logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A választók közel kétharmada a Fidesz-KDNP győzelmére számít 2022-ben

| Szerző: hirado.hu
A jövő tavasszal esedékes országgyűlési választások kimenetele tekintetében a választók jelentős többsége, 63 százaléka Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP győzelmére számít – derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A pártpreferencia-mutatók esetében is a kormánypártok stabil fölénye tapasztalható.

A Századvég legfrissebb, október elején készült közvélemény-kutatása a magyar politikai erőteret vizsgálta a politikai szempontból aktív (választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérő) magyar lakosság körében.

A kutatás több dimenzióban is vizsgálta a pártok támogatottságát, valamint a politikai pólusok mögött álló szavazóbázist. Amennyiben csak a két nagy pólust vizsgáljuk, úgy a Fidesz-KDNP 50 százalékos, az ellenzéki összefogás 44 százalékos támogatói bázissal rendelkezik, a megkérdezettek további 6 százaléka bizonytalan vagy nem válaszolt.

(Fotó: Századvég)

A kétpólusú pártpreferencia-mutató jól érzékelteti a politikai erőteret a tekintetben, hogy milyen támogatottsági potenciál rejlik a kormánypártok és az ellenzék oldalán, azonban a választások várható kimeneteléhez közelebb áll, ha azon pártok listáját vizsgáljuk, amelyek majd a szavazólapon is szerepelhetnek. Ebben a dimenzióban a Fidesz-KDNP támogatottsága 45 százalék, az ellenzéki összefogásé pedig 36 százalék.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártra a választók 5 százaléka, a Mi Hazánk Mozgalomra 3 százaléka, egyéb pártokra a válaszadók 4 százaléka szavazna. Ebben a dimenzióban 7 százalék a pártpreferenciájukban bizonytalanok, valamint a válaszmegtagadók aránya.

(Fotó: Századvég)

Sokat elárul a választói elkötelezettségről és mobilizálhatóságról, ha a választókat arról kérdezzük, hogy függetlenül attól, kire szavaznának, melyik politikai pólus győzelmére számítanak a 2022-es parlamenti választásokon. A válaszadók 63 százaléka szerint Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP fogja megnyerni a jövő tavasszal esedékes választást, 29 százalékuk számít az ellenzéki összefogás győzelmére, további 8 százalék bizonytalan a kérdésben vagy nem kívánt válaszolni.

(Fotó: Századvég)

Ha megvizsgáljuk a két politikai pólus szavazóbázisát a várakozásaik tekintetében, megállapítható, hogy az ellenzéki szavazók esetében a saját tábor győzelmébe vetett hit mértéke kisebb. A felmérés szerint míg a kormánypártok szavazói esetében 91 százalékuk a Fidesz-KDNP győzelmére számít, és csupán 4 százalékuk az ellenzéki összefogáséra, addig az ellenzéki megkérdezettek 62 százaléka számol az ellenzéki összefogás győzelmével, 31 százalékuk pedig a kormánypártokéval.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még