logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Demszky Gábor: Ami a Kossuth téren van az sajnos jogszerű – Őszöd’15

| Szerző: hirado.hu
További egyeztetések után Demszky Gábor ismét a Fővárosi Közgyűlés elé terjeszti azt a közterület-használati rendeletmódosítási javaslatát, amit a pénteki alakuló ülés szünetében folytatott háttéregyeztetéseken elutasított az ellenzék. A Miniszterelnöki Hivatal szorgalmazására, a Kossuth téri állapotok rendezésére terjesztette elő javaslatát, mely szerint a jövőben a politikai rendezvényeknél is fővárosi engedélyre lenne szükség a színpad, a hangosítás és a kivetítő elhelyezéséhez.
Kormányellenes demonstráció Budapesten 2006 őszén. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A főpolgármester az MTI-nek elmondta, hogy a Miniszterelnöki Hivatal szorgalmazására, a Kossuth téri állapotok rendezésére terjesztette elő javaslatát, mely szerint a jövőben a politikai rendezvényeknél is fővárosi engedélyre lenne szükség a színpad, a hangosítás és a kivetítő elhelyezéséhez.

Demszky Gábor közölte: a frakcióközi egyeztetésen az ellenzék is egyetértett abban, hogy meg kell szüntetni a Kossuth téren kialakult „méltatlan állapotokat”. A jogszerű rendezvényre ugyanis rátelepedtek a különféle árusok és a sörsátrak, amelyek „lerontják a Magyarországról kialakított képet” – tette hozzá.

A főpolgármester szerint „van egy politikai szándék” a helyzet rendezésére, amit a Miniszterelnöki Hivatal is sürget. Hozzátette, a főváros vezetése azt vállalta, hogy ha konszenzus jön létre a pártok között, akkor módosítják a jelenlegi szabályozást.

A gyülekezési jogot azonban semmiképpen nem korlátoznák – szögezte le.

Ahhoz viszont engedélyre lenne szükség a jövőben, ha a politikai rendezvényhez kapcsolódva sátrakat, sörsátrakat, színpadokat állítanának, hangosító és kivetítő eszközöket helyeznének el.

A főpolgármester elmondta, hogy „sajnos az ellenzék ezt nem támogatta, s mivel ez egy olyan nagyon feszült politikai légkörben megfogalmazott módosító indítvány volt, amihez egy minimális konszenzus szükséges, ahhoz hogy egy ilyen ügyben előre tudjunk lépni, ezért én úgy döntöttem, hogy nem is terjesztem a közgyűlés elé azt a javaslatot”.

Demszky Gábor szerint az ellenzék egyetértett a Kossuth téri helyzetnek a megítélésében és abban is, hogy „rendet kellene tenni”. A szándékok egy irányba vezetnek, csak amikor a felelősség felmerül, már eltérnek az álláspontok. A kormánypártok ugyanis készek meghozni azt a jogi feltételrendszert, ami lehetővé teszi a rendezést.

Ami ma a Kossuth téren van „az sajnos jogszerű, bár a joggal való visszaélésnek is minősíthető” – jegyezte meg.

Demszky Gábor szólt arról is, hogy a következő négy évben nehéz lesz a kormánypártok helyzete, kicsiny, egyfős ugyanis a közgyűlési többségük. Ezt is csak akkor tudják érvényesíteni, ha minden szavazásnál minden kormánypárti a teremben lesz, illetve ha nem betegszik meg senki. Ebben a helyzetben „mi konszenzuskeresésre, párbeszédre ítéltettünk” a választók ugyanis ezt várják tőlünk – tette hozzá.

A főpolgármester közölte, hogy ebben a helyzetben megpróbálnak együttműködni az ellenzéki pártokkal a főváros érdekében. Mint mondta, biztosan bonyolultabb, nehezebb lesz a helyzet mint
korábban, „s sokszor flusztráltan fogunk a közgyűlésből hazamenni”. Az alakuló ülés vitája előre jelzi, hogy lesznek súlyos viták a következő években, de „tragédiának azért nem tartom, hogy ez így
marad a Kossuth téren.” Ez tükrözi a jelenlegi magyarországi közállapotokat – szögezte le.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még