logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A Fővárosi Vagyonkezelő szerint nincs szerződésük a „jutalékos rendszerben frontoló” Berki Zsolttal

| Szerző: hirado.hu
A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) szerint csak személyes e-mailek ingáztak a BFVK és Berki Zsolt között, de nem állnak vele szerződéses viszonyban.

A Maninder megkeresésére a Barts. J. Balázs-vezette Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) arról tájékoztatott, hogy „nem áll és nem állt szerződéses kapcsolatban Berki Zsolttal, illetve vállalkozásaival”.

Az intézmény részéről hozzátették: „Általánosságban is elmondható, hogy a BFVK az ingatlanértékesítéssel összefüggő közszolgáltatási tevékenységet maga végzi, közvetítőket nem alkalmaz”.

A Mandiner azt követően fordult a fővárosi vagyonkezelőhöz, hogy a lap birtokába került egy e-mail, amit a cég egyik alkalmazottja küldött ki annak a Berki Zsoltnak, akinek neve a fővárosi ingatlanértékesítések, így a Városháza-ügy kapcsán merült fel.

A levél arra utal, hogy az egykori Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda telkének privatizációs kísérletében is érdekelt lehetett.

Kapcsolódó tartalom

Amikor a Városháza eladásával hírbe hozott Northern Rock [NR] Kft. tulajdonosa, Berki Zsolt kézhez kapta a levelet, nem volt jogszerűen működő vállalkozása. Az NR most is kényszertörlés alatt áll, adószámának törlése pedig augusztus 5-én emelkedett jogerőre.

Ebből az is következik, hogy amikor BFVK Berki Zsoltnak kiküldték az e-mailt, ingatlanközvetítéssel foglalkozó cége sem volt a „frontoló” vállalkozónak. De az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság nyilvántartása szerint az NR tulajdonosának ingatlanközvetítői képesítése és engedélye sincs.

A telek tulajdonosa [Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.] a megbízást végül visszavonta, így a pályáztatási eljárást a BFVK megszüntette.

Kicsoda Berki Zsolt?

Ennek megválaszolásához több mint egy évtizeddel ezelőttig, egészen a szocialista kormányzás időszakáig kell visszamennünk.

Berki Zsolt testvére, Berki József ugyanis a néhai Kiss Péter MSZP-s miniszter mellett dolgozott. Ez éppen arra az időszakra datálható, amikor Kiss Péter titkárságvezetője Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt.

Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Vagyis a Berki család baloldali beágyazottsága nem igazán kérdőjelezhető meg.

A Berki testvérek egyébként – több e-mail tanúsága szerint – napjainkban is szorosan összehangolják a teendőiket,

és több elektronikus levél bizonyítja, hogy a Barts Balázs vezette fővárosi vagyonkezelő egyik munkatársától, F. Ildikó ingatlanhasznosítótól közvetlenül kapják a szenzitív belső információkat.

Az egyik kiszivárgott hanganyagon már az hallható, hogy a felvételen Zsoltként emlegetett férfi az Origo szerint az a Berki Zsolt, akiről kiderült, hogy közvetítőként játszhatott szerepet a Városháza körüli ügyben, és az ő cége kötött megbízási szerződést az épület eladására. A felvételből kiderül, hogy Berki Zsolt – annak ellenére, hogy nincs hivatalos pozíciója – nagyobb hatalommal bír a Városházán, mint a fővárosi vagyonkezelő elnök-vezérigazgatója, Barts J. Balázs.

  • Bodnár: A Barts Balázs maga jött ki a Zsolt elé.

  • Befektető: És kezet fogott vele…

  • Bodnár: Nemcsak hogy kezet fogott vele, majdnem földig hajolt. Magyarul a Zsolt tenyeréből eszik. Én ezt láttam, mert én még hamarabb érkeztem oda.

  • Gansperger: Amikor alá kellett írnom az adásvételi szerződést, akkor a Zsolttal kellett megbeszélnem, hogy mikor írjuk alá a szerződést. Nem a Bartscsal.

  • Befektető: Úristen.

Kapcsolódó tartalom

Gansperger Gyula mellett a fővárosi „cápák” egyéb csatornákon is gőzerővel dolgoztak annak érdekében, hogy a Városháza épületén minél hamarabb túladhassanak. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok, köztük számos e-mail, Viber-üzenet ugyanis arról tanúskodik, hogy a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója, Barts Balázs mellett

a mindenféle hivatalos pozíció nélkül tevékenykedő Berki Zsolt több, Magyarországon ismert üzleti kör felé is lépéseket tett a Városháza-projekttel és számos más budapesti ingatlannal összefüggésben.

Berki – a levelek tanúsága alapján – nem sokat törődött a látszattal, gyakran az előzmények is benne maradtak a küldeményekben, így lényegében a teljes lánc egyértelműen beazonosítható, vagyis könnyen kikövetkeztethető, hogy kik lehettek még az értékesítés potenciális célpontjai.

Kapcsolódó tartalom

Az olaszok már a spájzban vannak

A Mediaworks Hírcentrumának birtokában lévő levelezés szerint az értékesítés előtt álló ingatlanokról megszerzett tudnivalókat először Berki Zsolt juttatta el a testvérének, majd

Berki József továbbította azoknak az ismerőseinek, akikről azt feltételezte, hogy kapcsolatba tudnak kerülni valódi nagyhalakkal. Így jutott el az ajánlat az olasz befektetői köröket képviselő Riccardo Salvatoréhoz.

Az üzenetváltásokból az meglehetősen jól érzékelhető, hogy a Városháza-projektre több energiát fordított Riccardo Salvatore, aki néhány bizalmasának megadta a meglévő épület paramétereit, jellemzőit és a jövőbeli hasznosítási lehetőségeit.

Tájékoztatása szerint az ingatlan ára nyolcvanmilliárd forint, amelyből a már jól ismert városházi szleng szerint a „jutalék” kétmilliárd forint. Jutalék alatt ebben az esetben azt az összeget kell érteni, amelyet a korrupciós ügyletben közreműködő személyek, döntéshozók kapnak az adásvétel lebonyolítását követően.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még