×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

A Fidesz mindent megtesz Gyurcsányék tandíj bevezetése ellen – Őszöd’15

 

Hétfőn a Fidesz az Alkotmánybírósághoz (AB) fordul a tandíj bevezetésének módja miatt – közölte Pokorni Zoltán szombaton a Kossuth téren, hozzátéve, hogy azon vannak, hogy megakadályozzák a tandíj bevezetését.

Résztvevők a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Kossuth téri nagygyűlésén, ahol tovább folytatódik a kormányellenes demonstráció. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Úgy döntöttem, (…) hogy a Fidesz nevében hétfőn az AB-hoz fordulunk, megtámadjuk ezt a törvényt, mert meggyőződésünk, hogy (…) az alkotmányellenes”.  Azon vagyunk, hogy megakadályozzuk a tandíj bevezetését – fogalmazott az ellenzéki párt alelnöke.

Utalt arra, hogy a felsőoktatási törvényt korábban az államfő indítványára már megvizsgálta az AB, és megállapította annak alkotmányellenességét. A parlament a héten „gyakorlatilag egy mondat, pár szó változtatással” újból elfogadta ezt a törvényt, és most újból arra akarják kötelezni a diákokat, hogy fizessék meg ezt az összeget.

Az újságíróknak kiosztott dokumentum szerint egyebek között a tandíj mértékét meghatározó szabályok nincsenek összhangban az AB korábbi határozataiban kinyilvánított elvekkel.

„Álláspontunk szerint a felsőoktatási törvénynek a hátrányos helyzetet definiáló szabálya sérti az alkotmány hátrányos megkülönböztetését tiltó rendelkezését” - olvasható még az anyagban.

A Fidesz alelnöke abszurdumnak mondta, hogy egy költségtérítéses orvostanhallgatónak 1,38 millió forintot kell fizetnie egy féléves képzésért, ha nem került be azok közé, akinek félévente „csak” 100 ezer forintba kerül ugyanez.

Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány idején 13 ezerrel többen vehettek részt a térítésmentes képzésben, mint ma.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.