logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Márki-Zay Péter szerint nem kell minimálbér

Nem feltétlenül tartja szükségesnek a minimálbért – erről beszélt a közösségi oldalára feltöltött videójában a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter azt is mondta: szerinte az elmúlt évek jelentős minimálbér-emelkedése nem a Fidesznek köszönhető. Pedig a számok nem ezt mutatják. Januártól magasabb lesz a minimálbér, mint amekkora az átlagbér volt a Gyurcsány–Bajnai-kabinet idején – hangzott el az M1 Híradójában.

Márki-Zay Péter szerint nem kell minimálbér – erről egy internetes videóban beszélt a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Márki-Zay Péter azt is mondta, szerinte az utóbbi évek jelentős minimálbér-emelése nem a Fidesznek köszönhető.

Én gazdasági kérdésekben roppant liberális vagyok, én nem feltétlenül tartom szükségesnek a minimálbért se. Azt is vallom, hogy a mostani, az utóbbi években jelentkezett bérnövekedést azt nem a Fidesz intézte el, hanem a gazdaság” – mondta.

A növekedés minden magyar közös sikere, ezért mindenki részesülni fog belőle

– ezt mondta Orbán Viktori miniszterelnök, miután november közepén aláírta a bérmegállapodást a munkaadók és munkavállalók képviselőivel.

Orbán Viktor kiemelte: 2010 után a legfontosabb feladat az volt, hogy szakítsanak az alacsony minimálbér gyakorlatával, és segély helyett munkát kínáljanak. A kormányfő hozzátette: ennek a megközelítésnek a sikerét az bizonyítja, hogy az elmúlt 12 évben összesen 172 százalékos volt a minimálbér növekedése.

2009-ben 71 500 forint volt a minimálbér, a baloldal nyolcéves kormányzása alatt összesen 23 500 forinttal emelte azt. A Fidesz–KDNP kormányzása alatt,

2022 januárjától azonban eléri a 200 000 forintot a minimálbér mértéke, ami a 2009-es összeg közel háromszorosa.

A garantált bérminimum 87 000 forint volt 2009-ben, 2022-ben azonban már 260 000 forint lesz. Ez is nagyjából háromszorosa a 2009-es összegnek. 2002 és 2010 között két százalékkal csökkent a minimálbér reálértéke Magyarországon, miközben a többi V4-es országban 30 százalékos növekedés történt.

A mostani emelésnek köszönhetően viszont jövő év január elsejétől magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány–Bajnai-korszakban az átlagbér volt.

Ajánljuk még