logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Márki-Zay: Az okos amerikaiak a magas benzinár miatt akár hárman is együtt mennek munkába

| Szerző: hirado.hu
Lehet csökkenteni a jövedéki adót, de meg kell mondani, honnan fogjuk elvenni ennek az anyagi fedezetét – nyilatkozta a Blikknek Márki-Zay Péter a kormány üzemanyagár befagyasztására reagálva. A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint végtelenül káros, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ezúttal a Blikknek adott interjújában támadta a kormány rezsi- és benzinárcsökkentő politikáját.

A vonatkozó kérdéseket és válaszokat alább változtatás nélkül közöljük:

A benzinár is elég aktuális probléma. Mihez kezdene vele?

Márki-Zay: Vannak szokatlan, piaci alapon nehezen indokolható lépések válsághelyzetben, de tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni.

A szövetségesei jó ideje verik az asztalt, hogy fagyassza be a kormány az üzemanyagárakat vagy csökkentse az azokat terhelő adót.

Márki-Zay: Én, mint az látszik, nem szálltam bele ebbe a kampányba. Beszéltünk róla, ők azt mondták, a Fidesz pontosan ezt csinálta 2010 előtt és ezért csinálják ők is. Ettől függetlenül azt gondolom, nem ez a megoldás. Az Egyesült Államokban azt láttam, hogy amikor felment a kétszeresére a benzin ára,

az okos amerikaiak nagy autók helyett kisebbet, vagy hibridet vettek, és nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába. Lehet csökkenteni a jövedéki adót, de meg kell mondani, honnan fogjuk elvenni ennek az anyagi fedezetét.

Az egészségügy lesz rosszabb, az oktatásra jut kevesebb, vagy esetleg nem emelünk nyugdíjat?”

A magyar baloldal, amikor kormányon volt, az ingatlanadó bevezetését is szorgalmazta, méghozzá hasonló érvrendszerrel, mint amivel Márki-Zay támadja a benzinár-csökkentést. Bajnai Gordon akkori miniszterelnök még 2009-ben az ATV Egyenes beszéd című műsorában fogalmazott úgy az ingatlanadót feszegető kérdésre, hogy

az ingatlant adott esetben el lehet adni, lehet egy kisebbe menni,

hogy ha nem bírja fenntartani. Ezt tudom, hogy keményen hangzik, de Magyarországon 90% felett van az ingatlantulajdonlás aránya, míg Nyugat-Európában ennél jóval kisebb – mondta Gyurcsány Ferenc utódja.

Márki-Zay állításával kapcsolatosan megnéztük, hogy aktuálisan melyik modell az Egyesült Államok legnépszerűbb autója. Továbbra is a full-sized pickup modellek uralják a piacot, ezen belül a Ford F-Series már 44 éve a legnagyobb példányszámban értékesített autó. Az Edmunds tanulmánya szerint tovább tart a trend, hiszen a full-sized pickup kisteherautók rendkívül jól fogynak Amerikában – 40 államban ilyen típusból adták el a legtöbbet 2020-ban az alapjarat.hu beszámolója szerint.

2018-as Ford F-150 XLT (Fotó: wikipedia)

 

Mint ismert november 15-től a kormány 480 forintban maximálta a benzin és gázolaj árát, Márki-Zay pedig nemcsak ennek kapcsán, de a rezsicsökkentés tekintetében is kifejezte korábban ellenérzéseit.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még