logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Márki-Zay Péter: Az emberek inkább spóroljanak az energiával

Márki-Zay Péter Brüsszel és a multicégek oldalára, nem pedig a magyar családok és vállalkozások oldalára állt a rezsiárakkal kapcsolatos vitában – mondta egy elemző az M1-nek. A baloldali miniszterelnök-jelölt az elmúlt időszakban többször is kifejtette a véleményét a magyarországi rezsicsökkentéssel kapcsolatban. Szerinte a lakossági rezsiárak mérséklése felelőtlen lépés, sőt ostobaság volt a kormánytól – közölte az M1 Híradója.

A rezsicsökkentés megszüntetéséről értekezett Márki-Zay Péter október közepén. A baloldal miniszterelnök-jelöltje számos kérdésben egyetértett Gyurcsány Ferenc feleségével.

Ilyen volt a rezsicsökkentés bírálata is. Márki-Zay Péter a Dobrev Klárával folytatott vita során azon sajnálkozott, hogy nehéz kivezetni a rezsicsökkentést. Pedig szerinte a fenntartható gazdasághoz az embereknek – ahogy fogalmazott – érezniük kellene az energiaárnövekedést.

„A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizeti, meg nem az ember. Ez egy populizmus. Ha ezt nem tudjuk érvényesíteni az árakban, akkor nem fogunk ösztönözni senkit az energiatakarékosságra. És igenis, az árakon keresztül ösztönözzük az energiatakarékosságra” – jelentette ki Márki-Zay Péter.

Az emberek inkább spóroljanak az energiával ” – Márki-Zay Péter tavaly ősszel is ezt a megoldást kínálta rezsicsökkentés címszó alatt.

A hódmezővásárhelyi polgármester akkor is amellett érvelt, hogy nincs szükség az ipari kibocsátókkal szemben a lakosságnak kedvezve az energiaárak alacsonyan tartására,

mert ha valami drágább, akkor abból szerinte előbb-utóbb kevesebbet is használunk.

„A lakosság könnyítése érdekében onnan elvont díjakat, ráterhelték az ipari fogyasztókra, adók formájában mindenkire, veszteségessé tették az egész iparágakat. Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni” – mondta a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Vagyis azok a családok, amelyek a Márki-Zay Péter-féle elmélet szerint a mostani fogyasztásukkal megegyező áramot és vizet használnának fel a mindennapjaik során, elemzők szerint

évente négyszázezer forinttal kellene többet fizetniük.

Ennyivel növekedne ugyanis az energia ára, ha az a világpiaci árakhoz igazodna, ahogy korábban a baloldali kormányok idején is.

Az árnöveléssel ráadásul nem csökkenne arányosan az energiakereslet sem” – emelte ki az Alapjogokért Központ szakértője az M1-en. Kovács Attila úgy fogalmazott: őrültség lenne a Márki-Zay Péter által felvetett tervet követni, ez ugyanis elsősorban a szegényebb családokat állítaná megoldhatatlan helyzet elé.

„Abban a politikai vitában, ahol egyik oldalon a magyar emberek, családok, kis- és középvállalkozások állnak, a másik oldalon pedig Brüsszel és a multinacionális nagyvállalatok, Márki-Zay Péter ez utóbbiak pártját fogja, ez utóbbiak érdekeit nézi”  – szögezte le az elemző.

Kovács Attila hozzátette: Márki Zay Péter klasszikus baloldali politikát folytat, és a baloldal elmúlt húsz évben hangoztatott elveihez hasonlóan az emberekre terhelné a pluszköltségeket.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még