logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Balázs: A DK szembemegy saját kormányfőjelöltjével az energiaárak és rezsicsökkentés kérdésében

| Szerző: hirado.hu
Brüsszel politikai okokból nem hagyja jóvá a helyreállítási alapot, és a hazai baloldal ebben a helyzetben sem állt ki a magyar emberek és vállalkozások érdekeiért: aktívan bujtogattak és lobbiztak Brüsszelben azért, hogy ezek a pénzek ne érkezzenek meg Magyarországra – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az Országgyűlésben.

Varju László (DK) azzal vádolta a kormányt az Országgyűlés hétfői napirend előtt ülésén, hogy számára az energiatakarékosság csak üres politikai szlogen, és nemet mond a panellakások, társasházak felújítására. Arra hivatkozott, hogy elégtelen minősítést kapott az a dokumentum, amelyet a kormány az európai helyreállítási alappal kapcsolatos terv részeként nyújtott be az energiatakarékossági célokról. Az EU jelentős támogatást biztosítana energiahatékonysági célokra, ez azonban nem illeszkedne a „rezsihazugsághoz”, hiszen így ténylegesen csökkennének a lakások költségei, de „nem híznának a haverok számlái” – értékelt az ellenzéki képviselő.

Kijelentette: olyan kormányra van szükség, amelynek a rezsicsökkentés arról szól, hogy miként lehet a legjobb módon csökkenteni a családok, közülük is a legrászorultabbak kiadásait.

Orbán Balázs a felszólalásra a Facebook-oldalán is közzétett válaszában elmondta:

Varju szemmel láthatóan megpróbált szembemenni a saját miniszterelnök-jelöltjével, ugyanis Márki-Zay Péter homlokegyenest ellenkezően nyilatkozott energiaárak és rezsicsökkentés kérdéséről.

Eddig Márki-Zay és a DK politikája is támadta ezeket az intézkedéseket, így a felszólalás több szempontból is hiteltelen – világított rá Orbán Balázs.

A baloldal kormányon tizenötször emelte a rezsi árát, míg 2010-et követően a rezsicsökkentésnek köszönhetően átlagosan 25 százalékkal csökkent a földgáz, az áram és a távhő ára

– emlékeztetett az államtitkár.

Mint mondta, az unió helyreállítási alapja (RRF) egy olyan hitelkonstrukció, amelyet az EU tagállamai közösen vettek fel annak érdekében, hogy a járvány gazdasági hatásait enyhíteni tudják, és segíteni tudjanak az embereken és a vállalkozásokon. A cél az lenne, hogy minden ország minél előbb hozzájusson ezekhez a forrásokhoz, ám Brüsszel politikai okokból nem hagyja jóvá a helyreállítási alapot.

Orbán rámutatott: a szakmai egyeztetések már a nyáron lezajlottak, de miután jött a gyermekvédelmi törvény, az ellene ágáló brüsszeli politikusok behúzták a féket, illetve tovább támadták Magyarországot az illegális migráció elleni küzdelem és egyéb, az asztalon lévő brüsszeli politikai témákkal kapcsolatban is.

A baloldal ebben a helyzetben nem állt ki a magyar emberek és vállalkozások érdekeiért. Nem jelentették ki, hogy most nincs helye az ideológiai csatározásoknak, hanem annak, hogy ez a pénz minél előbb megjelenjen a magyar gazdaságban, a magyar állampolgárok minél előbb megkapják ezt a pénzt. Ehelyett kifejezetten bujtogattak és különböző álhírek gyártásával aktívan lobbiztak Brüsszelben azért, hogy ezek a pénzek ne érkezzenek meg Magyarországra, ami felháborító és elfogadhatatlan 

– jelentette ki az államtitkár.

[CIKKTÖRZSBELI AJÁNLÓ]

Ajánljuk még