldalán Szijjártó Péter az Országgyűlés külügyi bizottsága előtti éves meghallgatásáról készült felvétel egy bohózatba illő részletét, amelyben Mesterházy Attila, a grémium MSZP-s alelnöke arról érdeklődik, a külügyminiszter miért csak az orosz kollégáját hívta meg a magyar nagyköveti értekezletre.
(…) ilyenre talán még sosem volt példa, az elmúlt 12 évben biztos nem, amióta Önök kormányoznak. Tehát mi indokolta azt, hogy nem egy nyugati vagy NATO-szövetséges ország külügyminiszterét hívta meg, hanem kimondottan az orosz külügyminisztert-
– kérdezte Mesterházy Szijjártó Pétertől.
A tárcavezető közölte, Mesterházy kérdésben megfogalmazott állítása hazugság, és felvilágosította a külügyi bizottság szocialista alelnökét arról, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csak egyike volt a budapesti nagyköveti értekezletre meghívott rangos vendégnek.

„Hat vendég tartott előadást a nagyköveti értekezleten, ugyanis arra törekedtem, hogy legyen EU-s, NATO-s, legyen EU-ba igyekvő, legyen keleti, legyen semleges és legyen nemzetközi szervezeti tisztségviselő is. Ezért az EU- és NATO-tag Horvátország külügyminisztere, a svájci külügyminiszter, az Európai Unióba igyekvő Szerbia integrációs minisztere, valóban: az orosz külügyminiszter, a WHO főigazgatója és az EBESZ kisebbségügyi főmegbízottja volt az értekezlet vendége.”

Szijjártó Péter hozzáfűzte még, hogy „akkor sem lett volna semmi baj”, ha csak Lavrovot hívja meg.

Mesterházy emellett a magyar-ukrán viszonyról kérdezte a minisztert, aki jelezte: hat szomszédos ország közül ötben „előre mentek” a kapcsolatok, ez csak Ukrajnával nem sikerült, ahol folyamatos a kisebbségek jogainak megsértése, ezért Magyarország blokkolja Ukrajna és a NATO miniszteri szintű tárgyalásait. Meghallgatásán a miniszter kiemelte, a kormány a jövőben is kizárólag a nemzeti érdekek érvényesítésére törekszik. Mint mondta, a külpolitikai stratégia következetes végrehajtásával az elmúlt évben Magyarország meg tudta védeni a magyar emberek egészségét, gyorsan újra tudta indítani a gazdaságát, ellen tudott állni a migrációs nyomásnak és biztosítani tudta energiaellátását.

A címlapképen: Mesterházy Attila távozik a szocialista párt Jókai utcai székházában tartott sajtótájékoztatójáról 2014. május 29-én, miután lemondott MSZP-elnöki és parlamenti frakcióvezetői posztjáról (Fotó: Kovács Attila/MTI)

Ajánljuk még