logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

15 évvel ezelőtt: Újra nagy mennyiségű könnygázt vetett be a rendőrség a Belvárosban – Őszöd’15

| Szerző: hirado.hu
15 évvel ezelőtt: Újra nagy mennyiségű könnygázt vetett be a rendőrség hétfőn este negyed tíz körül a Kossuth Lajos utcában – jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.
Tüntetők az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, a Ferenciek terén. (Fotó: MTI/ Füzesi Ferenc)

A rendőri sorfal és az Erzsébet híd pesti hídfője közötti tömeg gyakorlatilag kettévált. Az emberek egy része az egyenruhások előtt csoportosul, másik fele pedig a hídfőnél. A két pont közötti néhány tíz méteres távolságon kisebb csoportokba verődve állnak az emberek.

Rendőrök könnygázgránáttal oszlatják a tömeget a Ferenciek terén. (Fotó: MTI/Honéczy Barnabás)

A tömeg egy része akkor vonult át az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez, amikor egy önjelölt szónok hangosbeszélővel elkezdte sorolni azt a tizenhárom helyszínt, ahol bejelentett tüntetésekre lehet számítani kedd reggeltől.

Eszerint várhatóan több mint tíz helyen tartanak kedd reggeltől félpályás útlezárásokat a miniszterelnök és a kormány ellen tüntetők. A tömegből néhányan azt is követelték, hogy zárják le a hidakat is.


Összeül a nemzetbiztonsági kabinet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök összehívta a Nemzetbiztonsági kabinet ülését – tájékoztatta a kormányszóvivő hétfő este az MTI-t.

Az ülés perceken belül elkezdődik, ahol meghallgatják az országos rendőrfőkapitány jelentését a helyzetről – tette hozzá Danks Emese.


 

Rogán: a rendőrség függessze fel a fegyverhasználatot a Belvárosban

A Belváros területén a fegyverhasználat felfügggesztésére szólítottra fel a rendőrséget Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere hétfőn este tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus elmondta, hogy a kora esti órákban összehívta a belvárosi védelmi bizottságot, ahol arra kérte az V. kerületi rendőrség képviselőjét, hogy a Belváros területén se gumilövedékkel, se éles lőszerrel ne használjanak fegyvereket semmilyen körülmények között. Hozzátette: magasabb szintű rendőri vezetőkkel is beszélt ebben az ügyben.

Mint mondta, a rendőrség tudomásul vette kérését, de érdemi választ nem adott.

Rogán Antal felszólította a rendőrséget, hogy térjen vissza a helyzet tárgyalásos rendezésére a tüntetőkkel, mert álláspontja szerint az erőszak alkalmazása mindkét oldalon csak a helyzet további súlyosbodását idézi elő.

A polgármester bár hangsúlyozta, hogy nem feladata megítélni a rendőrség beavatkozását, de közölte: úgy véli, hogy a fegyver használata a legutolsó eszköz, amelyet bevetni egy nemzeti ünnepen, amikor békés emberek vannak az utcán, indokolatlan és veszélyes.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy három civil személy és egy rendőr sérült meg az V. kerületben az utcai események során, a Madách téren pedig füstgránát csapódott be egy lakásba, ahová az V.
kerületi tűzoltók vonultak ki. Közlése szerint reggel tájékozódik majd arról, hogy a Szent István téren valóban felszedték-e a díszburkolatot a tüntetők.

A polgármester közölte azt is, hogy a rendkívüli események fennállásági a belvárosiak ingyen használhatják a Szent István téri mélygarázst, a rendőri vezetőket pedig arra kéri, hogy a forgalomkorlátozásokat minél előbb szüntessék meg a Belvárosban, vagy szorítsák a lehető legkisebb mértékre.

Rogán Antal arra kérte a Belváros lakóit, hogy őrizzék meg nyugalmukat. Hozzátette: az V. kerületi polgármesteri hivatal az éjszaka folyamán állandó ügyeletet tart, folyamatosan tájékozódik az események alakulásáról és mindent megtesz a kerület biztonsága és nyugalma érdekében.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október 23-a éjfélig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még