×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ellenzéki elemzők is elismerik: semmi jelentősége az előválasztásnak, úgyis Gyurcsány diktál majd

 

Már tart a baloldali előválasztás második köre. A napokban több, a kormánnyal egyébként kritikus „gondolkodó” arról értekezett, hogy jogilag semmi jelentősége az előválasztásnak. Mert az új miniszterelnököt – a mostani jelöltektől függetlenül – az új parlament képviselőinek többsége választja majd meg, és az már gyakorlatilag az első fordulóban eldőlt, hogy Gyurcsány Ferencnek lesz a legnagyobb frakciója a baloldalon – közölte az M1 Híradója.


Szappanoperához hasonlította az ellenzéki előválasztást Bod Péter Ákos az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken. A közgazdász szerint a szereplők egy része elfelejtette, Magyarországon nincsen közvetlen miniszterelnök-választás. Úgy fogalmazott: mindegy, ki nyeri a második fordulót, úgyis az lesz a kormányfő 2022-ben, akit majd az akkori parlamenti többség megválaszt.

„Tehát közjogi jelentősége nincs annak, hogy a következő szakaszban ki lesz a miniszterelnök-jelölt” – húzta alá. Vagyis az MDF-kormány egykori tagja elképzelhetőnek tartja, hogyha a baloldal nyeri az országgyűlési választásokat tavasszal, akkor nem az lesz a miniszterelnök, aki az előválasztást megnyeri.

Elemzők a kezdetektől arra hívták fel a figyelmet: ez nem egy valós verseny.

A lapokat a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc osztja a baloldalon. Felmérések szerint a magyarok kétharmada elutasítja, hogy a bukott miniszterelnök fontos pozíciót töltsön be.

Szakértők szerint a DK elnöke ezért tolt maga elé olyan baloldali miniszterelnök-jelölteket, akik helyette tudnak elindulni. És ha a helyzet úgy hozza, a helyükre lép.

Nem először fordulna elő ilyen forgatókönyv a baloldalon. Ugyanis 2004-es hivatalba lépéséig Gyurcsány Ferenc azt állította: nem állt szándékában politikai pályára lépni. Ám a sors – és még inkább Medgyessy Péter megbuktatása – megváltoztatta ezt az álláspontját.

Az ellenzéki előválasztást – az első forduló állása szerint – Gyurcsány Ferenc pártja nyerte. A DK szerezte meg a legtöbb egyéni képviselő-jelölti helyet, és Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára lett az első a miniszterelnök-jelöltek között.

Ungváry Krisztián történész most arról írt: sokan nem értik az előválasztás igazi tétjét.

Szerinte az nem arról szól, hogy az ellenzék győzelme esetén kié lesz a politikai hatalom. Mint írja: ez a kérdés gyakorlatilag már az előválasztás első fordulójával eldőlt: azé a párté lesz, amelyik a legnagyobb frakciót adja majd. Vagyis a DK-é.

Az előválasztásnak nevezett mozgósítási verseny nem járt politikai haszonnal a baloldal számára” – fogalmaz a Társadalomkutató felmérése. Elemzésük szerint augusztushoz képest októberre 5 százalékkal csökkent az ellenzéki pártszövetség népszerűsége. A kormánypártok viszont erősödni tudtak.