logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fekete-Győrt figyelmeztették, hogy bukhat a Gyurcsány-show-n, mégis benevezett rá

Hivatalosan is megvan a baloldali előválasztás következő áldozata: a gyenge eredménye miatt megbukott Momentum elnöke. Fekete-Győr Andrástól vasárnap vonta meg a bizalmat a párt küldöttgyűlése. A Momentum és Fekete-Győr András 2017-ben szerzett ismertséget, amikor a budapesti olimpia ellen kampányolt a párt. Akkoriban még azt ígérték, hogy egy új korszakot nyitnak. Azóta már a Momentum is Gyurcsány Ferenc baloldali szövetségéhez tartozik – számolt be az M1 Híradója.

A következő fél évben máshol lesz rám szükség” – erősítette meg a Momentum éléről történő távozását egy szűk körű sajtótájékoztatón Fekete-Győr András hétfőn. Az ellenzéki pártnak és elnökének a 2017-es nolimpiakampány volt az első nagy dobása, amellyel ellehetetlenítették a budapesti olimpiaszervezést.

Ekkor még olyan hangzatos kijelentéseket is tett a pártelnök, mint például: „Gyurcsány Ferenc mi az istent keres még a politikában? Már igazán eltakarodhatna a közéletből”. A DK elnöke viszont rendre felülírta Fekete-Győr András törekvéseit, és a Momentum 2018 nyarán már a baloldal térfelén politizált.

Tavaly nyáron az országossá duzzadt gödi belháború miatt ugyan még fellángolt a két pártvezető közti vita, de a konfliktus hamar el is illant, miután a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc átkompozott Tihanyba és találkozott Fekete-Győr Andrással.

„Szerintem van olyan viszony a két párt meg kettőnk között, hogy majd beszélgetünk erről valamikor a közeli napokban, aztán próbáljunk segíteni, hogy helyben nyugalom legyen, ennyi” – magyarázta Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsánynak idén januárra sikerült a teljes baloldalt az irányítása alá vonni, amikor a hatpárti közös lista reményében egy asztalhoz ültette az ellenzéki párt- és társelnököket, ahol mindannyian egy-egy vállalást tettek. Ekkor a Momentum elnöke, Fekete-Győr András az igazságszolgáltatás reformjáról beszélt.

A DK elnöke azonban biztosra ment, és miután a balliberális párt miniszterelnök-jelöltjévé választották Fekete-Győr Andrást, Gyurcsány Ferenc megüzente a Momentumnak: ez volt az egyetlen helyes lépés a részükről.

Gyurcsány Ferenc a Jobbikéhoz hasonlította a Momentum-féle generációváltást. De nem így lett. Fekete-Győr több alkalommal ugyanis kínos helyzetbe hozta magát és a pártját, a nevetség tárgyát képező kijelentéseit pedig hosszú hetekig idézte a magyar sajtó.

„Az én eredményem, az nagyon pocsék” – ismerte be egy interjúban Fekete-Győr András azok után, hogy leszerepelt az ellenzéki előválasztás első fordulójában. A megméretésen utolsó lett, a szavazatok alig több mint három százalékával.

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára közben már a hivatalos eredmény megjelenése előtt saját sikerüket ünnepelték. Fekete-Győr Andrásról szót sem ejtettek. „Klára csodálatos volt a kampányban. Nyilván az ország vezetőjeként ugyanilyen csodálatos lesz” – ezt a bátor kijelentést tette Gyurcsány Ferenc.

A Mediaworks Hírcentruma ezek után írta azt:

Fekete-Győrt párttársai figyelmeztették, hogy nagyot bukhat a Gyurcsány-show-n.

Bár a pártelnök a súlyos vereség után még egy háttér-beszélgetésen azt mondta: „a lemondás a gyávák útja”, bízott az általa kért bizalmi szavazásban, de azt vasárnap elbukta.

A párt küldöttgyűlése ugyanis megvonta a bizalmat az ellenzéki politikustól. A döntés bejelentését Fekete-Győr András egy momentumlila „szívecskével” zárta közösségi oldalán, ami elé azt írta: itt leszek veletek, köztetek, értetek.

A párt ügyvezető elnöke a rendkívüli tisztújításig Orosz Anna lett. Az M1 a történtek után kereste a Momentum volt és ügyvezető elnökét is, és meghívta őket egy stúdióbeszélgetésre, de egyikük sem akart élni a megszólalás lehetőségével.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még