logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán: Az oltás a legfontosabb védelmi intézkedés

| Szerző: hirado.hu
Semmilyen védelmi intézkedés nem óv meg a fertőzéstől, csak az oltás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Itt visszahallgathatja a miniszterelnökkel készült interjút

 

A koronavírus delta variánsa agresszívabb, gyorsabban terjed, súlyosabb megbetegedést eredményez, és legfeljebb akkor nem okozna bajt, ha mindenki be lenne oltva – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. – Az oltatlanok életveszélyben vannak – közölte a kormányfő, hozzátéve, hogy nem lehet elbújni a vírus elől, aki nincs beoltva az nagy valószínűséggel kórházba fog kerülni. A miniszterelnök mindenkit arra buzdított, hogy oltassa be magát, mert az intézkedésekkel, mint a maszkhasználat, csak  lassítani lehet a vírus terjedést.

Az oltás a legfontosabb védelmi intézkedés.

A kormányfő elmondta, hogy van tízmillió vakcina, és az év végéig még érkezik ötmillió adag. A további intézkedéseket firtató kérdésre elmondta, hogy reagálni kell az adatokra. A munkaadókat bevonták a védekezésbe azzal, hogy elrendelhetik a kötelező oltást.

Elismerte, hogy ez nagy vitákat válhat ki, de nincs más lépés. Amíg nincs mindenki beoltva, ez a vírus fertőzni fog. Elmondta, hogy a politikusok nem értenek jobban a járványokhoz, mint a szakértők, ezért őket kérdezi a kormány, a szakértők szerint pedig az oltatlanoknál a megbetegedés kockázata tízszer nagyobb.

A minimálbér 200 ezer forint, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forint lesz

Orbán Viktor szerint ha a bérnövekedés üteme nem áll összhangban a vállatok fizetőképességével, akkor tönkremennek a cégek. Ezért a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell meghatározniuk a béreket, a kormánynak pedig segítenie kell őket.

Elmondta, hogy a kormány és a munkaadók egy jelentős adócsökkentésben állapodtak meg, így alakult ki a 200 ezer forintos minimálbér, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forint lesz, szintén januártól. Hozzátette, hogy tíz éve, a Gyurcsány–Bajnai-időszakban még az átlagbér volt annyi, mint amennyi most a minimálbér lesz.

Európában rezsiválság, Magyarországon rezsicsökkentés

Nem túlzás azt mondani, hogy rezsiválság van Európában, megemelkedett a gáz és az áram ára kétszeresére, háromszorosára – szögezte le a kormányfő. Kiemelte, hogy Magyarországon azért nem emelkedtek az árak, mert sikerült szakítani azzal a gyakorlattal az Orbán-kormánynak, hogy a multik igényeit elégítse ki. A kormányfő szerint a baloldal álláspontja az, hogy ha a piacon nőnek az árak, akkor az emberek is fizessenek többet. A nemzeti kormány – attól nemzeti, hogy megvédi az embereket – rögzítette az árakat a háztartások számára, a családok, nyugdíjasok védelme érdekében. Hiába nőtt az elmúlt néhány hónapban kétszeresére, háromszorosára az áram és a gáz ára Európában, Magyarországon a háztartásokban nem emelkedik a rezsi. A kormányfő szerint amíg az Orbán-kormány van a kormányrúd mögött, ez így lesz. A baloldal azonban már most kijelentette, hogy ők emelnének – figyelmeztetett Orbán Viktor.

Bolond dolog, amit Brüsszel csinál Orbán Viktor szerint. Elmondta, hogy miközben emelkednek az árak, Brüsszelben egy olyan klímavédelmi programmal álltak elő, ami tovább növeli a költségeket. A brüsszeli bürokraták szerint ahhoz, hogy a klíma meg legyen védve, az emberek használjanak kevesebb energiát, kevesebbet autózzanak, kevesebbet fűtsenek. A miniszterelnök szerint ez már nem észszerű takarékoskodás, ez már szükségtelen beavatkozás az emberek mindennapi életébe, véleménye szerint a klímaromboló cégeket kellene megadóztatni.

Migráció: a magyarok döntsenek, ne mások helyettünk

Maratoni csatában vagyunk, ami a migrációt illeti – közölte a kormányfő. Elmondta, hogy ez a csata 2015-ben kezdődött, amikor Magyarország volt az egyetlen ország, amely kimondta, hogyha nincs három hónapon belül uniós döntés a migrációról, megépül a határkerítés, ami meg is épült. Ma ott tartunk, hogy többek között Görögország, Bulgária, Szlovénia, Litvánia is kerítést épített, egyre többen követik a magyar példát – tette hozzá a kormányfő. Az idén októberig 92 ezer illegális belépést akadályoztunk meg, három-négyszeresére nőtt a kísérletek száma – folytatta, és hozzátette, hogy nemcsak a magyar határt védjük, a németeket, az osztrákokat is mi védjük, őrizzük Európa külső határát. A miniszterelnök méltányos igénynek tartja, hogy legalább egy részét fizesse ki az Európai Unió a határkerítésnek. Orbán Viktor szerint jó esély van rá, hogy fizetni fognak.

Véleménye szerint a migránsok behurcolják a fertőzéseket, sok variáns így jön be az országba, a migráció felpörgeti, növeli a járvány mértékét. Oebán Viktor hangsúlyozta, hogy ezzel szemben Brüsszel azt mondja, a migráció jó dolog, szükség van rá. A miniszterelnök szerint erre a magyar kormány azt mondja, hogy akkor Németország és Svédország fogadja be a migránsokat, de ránk ne kényszerítsenek semmit,

a magyar emberek döntsék el, hogy kivel akarnak együtt élni, ne a brüsszeli bürokraták.

A járványok, migrációk korát éljük, ez évekig velünk lesz – zárta az interjút Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még