logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Városvezetői fiaskója után Karácsony miniszterelnök-jelöltként is megbukott

| Szerző: hirado.hu
Befejezi előválasztási kampányát és visszalép az ellenzéki miniszterelnökjelölti-választás második fordulójától Karácsony Gergely – jelentette be a főpolgármester péntek délelőtti, Márki-Zay Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Mindez a baloldalon taroló Gyurcsány Ferenc további erősödését jelzi.

 

Karácsony Gergely elmondta, hogy hisz abban, hogy Márki-Zay Péter egységesíteni tudja az ellenzéki szavazókat. A főpolgármester nem hozta szóba azt a csütörtöki értesülést, miszerint egy esetleges ellenzéki győzelem esetén megosztva, 2-2 évig lennének miniszterelnökök Márki-Zay Péterrel.

Karácsony Gergely visszalépését egyértelműen miniszterelnök-jelölti kampányának kifulladása eredményezte. A baloldali előválasztás első fordulója előtt még a főpolgármestert tartották a legesélyesebbnek a győzelemre. Ám Karácsony végül várakozáson alul szerepelt az első fordulóban, Márki-Zay Péter pedig felzárkózott az élmezőnyhöz. Ezután bohózatba illő egyezkedések kezdődtek kettejük „szövetségében”, melyek a Karácsonyba vetett szavazói bizalom fokozatos meggyengülését idézték elő.

A fentieket bizonyítja az is, hogy a főpolgármester bejelentése előtt derült ki, hogy távozik kampányfőnöke Gál. J. Zoltán, aki korábban Gyurcsány államtitkára is volt.

A bizalomvesztés kezdete Karácsony várospolitikusi teljesítményéhez vezethető vissza. Elemzők szerint a zuglói polgármesteri, majd a főpolgármesteri széket is ugródeszkaként felhasználó főpolgármester döntéseivel rövid idő alatt maga ellen fordította Budapest polgárait. Máig megválaszolatlan, hogy az autósok büntetése a kihasználatlan biciklisávok bevezetésével, az egy időben zajló felújításokkal és útlezárásokkal kialakult dugók, vagy a „méhlegelőkként” megjelölt polleneregető gazmezők mennyiben járulnak hozzá mindehhez.

Felróják Karácsonynak a romló közbiztonságot és szeméthelyzetet is, valamint azt, hogy miniszterelnöki kampánya miatt teljesen elhanyagolta főpolgármesteri teendőit. Mi sem jobb példa erre a szerdai nap, amikor Budapest közlekedése – immár sokadszorra – fulladt káoszba, de a főpolgármester látszólag fontosabbnak tartotta egyezkedését és pozicióosztogatását Márki-Zay Péterrel, mint a főváros gondjait.

Gyurcsány Ferenc tarolt a baloldalon

Elemzők már a kezdetektől arra hívták fel a figyelmet, hogy a baloldali előválasztás során mindvégig Gyurcsány Ferenc akarata érvényesül. A többi ellenzéki erőhöz képest jelentősen megerősödött Gyurcsány Ferenc feleségével Dobrev Klárával az oldalán valójában már évek óta karmesterként irányítja a teljes ellenzéket. Mára Gyurcsány pártja, a DK lett a baloldal legerősebb pártja, miután szisztematikusan szorított ki minden más pártot a baloldali térfélről.

Mint korábban többen utaltak rá, a hitelét vesztett Gyurcsány Ferenc önmagánál tisztább előéletű és rokonszenvesebb karaktereket felhasználva kívánja elérni a célját: a hatalom visszaszerzését. Karácsony Gergely esélyeinek leomlásával Gyurcsány Ferenc gond nélkül újrahangszerelheti zenekarát: ezúttal Karácsony helyett a párt nélküli, így erőtlen Márki-Zay Pétert teheti a kirakatba.

Gyurcsány pozíciójának erősödését jelzi, hogy amennyiben nem Márki-Zay Péter lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, akkor pedig saját felesége és pártja EP-képviselője, Dobrev Klára vezetheti a baloldalt a 2022-es választásokon.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még