logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nézőpont Intézet: Rosszabbak az esélyei Márki-Zay Péternek, mint Karácsony Gergelynek voltak Orbán Viktor ellen

| Szerző: hirado.hu
Izgalmas a helyzet, sok mindent boríthat a baloldalon egy tegnap nyilvánosságra hozott felmérés – így vélekednek szakértők. A Nézőpont számai ugyanis azt mutatják, hogy májusban Karácsony Gergely főpolgármesternek kisebb volt a lemaradása Orbán Viktor miniszterelnök mögött a népszerűségi versenyben, mint jelenleg Márki-Zay Péternek. Ez alapján a felmérés alapján úgy tűnik, hogy inkább rontotta a kormányváltás esélyét a baloldali előválasztás, mint hogy javította volna.

Rosszabbak az esélyei Márki-Zay Péternek Orbán Viktor ellen, mint Karácsony Gergelynek – ez derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. A felmérés szerint 28 százalékpont volt a különbség a főpolgármester és Orbán Viktor között. Márki-Zay Péter viszont már 31 százalékponttal marad el a kormányfőtől.

Márki-Zay Péter a baloldali előválasztás első fordulójában is csak a harmadik helyen végzett. Akkor még úgy tűnt, hogy a másik két jelölt, Dobrev Klára és Karácsony Gergely is esélyesebb nála. Az előválasztás első fordulója után napokig nem volt biztos, hogy Márki-Zay Péter önállóan indul-e.

Bár Karácsony Gergely látszólag beállt Márki-Zay Péter mögé, közösségi oldalán több olyan fotót is megosztott, amely arra utalt, hogy a baloldali szavazók inkább rá voksoltak volna. De a másik oldalról sem tűnik teljesnek az elfogadás. A két politikus hiába ölelte meg egymást a színpadon szombaton, Márki-Zay Péter rögtön egy szóviccel kezdte október 23-i beszédét.

A színpadi barátság úgy tűnik, hogy a szavazókat sem győzte meg: a Nézőpont Intézet felmérése szerint az emberek 54 százaléka választaná Orbán Viktort miniszterelnöknek, míg az ellenzéki előválasztás előtt 49 százalékuk mondta ezt.

Még a baloldali szavazók is belefáradtak az elmúlt hónapok történéseibe. Erről Palócz André beszélt az M1-en. Az elemző szerint a nyilatkozatdömping folyamatosan hitelteleníti a baloldali szereplőket.

„Nagyon sok ellenzéki érzelmű választó most már beleunt, belefáradt abba a gyakorlatilag hete óta tartó intrikába, ami a baloldalt jellemezte. Állandó személyi összetűzések, odaszólások, az előávlasztás alatt visszalépés, nem visszalépés, aztán mégis visszalépés”

  – vélekedett Palócz André, a Századvég vezető elemzője.

Szombaton a Békementen több százezren vettek részt, a baloldali miniszterelnök-jelölteket felvonultató ellenzéki rendezvényre ezzel szemben pár ezren voltak kíváncsiak. Elemzők szerint ez is jól mutatja, hogy a két szavazótábor között sok tekintetben nagy a különbség.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még