×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

HÖOK-demonstráció - nem engedélyezik a rektori szünetet – Őszöd’15

 

Várhatóan nem lesz rektori szünet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) jövő csütörtöki tandíjellenes tüntetése miatt – derült ki az MTI által megkérdezett felsőoktatási intézmények válaszaiból.

A HÖOK jövő csütörtökre, a budai Várban, a Dísz téren tartja tandíjellenes demonstrációját.

A HÖOK elnöke azt kérte a felsőoktatási intézmények rektoraitól, hogy - az 1995-ös tandíjellenes tüntetéshez hasonlóan - erre a napra rendeljenek el rektori szünetet, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy a hallgatók élhessenek alkotmányos jogaikkal, véleménynyilvánítási szabadságukkal.

A Szegedi Tudományegyetemen nem lesz jövő csütörtökön rektori szünet - tájékoztatta az MTI-t az intézmény szóvivője.

Keczer Gabriella elmondta, hogy az egyetemi előadásokon nem kötelező a megjelenés, így a hallgatókat semmilyen hátrány nem éri, ha részt vesznek a HÖOK fővárosi demonstrációján.

Guth László, a gödöllői Szent István Egyetem főtitkára elmondta: az intézmény október 19-ére nem tervez oktatási szünetet. Ezt azzal indokolta, hogy olyan kötött a tanmenet, s az órarend, hogy ez a szünet megzavarná ennek normális menetét.

Nem lesz rektori szünet a Pécsi Tudományegyetemen sem, ezt várhatóan nem kérelmezi az egyetem vezetésénél az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat - közölte az intézmény sajtóreferense.

Ezt azzal indokolták, hogy szervezetten nem utaztatják a hallgatókat a budapesti tüntetésre. Nem lesz különvonat, csak a hallgatói önkormányzat vezetői és egy szűk körű társaság utazik fel busszal, ezen túl az megy fel Pestre, aki akar, de egyénileg. Nem kért egyelőre rektori szünetet az ELTE vezetőjétől az intézmény hallgatói önkormányzata, így az ELTE rektora nem is tervez ilyet - közölte Horváth Judit PR-munkatárs.

A Győri Széchenyi István Egyetem vezetéséhez eddig szintén nem érkezett olyan kérés, hogy jövő csütörtökön rendeljenek el oktatási szünetet. Az MTI kérdésére válaszolva Iró Béla főtitkár közölte: nem kötelező részt venni az előadásokon, így aki akar, elmehet a tandíjellenes tüntetésre.

A Budapesti Corvinus Egyetemen hétfőn dönt a rektori kabinet – közölte Mészáros Tamás rektor. Elmondta: ő várhatóan olyan javaslatot terjeszt be, hogy ne rendeljenek el rektori szünetet, de ne is gördítsenek akadályt a demonstráción való részvétel elé. Így ezen a napon nem fognak dolgozatot írni, s nem tartanak katalógust sem.

Nem lesz rektori szünet Debrecenben sem jövő csütörtökön, a hallgatói tüntetések napján, azt nem is kezdeményezte a hallgatói önkormányzat.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.