logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Századvég: Márki-Zay Péter Gyurcsány Ferencet és Soros Györgyöt is megvédte október 23-án

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter előválasztási kampánya során még bátran „ellenzékváltást” hirdetett, magát elitkritikus „konzervatív”, „keresztény” jelöltként határozva meg. A hódmezővásárhelyi polgármester kommunikációjában, előválasztási győzelmét követően, azonban látványos baloldali fordulat következett be. A Századvég kiértékelte Márki-Zay Péter CNN-nek, illetve Newsweeknek adott interjúját, illetve az október 23-ai ünnepi beszédét.

 

Elit- és ellenzékváltás helyett betagozódás a Gyurcsány-szövetségbe

A hazai baloldali-liberális pártok politikájában – a Demokratikus Koalícióval az élen – hosszú évek óta nyomon követhető a nemzetközi, globalista orientációjú, progresszív politikához való igazodás, mintakövetés. Ennek keretében többek között itthon is elősegítenék a nemzetállami keretek lebontását, a bevándorláspárti politika megteremtését, illetve az új identitáspolitika keretei között: az LMBTQ-életformák elvárásainak érvényesülését, a diverzitás, inkluzivitás és pozitív diszkrimináció elveinek népszerűsítését. Ezek a célok sehol a világon nem részei a konzervatív, jobboldali gondolkodásnak. Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként mégis, látszólag kritika nélkül azonosul azon baloldali pártok politikai napirendjével, amelyek „leváltását” ígérte, illetve amelyektől igyekezett megkülönböztetni magát – írják a Századvég friss elemzésében.

Nem szabad elfelejteni, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal az elmúlt években sorozatosan bírálta a nemzeti kormány bevándorláspolitikáját, amely a határok védelmére és a kontrollálatlan migráció megfékezésére irányult. Hódmezővásárhely polgármestere – folytatva a balliberális „hagyományt” – a CNN-nek adott interjúban kiemelte, hogy emberséges bánásmódr” lenne szükség a menekültekkel szemben akárhonnan is érkezzenek hozzánk. Érdekesség, hogy Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely 2021. augusztus 1-jén, a német Die Zeitnak azt nyilatkozta: morális kötelességünk a menedékkérők jogainak biztosítása, de a migráció támogatását nem írják a plakátra, mert azzal nem lehet választást nyerni.

Ugyancsak emlékezetes, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar kormány gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez, a Demokratikus Koalíció közölte: tenni fognak arról, hogy a referendum érvénytelen és eredménytelen legyen, Gyurcsány Ferenc pedig szégyenteljesnek nevezte a gyermekeket érintő szexuális propaganda megakadályozását célzó jogszabályt. Ehhez hasonlóan Márki-Zay az amerikai Newsweek magazin hasábjain úgy foglalt állást a témában, hogy hagyományos konzervatívként és katolikusként támogatója az Orbán által támadott LMBTQ-közösségeknek.

Fontos hangsúlyozni továbbá, hogy a szóban forgó interjúban a baloldal miniszterelnök-jelöltje kifejtette: helyrehozza az ország kapcsolatait Brüsszellel, valamint október 23-ai beszédében is megemlítette, hogy – hatalomra kerülése esetén – „az európai szövetségeseink, a NATO iránti lojalitás fogja meghatározni” a külpolitikáját. A nemzetállamok mozgásterét szűkítő, Brüsszel javára történő hatáskör-átruházásra irányuló kezdeményezések szintén a baloldal „hagyományos” politikai eszköztárába tartoznak, többek között Gyurcsány Ferenc 2019-es meglátása szerint „ha Európa sikeres akar lenni, csak egy út lehetséges: az európai népek még szorosabb együttműködése, az Európai Egyesült Államok ügye”. Látható tehát, hogy Márki-Zay Péter a baloldal által korábban kijelölt politikai irányvonal következetes folytatója, aki előválasztási győzelmét követően – a balliberális elitváltásra vonatkozó ígéreteit zárójelbe téve – határozottan elköteleződött Brüsszel elvárásainak lojális teljesítése mellett, beleértve a bevándorlók jogainak érvényre juttatását is.

Márki-Zay Péter a 2010 előtti baloldali politika szolgálatában

A hódmezővásárhelyi polgármester fordulatát jelzi, hogy az október 23-án elmondott beszédében Gyurcsány Ferenccel kötött szövetségét is igyekezett legitimálni. Márki-Zay ennek kapcsán a kommunista, de idővel „jó oldalra állt Nagy Imre 1956-os szerepvállalását” elevenítette fel, utalva arra, hogy úgy lehet győzelmet aratni, ha „nem azt nézzük, hogy kik állnak mellettünk, hanem hogy kik állnak velünk szemben”. Mindezek fényében kevésbé meglepő, hogy Márki-Zay Péter ezt követően kijelentette, hogy a jobboldal 12 év alatt nem tudott „semmit rábizonyítani Gyurcsány Ferencre”, valamint az amerikai tőzsdespekuláns védelmében megjegyezte, hogy az EU-nak évente egymillió migráns befogadását javasló „Soros Györgyről még egyetlenegy migráns betelepítését sem tudták bebizonyítani”.

Márki-Zay Péter karrierpolitikusként felismerte, hogy a baloldali pártok támogatását akkor őrizheti meg, ha maradéktalanul magáévá teszi ezen politikai erők retorikáját és üzeneteit. Ez a lépése ugyanakkor azt is jelenti, hogy Márki-Zay Péter az ellenzék valódi megreformálása helyett pusztán a baloldali politika folytatására tud garanciát nyújtani.

A Századvég Alapítvány legújabb, Márki-Zay Péter Gyurcsány Ferencet és Soros Györgyöt is megvédte október 23-án című elemzése elérhető a Századvég weboldalán.

Érdekes lehet számodra:

A címlapfotón: Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Fekete-Győr András (b, Momentum), Jakab Péter (b2, Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2) és Dobrev Klára (DK) (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ajánljuk még