logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Őszöd’15 – Máthé Áron: Gyurcsány Őszödön valójában ledobta a politikai atomot a saját táborára

| Szerző: hirado.hu
15 év, 15 gondolat az őszödi beszédről! A hirado.hu-nak 15 közéleti személyiség fejtette ki a véleményét arról, hogy milyen hatást gyakorolt Magyarországra Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök 2006-os hazugságbeszéde. Máthé Áron történész, szociológus szerint a beszédben a kommunista elszántság, a kádári magyar kisszerűség és a Rejtő Jenő-féle kicsit komikus, kicsit életveszélyes alvilág hangja szólalt meg.
Máthé Áron történész, szociológus 

„Az őszödi beszéd direkt politikai hatását tekintve a legfontosabb beszéd a kommunista diktatúra bukása óta. Sajnos, teszem hozzá, hiszen valahol a kommunista elszántság, a kádári magyar kisszerűség és a Rejtő Jenő-féle kicsit komikus, kicsit életveszélyes alvilág hangja szólalt meg ebben a szövegben”

– mondta a hirado.hu-nak Máthé Áron.

A történész szerint a beszédben nagyjából benne van minden, amit nem akartunk, és amit nem akarunk. „Azért is mondom, hogy sajnos, mert ez így egy negatív hatású szöveg, szemben Orbán Viktornak a Dísz téri beszédével, vagy a tavalyi salgótarjáni trianoni beszédével. Ezek építő, programadó beszédek. A siralmasan abszurd humor műfajába tartozik, hogy Gyurcsány Ferenc is azt hitte Őszödön, hogy programot vázolt fel. Valójában ledobta a politikai atomot a saját táborára” – tette hozzá.

Visszaemlékezve a 15 évvel ezelőtt történtekre kifejtette, hogy a beszédet először nem akarta elhinni: „amikor lehetett, mentünk a Kossuth térre. Nem tudok elszakadni a szakmától, hiszen 2006-ban a Terror Házában éppen ötvenhatos kiállítást készítettünk elő. Akkor a baloldalt már ötven éve kísértette az ötvenhatos szabadságharc emléke.

Nekem úgy tűnt, hogy valakik mintha mindenáron utcai megmozdulásokat akartak volna provokálni, hogy utána véresen le is lehessen verni, így korrigálva a fél évszázados »hibát«.

A jobboldal egyenlő fasiszták és huligánok – ez volt a kommunista képlet ’56-ban, és ezt próbálták 2006-ban is elhitetni” – zárta gondolatait Máthé Áron.


Őszöd’15 – Hargitay András: Az októberi rendőrattakhoz hasonló összetűzésre 1956 óta nem volt példa

Hargitay András Európa- és világbajnok úszó szerint a beszéd gyakorlatilag egy vallomás volt: hazudtak reggel, éjjel meg este.

Őszöd’15 – Dörner György: Csúfosan elzavarták azt a hatalmat, amely az őszödi beszédet tudta kipréselni magából

Dörner György Kossuth-díjas színművész, az Újszínház igazgatója szerint az őszödi beszéd mind a jelen és a jövő Magyarországára meghatározó jelentőséggel bír.

Őszöd’15 – Kötter Tamás: A gyurcsányi hatalom brutálisan, bosszúból lépett fel

Kötter Tamás író és ügyvéd szerint a 2006-os esemény a rendszerváltás követő időszak egyetlen és kiemelkedő véres erőszakba torkolló történése, ahol a hatalom brutálisan, bosszúból, indokolatlanul lépett fel a tüntetőkkel szemben.

Őszöd’15 – Rátóti Zoltán az őszödi beszédről: Ma annak lehetünk tanúi, hogy a múlt visszatér

Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész szerint a 2006-os könnygránátos, lovasrohamos ősz a jogtiprás utcai demonstrálása volt Európa szívében.

Őszöd’15 – Nemcsák Károly: A Gyurcsány-kormánynak le kellett volna mondania az őszödi beszéd elhangzása után

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója szerint a beszéd óta felnőtt egy olyan generáció, amelyik távolabbról figyeli a beszédet és a hatásait. Érdemes megmutatni nekik is, hogy mi történt pontosan akkor.  

Őszöd’15 – Reviczky Gábor: Egy ilyen beszéd után azonnal le kell mondani

Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész szerint az emberek nagy része az őszödi beszédet kikérte magának, és ennek végül meg is lett az eredménye, Gyurcsánynak távoznia kellett a hatalomból.

Őszöd’15 – Rákay Philip: Gyurcsány morális és politikai értelemben is egy odakozmált ember

Rákay Philip az őszödi beszéd tragédiáját abban látja, hogy a hazugságaival lebukott Gyurcsány a mai napig tényezőnek számít és nem tűnt el a közéletből.

Őszöd’15 – Bese Gergő: Az őszödi beszéd egy olyan lebukás, amit hiába próbálnak megmagyarázni

Bese Gergő atya szerint a beszéd egy olyan lebukás, amit bárhogy próbálnak megmagyarázni, valójában a nép félrevezetése volt.

Őszöd’15 – Balázs Péter: A véleményem lesújtó, az őszödi beszéd minden szegmensében felháborító

A színművész szerint a legfelháborítóbb az, hogy ma „ez a hazug társaság az ország vezetésére ácsingózik”.

Őszöd’15 – Nagy Feró: Olyan, mintha csak mi, idősebbek emlékeznénk az őszödi beszédre

A zenész azt mondta, hogy amikor először meghallotta a beszédet, nem akarta elhinni, hogy igaz lehet.

Őszöd’15 – Bayer Zsolt: Lelepleződött a mindenre képes, aljas politika és annak képviselője

Az újságíró szerint alapvetően változtatta meg a beszéd a magyar politikai életet, a magyar belpolitikát.

Őszöd’15 – Dopeman: Gyurcsány történelmi bűnt követett el

Pityinger László, azaz Dopeman szerint Gyurcsány csupán arra jó, hogy „legyaluljon” egy ellenzéki közösséget.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még