logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Brüsszel a szerződések őréből ideológiai központtá vált

| Szerző: hirado.hu
Soha nem látott méreteket öltött az Európai Unióban az ideológiai nyomásgyakorlás – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután a Karmelita kolostorban fogadta Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés elnökét.

A magyar kormányfő, a Fidesz elnöke Marine Le Pennel közös nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta:

az Európai Bizottság a szerződések őréből ideológiai központtá vált, a Brezsnyev-doktrína modernizált, európai uniós formáját tapasztalja meg Lengyelország és Magyarország is naponta.

Orbán Viktor ismertette, hogy a megbeszélésen szomorúan állapították meg, hogy az Európai Unión belül az ideológiai nyomásgyakorlás soha nem látott méretet öltött.

„A migráció és a nyílt társadalom propagálása soha nem látott mértéket ért el”

– tette hozzá.

A Brezsnyev-doktrína a Szovjetunió világrendszerében azt jelentette, hogy ha valamelyik tagállam eltért a központilag megszabott ideológiától, akkor a szocialista tábor többi tagja jogosulttá vált arra, hogy beavatkozzon az érintett állam belső ügyeibe. Hozzátette: kétségkívül nem mindegy, hogy mi a beavatkozás formája, hiszen a szovjet tankokkal történő beavatkozás sokkal brutálisabb, mint a jogállamisági eljárás, de ettől még beavatkozás marad.

„És ennek a Brezsnyev-doktrínának a modernizált európai uniós formáját látjuk most, amelyet nemcsak Lengyelország, hanem Magyarország is naponta megtapasztal” – fogalmazott.

Magyarországot az elmúlt években többször is megpróbálták keresztre feszíteni az Európai Parlamentben. Köszönetet mondott Marine Le Pennek, amiért minden egyes alkalommal, amikor az Európai Parlamentben igazságtalanul támadták Magyarországot, ő és pártja is kiállt Magyarország mellett.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnöke és Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Azt is hozzátette, hogy a tárgyalásokon megállapították, hogy nagy kihívások előtt állnak, az EU versenyképessége csökken a világgazdaságban, és nincs kellő politikai befolyása és ereje a nemzetközi térben. orbán Viktor hangsúlyozta, hogy nem tudták megoldani az unióra nehezedő migrációs nyomást. Ez szerinte egy élő seb, folyamatos tehertétel és kihívás.

Kitért arra is, hogy nem tudnak megküzdeni az unió szintjén az energiaárak elszabadulásával sem. Orbán Viktor azt is elmondta: ellenzik, hogy bármifajta európai szuperállam jöjjön létre.

A kormányfő közölte, hogy megállapították azt is, hogy egész Európában a hagyományos pártstruktúrák átalakulófélben vannak, és ebben az átalakulásban együtt akarnak működni egymással.

„Az európai jobboldal mindenképpen megújulásra szorul, és a Fidesz érdekelt abban, hogy létrejöjjön egy új csoportosulás”

– mondta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke úgy fogalmazott, hogy pártja európai politikai agglegény lett, tekintettel arra, hogy az Európai Néppárt olyan mértékben a főáramú baloldali ideológia hálójába került, hogy ott már nem volt keresnivalója a Fidesznek.

Arra emlékeztetett, hogy az új csoportosulás döntő lépését már korábban megtették, hiszen július elején 15 európai párt, a Fidesz és a francia Nemzeti Tömörülés is aláírt egy közös nyilatkozatot. Szerinte ez volt a jégtörés, azóta építik az együttműködést, és ennek fontos állomása ez a találkozó is. Hozzátette, hogy a következő hetekben és hónapokban szeretnék, ha ez a folyamat felgyorsulna.

Kérdésre válaszolva kiemelte, hogy kifutott a talajazon pártszövetségek alól, amelyek az elmúlt 30–40 évben létrejöttek. Egy új korszak jön, ezért keresi azokat a partnereket, akikkel ebben az új korszakban együtt tudnak működni. Marine Le Pen és pártja potenciális szövetséges, de a tárgyalások elején vannak, ezért a kormányfő nem tudott válaszolni arra, milyen formát ölt majd az együttműködés, de a szándék megvan.

Azt is közölte Orbán Viktor, hogy szolidárisak Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterrel, aki rendkívül igazságtalan eljárás alatt áll.

„Salvini a mi hősünk, aki belügyminiszterként bebizonyította, hogy még a tengeren is meg lehet állítani a migrációt”

– mondta. Szerinte az ilyen emberek az európai politikában elismerést és tiszteletet érdemelnének, nem jogi eljárásokat.

Kérdésre válaszolva azt is leszögezte, hogy az Európa jövőjéről szóló vitában a magyar vélemény középpontjában a migráció, a szuverenitás és a szabadság áll majd. Hangsúlyozta azt is, hogy az intenzitás, ahogyan a migránsok érkeznek Európa határaihoz változik, de a seb ugyanúgy nyitott, ez a kérdés nincs elrendezve, nincs válasz arra, hogy Európa mit akar kezdeni a migrációval.

Tiszta vizet kell önteni a pohárba – folytatta, és kijelentette, hogy a magyar álláspont szerint a migráció rossz dolog, ezért alapvetően védekezni kell ellene.

Arra a kérdésre, hogy melyik francia elnökjelöltet támogatná, Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország tiszteli a francia népet, és egyáltalán nem gondolja, hogy állást kellene foglalnia bármilyen rá tartozó döntésben, különösen nem akkor, ha az egy személyre vonatkozik.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: európai démosz nincsen, ezért nem is lehet a népakaratot európai szinten kifejezni, csak nemzetállami szinten.

A szuperállam brüsszeli elképzelései tévutat jelentenek

– tette hozzá.

Arra is kitért, hogy az EU asztalán lévő klímavédeleminek mondott szabályozási csomag tönkre fogja tenni az egész európai középosztályt, ezért minden eszközt be kell vetni, hogy ezt megakadályozzák.

Közölte, arra kérte Marine Le Pent, hogy tegyen meg mindent azért, hogy Franciaország is kiálljon a középosztályt megvédő, a mostani magas energiaárakra adott kormányzati válaszok mellett.

A jobboldali francia politikus aláhúzta, hogy a nemzeteknek joguk van alkotmányos identitásuhoz, az Európai Unió csak olyan jogköröket gyakorolhat, amelyeket a tagállamok átruháztak rá. Le Pen kiemelte, hogy a migrációt megfelelően kell kezelni, nem lehet megengedni, hogy a bevándorlás kérdését fel lehessen használni a tagállamok ellen.

„A magyaroknak azt üzenem: tartsanak ki!”

– hangoztatta Le Pen.

A politikus világossá tette, hogy ha jövőre Franciaország köztársasági elnökévé választják, akkor támogatni fogja Orbán Viktort abban, hogy Európa más irányt vegyen és szuverén irányba induljon el.

Marine Le Pen leszögezte: az ezeréves államoknak büszkének kell lenniük arra, amit képviselnek. Kitért arra is, hogy Magyarország történelme során mindig harcolt a szabadságért, és kiemelte ebben a magyar miniszterelnök szerepét is. Szót ejtett 1956 hőseiről is, akik emléke előtt tiszteletét is lerótta Budapesten.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még