logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Őszöd’15 – Rátóti Zoltán az őszödi beszédről: Ma annak lehetünk tanúi, hogy a múlt visszatér

| Szerző: hirado.hu
15 év, 15 gondolat az őszödi beszédről! A hirado.hu-nak 15 közéleti személyiség fejtette ki a véleményét arról, hogy milyen hatást gyakorolt Magyarországra Gyurcsány Ferenc egykori miniszterelnök 2006-os hazugságbeszéde. Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész szerint a 2006-os könnygránátos, lovasrohamos ősz a jogtiprás utcai demonstrálása volt Európa szívében.

 

Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész

A 2006-os őszödi beszéd ma is itt van velünk. Pontosabban sokan próbálják eltussolni, átkeretezni, de a magyar nép jó része nem felejt. Méghozzá azért, mert nem a beszédet önmagát értelmezzük, hanem azt a kormányzati teljesítményt, ami megelőzte, és azokat a tragikus és szomorú eseményeket, amelyek követték – nyilatkozta a hirado.hu-nak a színművész, aki úgy gondolja, hogy a beszéd nyomán kialakult jogos állampolgári tiltakozás és a zavargások összemosása olyan átkeretezési kísérlet, ami felér a múlt meghamisításával.

Ezzel ugyan manapság is nap mint nap találkozunk, de a legtöbben mégiscsak azonosító nélküli karhatalmi erőkre emlékszünk, és egy szétzilált, demoralizált, hazugságokba és pótcselekvésbe menekülő kormányzatra. A 2006-os könnygránátos, lovasrohamos ősz a jogtiprás utcai demonstrálása volt Európa szívében.

Az azt levezénylő, a hatalmi nárcizmusban fürdőző miniszterelnök hosszú veszteglés után ki is került a magyar politika élvonalából. Ma annak lehetünk tanúi, hogy a múlt visszatér – mondta Rátóti Zoltán és ahogy sokan mások, ő is pontosan emlékszik, hogy milyen körülmények között hallotta az őszödi beszédet.

Bár a beszéd értelmezése körül később egy számomra meglepő vita alakult ki – néhány értelmiségi igazságbeszédként magyarázta az Őszödön elhangzottakat –, azt rögtön kihallottam a felvételből, hogy fordulóponthoz értünk. Akkor még természetesen beláthatatlanok voltak a következmények, de azt éreztem, hogy rendkívüli, talán nem túlzás: korszakváltást jelentő pillanatot élünk át. A mindenkori magyar miniszterelnöknek méltóságot kell sugároznia, mert nem magánember, hanem mindannyiunkat képvisel – mutatott rá a Jászai Mari-díjas színész, aki mégsem elsősorban a beszéd durva és közönséges hangnemét tartotta már akkor sem a legsértőbbnek, hanem annak tartalmi részét.

A kijelentés második része vált szállóigévé, holott az első fele az igazán drámai: „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel meg este.” Az a vallomás például miért nem keltett hullámokat Európában, amikor arról beszélt: „Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a sz*rból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?” Mint tudjuk: semmit. Ahogyan ennél kirekesztőbb miniszterelnöki megszólalást sem hallhattunk még: „Az utolsó másfél évet azért tudtam én személy szerint csinálni, mert egy dolog ambicionált és egy dolog fűtött: visszaadni a baloldalnak a hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet.” Szólhat-e a nemzetet képviselő kormányfő csupán a baloldalhoz? Aligha. A többi: a trágárság, az öntetszelgés, a prófétai szerep – már csak stiláris kérdés. Igaz, a stílus maga az ember – zárta gondolatait.


Őszöd’15 – Nemcsák Károly: A Gyurcsány-kormánynak le kellett volna mondania az őszödi beszéd elhangzása után

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója szerint a beszéd óta felnőtt egy olyan generáció, amelyik távolabbról figyeli a beszédet és a hatásait. Érdemes megmutatni nekik is, hogy mi történt pontosan akkor.  

Őszöd’15 – Reviczky Gábor: Egy ilyen beszéd után azonnal le kell mondani

Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész szerint az emberek nagy része az őszödi beszédet kikérte magának, és ennek végül meg is lett az eredménye, Gyurcsánynak távoznia kellett a hatalomból.

Őszöd’15 – Rákay Philip: Gyurcsány morális és politikai értelemben is egy odakozmált ember

Rákay Philip az őszödi beszéd tragédiáját abban látja, hogy a hazugságaival lebukott Gyurcsány a mai napig tényezőnek számít és nem tűnt el a közéletből.

Őszöd’15 – Bese Gergő: Az őszödi beszéd egy olyan lebukás, amit hiába próbálnak megmagyarázni

Bese Gergő atya szerint a beszéd egy olyan lebukás, amit bárhogy próbálnak megmagyarázni, valójában a nép félrevezetése volt.

Őszöd’15 – Balázs Péter: A véleményem lesújtó, az őszödi beszéd minden szegmensében felháborító

A színművész szerint a legfelháborítóbb az, hogy ma „ez a hazug társaság az ország vezetésére ácsingózik”.

Őszöd’15 – Nagy Feró: Olyan, mintha csak mi, idősebbek emlékeznénk az őszödi beszédre

A zenész azt mondta, hogy amikor először meghallotta a beszédet, nem akarta elhinni, hogy igaz lehet.

Őszöd’15 – Bayer Zsolt: Lelepleződött a mindenre képes, aljas politika és annak képviselője

Az újságíró szerint alapvetően változtatta meg a beszéd a magyar politikai életet, a magyar belpolitikát.

Őszöd’15 – Dopeman: Gyurcsány történelmi bűnt követett el

Pityinger László, azaz Dopeman szerint Gyurcsány csupán arra jó, hogy „legyaluljon” egy ellenzéki közösséget.

 

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még