logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Őszöd’15 – Kötter Tamás: A gyurcsányi hatalom brutálisan, bosszúból lépett fel

| Szerző: hirado.hu
15 év, 15 gondolat az őszödi beszédről! A hirado.hu-nak 15 közéleti személyiség fejtette ki a véleményét arról, hogy milyen hatást gyakorolt Magyarországra Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök 2006-os hazugságbeszéde. Kötter Tamás író és ügyvéd szerint a 2006-os esemény a rendszerváltás követő időszak egyetlen és kiemelkedő véres erőszakba torkolló történése, ahol a hatalom brutálisan, bosszúból, indokolatlanul lépett fel a tüntetőkkel szemben.
Kötter Tamás író, ügyvéd

Azt gondolom, hogy ez a beszéd a politikatörténet részévé vált. Egy szimbolikus pontja lett Gyurcsány Ferenc politikai karrierjének és nemcsak az övének, hanem azoknak a személyeknek is, akik vele szorosan együttműködve tulajdonképpen az őszödi beszéd alapjául szolgáló botrányos elhallgatás, adathamisítási tevékenységben részt vettek. Egy csomó el nem évülő priuszt szereztek, legalábbis nálam és annál a korosztálynál, amely politikailag aktív volt – mondta Kötter Tamás. Az író úgy gondolja, hogy fontos kiemelni az EU-bürokrácia hozzáállását is.

Végigasszisztálták az adathamisítást, illetve az elhallgatásokat, sőt, tevékenyen hozzájárultak ahhoz, hogy a választások előtt ne derüljön ki, hogy milyen gazdasági helyzetbe sodorta a Medgyessy–Gyurcsány-kormány az országot

– hívta fel a figyelmet.

Úgy véli, hogy minden történelmi esemény és út különböző eseményekben csúcsosodik ki.

Ez a hosszú gazdasági, pénzügyi és politikai válság három csúcspontot is magáénak tudhat: az őszödi beszédet, a tévészékház ostromát, majd pedig az október 23-i gyalázatos eseményeket. Amit érdemes még kiemelni, az a baloldali politikai elit. Békés Márton Kulturális hadviselés című könyvében sokat írt arról, hogy hogyan zárt össze Gyurcsány Ferenc és elvbarátai köre, és próbált meg morális védelmet biztosítani a vállalhatatlan őszödi beszédért és az azt megelőző folyamtokért. Számomra erről szól jelenleg őszöd és az azt követő események – tette hozzá.

Kötter Tamás szerint fontos az emlékezetpolitikát is megemlíteni, mert próbálják átértelmezni, átfesteni a múltat, amelyet nem szabad hagyni:

Nagyon fontos, hogy ne csak a politikatörténetbe, hanem a magyar történelembe is beemeljük ezért ezt az eseményt, amely a rendszerváltást követő időszak egyetlen és kiemelkedő véres erőszakba torkolló időszaka volt, ahol a hatalom brutálisan, bosszúból, indokolatlanul lépett fel a tüntetőkkel szemben.


Őszöd’15 – Rátóti Zoltán az őszödi beszédről: Ma annak lehetünk tanúi, hogy a múlt visszatér

Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész szerint a 2006-os könnygránátos, lovasrohamos ősz a jogtiprás utcai demonstrálása volt Európa szívében.

Őszöd’15 – Nemcsák Károly: A Gyurcsány-kormánynak le kellett volna mondania az őszödi beszéd elhangzása után

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója szerint a beszéd óta felnőtt egy olyan generáció, amelyik távolabbról figyeli a beszédet és a hatásait. Érdemes megmutatni nekik is, hogy mi történt pontosan akkor.  

Őszöd’15 – Reviczky Gábor: Egy ilyen beszéd után azonnal le kell mondani

Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész szerint az emberek nagy része az őszödi beszédet kikérte magának, és ennek végül meg is lett az eredménye, Gyurcsánynak távoznia kellett a hatalomból.

Őszöd’15 – Rákay Philip: Gyurcsány morális és politikai értelemben is egy odakozmált ember

Rákay Philip az őszödi beszéd tragédiáját abban látja, hogy a hazugságaival lebukott Gyurcsány a mai napig tényezőnek számít és nem tűnt el a közéletből.

Őszöd’15 – Bese Gergő: Az őszödi beszéd egy olyan lebukás, amit hiába próbálnak megmagyarázni

Bese Gergő atya szerint a beszéd egy olyan lebukás, amit bárhogy próbálnak megmagyarázni, valójában a nép félrevezetése volt.

Őszöd’15 – Balázs Péter: A véleményem lesújtó, az őszödi beszéd minden szegmensében felháborító

A színművész szerint a legfelháborítóbb az, hogy ma „ez a hazug társaság az ország vezetésére ácsingózik”.

Őszöd’15 – Nagy Feró: Olyan, mintha csak mi, idősebbek emlékeznénk az őszödi beszédre

A zenész azt mondta, hogy amikor először meghallotta a beszédet, nem akarta elhinni, hogy igaz lehet.

Őszöd’15 – Bayer Zsolt: Lelepleződött a mindenre képes, aljas politika és annak képviselője

Az újságíró szerint alapvetően változtatta meg a beszéd a magyar politikai életet, a magyar belpolitikát.

Őszöd’15 – Dopeman: Gyurcsány történelmi bűnt követett el

Pityinger László, azaz Dopeman szerint Gyurcsány csupán arra jó, hogy „legyaluljon” egy ellenzéki közösséget.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még