logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Márki-Zay Péter állításai a rezsicsökkentésről valótlanok, vagy torzak a szakértő szerint

| Szerző: hirado.hu
Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energetika üzletágának vezetője közösségi oldalán vette sorba a baloldali miniszterelnök-jelölt állításait a rezsicsökkentéssel kapcsolatban.

Hortay Olivér bejegyzésében úgy fogalmazott:

„MZP 10 évet töltött el az energiaszektorban, így kizártnak tartom, hogy ne lenne tisztában azzal, hogy állításai tévesek. Számomra inkább úgy tűnik, hogy MZP nem csak a jobboldali, de saját szimpatizánsait is – ahogyan ő fogalmaz – »sötétben nevelt gombáknak« tekinti.”

Az energetikai szakértő sorra vette Márki-Zay Péter állításait és egyesével cáfolta meg azokat:

 • „MZP: »Soha nem állítottam olyat, hogy én eltörölném a rezsicsökkentést.«
 • MZP az elmúlt időszakban minden lehetséges alkalommal (a tegnapi videóban is) elmondta, hogy a jelenlegi hatósági ármegállapítás helyett piaci árszabást vezetne be. A rezsicsökkentési programnak két lényeges eleme van: az időben rögzített tarifák és azok szintjének hatósági megállapítása. A piaci árak visszavezetésével mindkettő megszűnne, így MZP valójában eltörölné a rezsicsökkentést.

 • MZP: »Szociális alapon fogjuk támogatni azokat, akiknek valóban szükséges az, hogy segítséget kapjanak«.
 • Ez tökéletesen ellenkezik MZP piaci árszabásra vonatkozó elképzelésével. Alighanem ezért is mondta MZP a Dobrev Klárával folytatott vitájában, hogy semmilyen szociális komponenst nem tart elfogadhatónak a lakossági energiadíjakban.

 • MZP: »Jelen pillanatban aki például tűzifával fűt, arról a Fidesz egyáltalán nem gondoskodik«.
 • A kormány minden évben szociális tűzifa programot hirdet, amiben ingyen tűzifát biztosít a rászorulóknak. A program idei keretösszege 5 milliárd forint.

 • MZP: »Nyugat-Európában nem azért kisebb az energiaszegénység, mert olcsóbb az energia, hanem mert jobban élnek az emberek.«
 • Nyugat-Európában – éppen a magas árak miatt – nagyobb az energiaszegénység, mint hazánkban. Azoknak a háztartásoknak az aránya, akik fűtési nehézségekkel küzdenek, Magyarországon 4,2% volt 2020-ban, az EU átlag pedig 8,2% (a német: 9%, a francia 6,5%) volt. A kedvező magyar adatok éppen a rezsicsökkentésnek köszönhetőek: az energiaszegények aránya 2012-ben 15% volt itthon (messze az EU átlag fölött) és a program miatt az elmúlt 8 évben a közösség legnagyobb mértékű csökkenését produkáltuk.

 • MZP: »Azok az emberek, akik távfűtéses lakásban laknak és megkapják havonta a távhőszámlát, ott van rajta a rezsiblokk, az a bizonyos színes négyzet, ami tartalmazza, hogy mennyit spórol meg. Tessék elképzelni, hogy egy fideszes milliárdosnak mekkora összeg szerepel ott megtakarításként.«
 • A legmagasabb jövedelmű háztartások jellemzően nem távhővel fűtenek, hanem földgázzal, vagy egyre inkább árammal. A magyar lakosság fogyasztási szerkezete alapján pedig egyértelműen látszik, hogy a tehetősek fogyasztása alacsonyabb, mint a szegényeké, mert új, energiahatékony ingatlanokban laknak és az igényük egy részét maguknak termelik meg (például napelemekkel). Sokatmondó, hogy ma Magyarországon a leggazdagabb 10% átlagos áramfogyasztása a háztartások 70%-nál alacsonyabb.

 • MZP: »Az Orbán féle rezsicsökkentés az 20% és a mi adónkból fizetik, tehát a szegények adójából fizetik a fideszes milliárdosok medencefűtését«.
 • A rezsicsökkentésnek semmi köze az adókhoz (nincs is ilyen sor a költségvetésben). A rezsicsökkentést az energiaszolgáltatók finanszírozzák. Amikor alacsonyak a piaci árak, ezek a vállalatok tartalékot képeznek és abból fedezik a magas árú időszakok többletköltségét.

 • MZP: »Nálunk Hódmezővásárhelyen volt valódi rezsicsökkentés, ami 77%-kos csökkenés és senkinek nem kell kifizetni«.
 • Amire MZP utal, az egy önkormányzati épületnek (a Kovács-Küry Időskorúak Otthonának) energetikai korszerűsítése, amihez Hódmezővásárhely Önkormányzata 600 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapott (az önkormányzat 80 millió forint önrészéhez). Ráadásul kissé visszás, hogy miután a kormány a napokban bejelentette, hogy lehetővé teszi az önkormányzatoknak a rezsicsökkentésbe (egyetemes szolgáltatásba) való belépést, Hódmezővásárhely az elsők között jelezte, hogy élne a lehetőséggel

– írta bejegyzésében Hortay Olivér.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még