logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„A szocialisták felsorakoztak egy hazug, esküjét megszegő politikus mögé” – Őszöd’15

| Szerző: hirado.hu
Az erkölcsi rend helyreállítása érdekében Orbán Viktor meghirdette a politikusi példamutatásra épülő Igen, Magyarország chartát a Fidesz pénteki Kossuth téri nagygyűlésén, ahol a pártelnök minden napra demonstrációt ígért és arra kérte az embereket, álljanak ki a hazugság ellen.Orbán kifejtette, hogy a szocialisták letörölhetetlenül magukhoz kötötték a hazugságot.
Fidesz-nagygyűlés a Kossuth téren (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„A polgári demokratikus ellenzék hívei, akik a rendszerváltoztatás idején közösen küzdöttünk a diktatúra hazugságai ellen és sokakkal együtt kivívtuk Magyarország függetlenségét és szabadságát, most, amikor morális válság alakult ki, az erkölcsi rend helyreállítása érdekében megfogalmazzuk és útjára bocsátjuk az Igen, Magyarország Chartát” – mondta Orbán Viktor, aki nem azon a színpadon mondta el beszédét, ahol a többi felszólaló, hanem az Országgyűlés oroszlános kapujának lépcsőjén felállított szónoki pulpitusnál, a Fidesz- és a KDNP-frakció tagjainak gyűrűjében beszélt a Kossuth téren összegyűlt tömegnek.

Igent mondunk Magyarországra, minden magyar emberre, politikai és vallási hovatartozás nélkül, igent mondunk a magyar nemzet egységére, mert minden politikusnak kötelessége, hogy hivatalba kerülve mindenkit képviseljen, azokat is, akik nem rá szavaztak – ismertette a chartát a politikus. Az igent mond az állami vagyon és az igazság védelmére. Igent a demokráciára, a köztársasági elnöki méltóságra és a betartott esküre.

„Vagyis az olyan politikusokat, akik ezeket nem tartják tiszteletben, azokat kiközösítjük magunk közül” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a hivatali eskü megszegése a hivatalból való elmozdítást kell, hogy maga után vonja.

Úgy folytatta: igent mondanak a felelősségre és a számonkérésre. Igent mondanak a magyar emberek alkotmányos jogaira, vagyis ha úgy érzik, becsapták őket, békésen tüntethessenek és tegyenek meg mindent jogaik védelmében.

A politikus a „charta aktuális záradékaként” azt mondta: elvárják, hogy a kormánypártok tartsák tiszteletben a nép akaratát az önkormányzati választásokon, és állítsanak új, hiteles miniszterelnököt és szakértőkből álló nemzeti egységkormányt.

A pártelnök beszédében úgy vélte, az erkölcsi rendet csak úgy lehet helyreállítani, ha távozik a miniszterelnök. Szerinte ha ez nem következik be, „zuhanni fog a forint, szorult helyzetbe jutnak a devizahitelt felvett családok, a befektetők szedik a sátorfájukat és az egész magyar gazdaság megrendülhet”.

„A bizalmatlanság sűrű és nehéz köde mindent megül majd, a hazugság pókhálója mindent besző, a csalás, megtévesztés megfertőzi hazánkat, meggyengíti közösségeinek, és szétzilálja kapcsolatainkat” – festette fel a jövőt Orbán Viktor, aki arra figyelmeztette a szocialistákat, hogy előbb vagy utóbb felborul az a hajó, amely szembe megy a történelem szelével.

Orbán Viktor szerint a szocialisták „feláldozták az országot egy lebukott politikusért”, azzal, hogy felsorakoztak egy „hazug, esküjét megszegő politikus” mögé, letörölhetetlenül magukhoz kötötték a hazugságot.

Bejelentette: az ellenzék parlamenti képviselői minden nap délután 5 és 6 óra között a Kossuth téren lesznek, és hitet tesznek a hazugság ellen és Magyarország mellett.

„Kérem álljunk ki, ezt kell tennünk mindennap akkor is, ha tudjuk, hogy nehéz és hosszú is lehet” – fordult a Kossuth téren összegyűltekhez a pártelnök, aki jelezte, szombaton Áder János tart majd beszédet. Beszéde végén a tömeghez fordulva azt mondta: „Nézzenek szét, ki tudhatna egy ilyen erőnek ellen állni, miféle erő, vagy miféle karhatalom. Ez a sok százezer megfeszülő kar képes lenne minden követ megmozgatni, sok százezer egymásba kapaszkodó kar képes bármilyen hatalmat elsodorni.”

Orbán Viktor ugyanakkor arra figyelmeztetett, a demokraták ereje nem fizikai természetű, hanem a méltóság, a fegyelmezettség és a kitartás ereje.

Hazugságból csak erőszak nőhet ki, az igazságból béke lesz és nyugalom. Az igazság nélküli béke hamis, csak börtön és elemésztő apátia. Az igazság szabaddá tesz, csak az igazság tesz szabaddá – fejezte be beszédét a pártelnök, aki a tőle szokásos Hajrá, Magyarország, hajrá magyarok! kiáltással búcsúzott híveitől.


 

MSZP: A parlamentben történtek elbizonytalanították Orbán Viktort

Az MSZP szerint a mai bizalmi szavazás, a kormánypártok kiállása a miniszterelnök mellett és Gyurcsány Ferenc beszéde elbizonytalanította a Fidesz elnökét – mondta a párt szóvivője Orbán Viktor beszédére reagálva.

„A mai parlamenti ülésnapon a miniszterelnök beszéde és az azt követő szavazás, a koalíciós pártok kiállása megzavarta, és úgy tűnik elbizonytalanította Orbán Viktort” – nyilatkozott pénteken az MTI-nek Nyakó István.

A Fidesz elnöke a Gyurcsány Ferencről és programjáról szóló bizalmi szavazást követően kijelentette: az ország stabilitása érdekében nem követelnek előrehozott választásokat, de elvárják, hogy a kormánypártok az önkormányzati választás eredményének megfelelően állítsanak új, hiteles miniszterelnököt. A pártelnök az elvárások között említette azt is, hogy állítsanak szakértőkből álló „nemzeti egységkormányt” az ország élére. A rendezvényen – ahol becslések szerint mintegy nyolcvanezer ember volt – Orbán Viktor meghirdette az Igen, Magyarország Chartát. A pártelnök bejelentette: az ellenzék parlamenti képviselői minden nap délután 5 és 6 óra között a Kossuth téren lesznek, és hitet tesznek a hazugság ellen és Magyarország mellett.

Az MSZP szóvivője, Nyakó István úgy vélte: egy zűrzavaros és bizonytalan tartalmú beszédet hallhatott a közönség, a parlament helyett a parlament előtt.

A szocialista politikus közölte: az MSZP-nek most nem az a dolga, hogy a képzavarokkal tűzdelt orbáni beszédet megfejtse, hanem az, hogy a gazdasággal, az ország békéjével és nyugalmával, az előttünk álló reformokkal foglalkozzon. Ez akkor is így lesz, ha a Fidesz országgyűlési képviselői a parlament helyett a parlament előtti teret választják a politikai diskurzus terepéül – tette hozzá.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még