logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Városháza-ügy: „Mindenki pénzt akar” – Újabb felvétellel jelentkezett Anonymus

| Szerző: hirado.hu
Újabb videóval jelentkezett Anonymus, aki ígéretéhez híven további részleteket közölt a korrupciógyanús fővárosi ingatlanügyletekről.

 

Az álarcos alak egy tucat olyan ingatlant sorolt fel – köztük a Városházát, a Mocsáros dűlőt, illetve a Tétényi út 63-at – , amellyel manapság a főváros házal. Nem maradt el az újabb hangfelvétel sem, amelyen ismét Gansperger Gyula, és egy ismeretlen befektető hangja hallható – írta az Origo.

A baloldali üzletember – akit Bajnai Gordon, korábbi miniszterelnök régi harcostárának tekint – egy konkrét példán keresztül további információkat árult el arról, hogy miként működik az úgynevezett jutalékos rendszer, amelynek kulcsfigurája a korábban sokat emlegetett Berki Zsolt. Róla korábban már kiderült, mindenféle hivatali pozíció nélkül, gyakorlatilag ő irányítja a fővárosi vagyonkezelőt, úgy viselkedik, mintha ő lenne a szervezet vezérigazgatója.

Nem kérdéses továbbá, hogy a Berki család erősen baloldali beágyazottságú. Berki Zsolt testvére, Berki József ugyanis, a néhai szocialista miniszter, Kiss Péter mellett ténykedett, csakúgy, mint Karácsony Gergely főpolgármester egyik helyettese, Kiss Ambrus.

A felvételen többek közt az alábbi beszélgetésrészlet hallható:

Befektető: Tehát az első, ez az Etele út – Tétényi út sarok. Ezt kiírják mondjuk, 2 milliárd forintra, és ha 2 milliárd forinton meg tudjuk vásárolni, akkor mi fog történni? Nézzük végig a lépéseket. Az első lépés, én, vagy mi szerződünk veled, te szerződsz a Berki Zsolttal, a Berki Zsolt ad egy garanciát, vagy nem tudom, valamit, azért, hogy ezt ő azt végig csinálja, és utána valahogy a mesterek megkapják az ellenértéket, de nem tőlem.

Gansperger Gyula: Nem. Azt tudom neked mondani, hogy amikor én pályáztam. Ugye én személyesen csináltam a pályázatot, hogy hiba ne legyen benne. A Zsolt mindenben abszolút segítségemre volt, átnézte amit csináltunk, ellenőrizte, egyeztette, várták…

Befektető: Végigvitte.

Gansperger: Várták a másik oldalon a cuccost, a portán, amikor bevittem. A Zsolt már ott volt bent végigvitte, tájékoztatott arról, hogy beadott-e valaki más pályázatot, milyen számot írt bele.

Befektető: Ha igen, érvénytelenítették,…

Gansperger: Igen hát.

Befektető: Ügyesek voltak.

A szóban forgó felvételen Gansperger ezt követően ismét a testre szabott pályázati modellről beszélt, amelyben – jól kimunkált technikák segítségével – mindig az lesz a győztes, akivel előzetesen megállapodtak.

A korábban már nyilvánosságra került hanganyagokból kiderült, hogy a fővárosi modellben a jutalék mértéke 10 százalék körül mozog.

Ezt támasztja alá a mostani felvétel is, hiszen a fent említett kétmilliárd forint értékű ingatlan után

„ugye a kolléga úr a kétszázmillió forinthoz ragaszkodik”.

A befektető erre csupán annyit tud válaszolni: „Uramisten”.

Persze Gansperger rögvest érzékeltette, hogy ez az összeg még változhat, majd felhívta a figyelmet arra, hogy úgy látja,

„amire ők nagyon ki vannak éhezve, ez a Városháza”.

Bajnai korábban beszélt azokról a „cápákról” is, amelyek a hatpárti koalíció körül mozognak és szeretnének részesülni a „jutalékból”. Erre erősít rá a most nyilvánosságra került hanganyag is, amelyben

Gansperger Gyula elismerte, hogy nem látja át teljesen a házon belüli viszonyokat, de egyben biztos, „mindenki pénzt akar”.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még