×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Márki-Zay újabb önellentmondása: Sosem voltam fideszes

 

A baloldal miniszterelnök-jelöltje sorra cáfolja meg korábbi állításait.

 

Márki-Zay Péter napról napra mond ellent saját magának. A baloldali miniszterelnök-jelölt több ízben is kifejtette már véleményét Gyurcsányról, a rezsiről, az ellenzékről, migrációról vagy épp az adórendszerről, csakhogy ezek a kijelentései nem egy esetben homlokegyenest ellentmondanak egymásnak.

„Sosem voltam fideszes”

Az önmagát konzervatívnak nevező politikus még egy 2018-as interjújában úgy fogalmazott: „Én sosem voltam fideszes természetesen, csak azért mondom, hogy ebben a körben én képviselem tulajdonképpen a kiábrándult, csalódott fideszes vásárhelyi polgárokat.”

Ehhez képest idén márciusban a Jelen című hetilapban azt mondta, hogy

2010-ben a Fideszre szavazott, mert el akarta számoltatni Gyurcsány Ferencet.

Azonban utóbbi állítását is ő maga cáfolta meg, ugyanis egy októberben előkerült videóban azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde a problémákkal szembenéző, őszinte beszéd volt, sőt arról is beszélt, készséggel elhiszi Gyurcsánynak, hogy „akkor ő a korrupció ellen küzdött, és a saját pártjával vagy koalíciós partnerével kellett neki a korrupció ellen küzdeni”.

„Az ellenzékváltás sikere, hogy én itt állok”

A baloldal miniszterelnök-jelöltje azonban nemcsak ekkora időtávlatban mond ellent saját korábbi állításainak. Júliusban azt állította, hogy „semmi szava nincsen” a baloldalon, majd októberben a Fővám téren tartott gyűlésén úgy fogalmazott, hogy a baloldali előválasztáson elért eredménye az ellenzékváltás óriási sikere.

Az „ellenzékváltó” politikus szintén októberben egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy már

egy évvel korábban is beszélt Gyurcsánnyal, akinek azt mondta, hogy azért dolgozik, hogy „a DK ne a legerősebb ellenzéki, hanem a legerősebb kormánypárti frakció legyen”.

Legutóbb épp Brüsszelben az „ellenzéket leváltó” jelölt olyan illusztris társaságban tartott előadást, mint a korrupciós ügybe keveredett Cseh Katalin, a DK-s Rónai Sándor és az MSZP-s Ujhelyi István.

Különösen figyelemre méltó, hogy épp annak a Gyöngyösi Mártonnak a társaságában titulálta hazánkat Márki-Zay „fasiszta pártállamnak”, aki a zsidó származású képviselők listázását szorgalmazta néhány éve a magyar országgyűlésben, majd a baloldali jelölt felszólalását Orbán Viktor „Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!”-szófordulatát elferdítve

azzal zárta, hogy „Hajrá Magyarország! Hajrá Brüsszel!”

(forrás: Facebook)

„Szeretem a rezsicsökkentést”

Brüsszeli körútja során a baloldali miniszterelnök-jelölt egy sajtótájékoztatón az általa folyamatosan támadott rezsicsökkentésről így beszélt: „Én magam, aki 400 négyzetmétert fűtök a házamban, mert nagy családom van, és megtehetem, én rengeteget profitáltam a rezsicsökkentésből. Tehát én szeretem a rezsicsökkentést.”

Bár szerinte is sokan spórolnak a rezsicsökkentéssel, októberben Márki-Zay Péter Dobrev Klárával folytatott vitája során

azon sajnálkozott, hogy nehéz kivezetni a rezsicsökkentést.

Pedig szerinte a fenntartható gazdasághoz az embereknek – ahogy fogalmazott – érezniük kellene az energiaárnövekedést.

„A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizeti, meg nem az ember. Ez egy populizmus. Ha ezt nem tudjuk érvényesíteni az árakban, akkor nem fogunk ösztönözni senkit az energiatakarékosságra. És igenis, az árakon keresztül ösztönözzük az energiatakarékosságra” – jelentette ki a baloldali politikus, ezzel egyértelműsítve, hogy támogatja Brüsszel klímavédelem címén bevezetendő adócsomagját.

A baloldali jelölt november elején is arról beszélt, hogy

„a rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fönntartani.”

Márki-Zay Péter (Forrás: Facebook)

„Aki azt hiszi, hogy a Fidesz bevándorlás-ellenes, az tényleg ostoba”

A baloldali miniszterelnök-jelölt továbbá október végén ostobának nevezte azokat az embereket, akik szerint a Fidesz bevándorlásellenes párt, majd „migránsbetelepítőnek” nevezte a kormánypártot.

11 nappal fentebb idézett nyilatkozata előtt még a CNN-nek azt állította, hogy a magyar kormány gyűlöletet szít a migránsokkal szemben,

akiket ő maga következetesen menekülteknek nevez, igazodva a baloldal és Brüsszel narratívájához.

„A világ legtöbb országában progresszív jövedelemadó van, abszolút elfogadható számomra”

Márki-Zay júliusban még úgy nyilatkozott, hogy helyteleníti a többkulcsos adórendszerről való baloldali tervek megjelenítését a kampány során: „Nincs a világon olyan párt, aki adóemelésről beszél, amikor meg akar nyerni egy választást. Én könyörögtem az összes pártnak, hogy ez ne kerüljön be a programba, és nagyon mérges vagyok, hogy végül mégis bekerült, és ezzel kockáztatják a rendszerváltást.

Ez egy hülyeség”

– fogalmazott akkor.

Október végére ebben is megváltozott a kommunikációja, ugyanis már arról beszélt, hogy „a világ legtöbb országában progresszív jövedelemadó van, abszolút elfogadható számomra, de most meg akarjuk nyerni a választást”.

Mindent és annak az ellenkezőjét is a hatalomért

A baloldali politikus ezzel mintegy beismerte, hogy

csupán választási megfontolásból beszél a Fidesz-KDNP családtámogatási- és adórendszerének megtartásáról egy kormányváltás esetén.

Karácsony Gergely is hasonló érvek mentén mondta el korábban egy német lapnak, hogy migránspártiak, de nem fognak ezzel kampányolni, mert akkor elveszítenék a választást.

Márki-Zay Péter láthatóan képes mindent és annak az ellenkezőjét is állítani, a kérdés csupán az, hogy az ilyesfajta kettős beszédre mennyire vevő a magyar társadalom.