logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Karácsony jobb volt, mint Márki-Zay a Nézőpont Intézet szerint

A Nézőpont Intézet kutatása szerint Karácsony Gergely főpolgármester ellenzéki előválasztási kampánya elején erősebb támogatottsággal rendelkezett, mint most Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere.

A Nézőpont Intézet honlapján közzétett, a kutatásról beszámoló írásban az áll: a hódmezővásárhelyi polgármestert azért választották miniszterelnök-jelöltnek a baloldali törzsszavazók, mert benne látták a választási győzelem esélyét.

A friss kutatás szerint „azonban Karácsony, ha minimálisan is, de közelebb került Orbánhoz, mint Márki-Zay”. Ugyanakkor ez a közelség is még nagy távolságot jelent – írták. Közölték, a főpolgármester május közepén kezdte meg előválasztási kampányát, amely nem nagyon tudta dinamizálni még a baloldal törzsszavazóit sem.

Az angol nyelvtudás hiánya, a doktori cím és az egyetemi állás körüli bizonytalanságok, valamint a fővárosi dugók megnehezítették számára már a kampánystartot is.

A Nézőpont Intézet augusztus elején publikált trendadatai alapján május végére 28 százalékpontra csökkent a hivatalban lévő kormányfő, Orbán Viktor (49 százalék) és a Karácsony Gergely (21 százalék) közötti népszerűség-különbség, amelyhez még 19 százalék, egyik jelölttel sem szimpatizáló választópolgár társult (vélelmezhetően a többi miniszterelnök-jelölt támogatói).
A főpolgármester rossz kampánya miatt a két jelölt közötti szakadék augusztusra 40 százalékpontra nőtt.

(Grafikon: Nézőpont Intézet)

A baloldal második előválasztási fordulója után készült Nézőpont-felmérés szerint Márki-Zay nem tudta jobban megszorítani a hivatalban lévő miniszterelnököt, mint Karácsony. A kettőjük közötti népszerűségkülönbség 3 százalékponttal több mint Karácsony esetében volt: 31 százalékpont.

Arra a kérdésre, hogy „ha Ön dönthetné el”, Orbán és Márki-Zay közül kit választana miniszterelnöknek, múlt héten a felnőtt magyarok 54 százaléka nevezte meg a hivatalban lévőt és 23 százaléka a hivatalba kívánkozót (további 14 százalék egyiket sem választaná miniszterelnöknek).

Jelentős különbség azonban Karácsony nyáreleji és Márki-Zay őszeleji helyzete között, hogy azóta úgy tűnik, eldőlt, ki lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. Az előválasztás után ugyan Márki-Zay népszerűbb, mint Karácsony volt, de a jelöltválasztás Orbán Viktor táborát még jobban mozgósította

– írta a Nézőpont.

A Nézőpont Intézet szerint az egyes korcsoportok körében jól láthatóak a baloldali jelöltek mozgósító erejének korlátai. A vélhetően ellenzéki, 30 évnél fiatalabbak körében magasabb az Orbánnal szemben Márki-Zayt támogatók aránya (29 százalék), mint amennyi Karácsonyé volt (21 százalék). Orbán mindkét kihívójával szemben ebben a korcsoportban 39, illetve 38 százalékot kapott. Ugyanakkor a választások végeredménye szempontjából aktivitása és lélekszáma miatt fontosabb 60 év feletti korosztályban mindketten csak 22 százalékos támogatásig jutottak, de Orbán Márki-Zayval szemben 61 százalék, Karácsonnyal szemben viszont csak 55 százalékot kapott (a korcsoport 13, illetve 14 százaléka más jelöltet támogatott).

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása május 31. és június 2., valamint október 18. és 20. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült. A minta minden kutatás esetében reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még