×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Mi történt a Jonatán kommandóval? – Őszöd’15

 

A Fidesz lejáratását célzó, szándékos kormányzati provokációt gyanít az MTV épületének múlt heti ostroma során történtek mögött Kupper András, a Fidesz-MKDSZ fővárosi elnöke-frakcióvezetője, aki Pesti Imre országgyűlési képviselőtársával együtt keddi sajtótájékoztatóján beszélt erről.

A fotó 2006 szeptemberében készült. (Fotó: MTI/ Kovács Tamás)

Az ORFK szóvivője erre úgy reagált, hogy a Jonatán kommandó valóban a fővárosban volt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság részére végeztek előre megtervezett munkát, s a felszerelésük egyébként sem volt alkalmas tömegoszlatásra.

A fideszes politikusok a sajtótájékoztatójukon az érintett rendőröktől kapott friss információjukra hivatkoztak, amely szerint a tévészékház ostroma alatt, éjjel fél egytől reggel 7-ig több száz „high-tech” felszerelésű rendőr, akció kommandós várakozott bevetési parancsra, ez azonban „vélhetően politikai nyomásra ” elmaradt. Az éjszaka mozgósított és készenlétben álló rendőröket, köztük a BRFK „Jonatán kommandóját” reggel hazaküldték. Eközben a tévészékháznál hiányosan felszerelt, alig kiképzett rendőrök kerültek elfogadhatatlan helyzetbe – jegyezték meg.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Jonatán bevetési egysége valóban a fővárosban tartózkodott, és egy előre megtervezett akciót hajtott végre a megyei főkapitányság megbízásából.

A 11 plusz egy fős egység kiképzése, felszerelése alkalmatlan a tömegoszlatásra - tette hozzá a szóvivő. A szóvivő elmondta: a bevetési egység embereit fegyveres bűnözők elfogására képezték ki.

Schőn Péter, a BRFK szóvivője az MTI érdeklődésére azt közölte: politikai nyilatkozatokra nem kívánnak reagálni.

A politikusok sajtótájékoztatójukon közölték: parlamenti frakciótársaiknál felvetik azt, hogy kezdeményezzék országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozását ez ügyben.

Kupper András kifejtette: egyre világosabb számukra, hogy „nem csak a támadók oldaláról zajlott provokáció”. Egyre inkább úgy tűnik, hogy „a védők oldalán is valakiknek az lehetett az érdeke, hogy minél nagyobb legyen a felfordulás” - tette hozzá.

Hangsúlyozta, miközben gyűlnek az adatok arra, hogy „magát az ostromot is provokátorok végezték, valakiknek az volt az érdeke, hogy a felfordulás is minél nagyobb legyen”. Ez azoknak az érdeke, „akik nem akarják, hogy a gyurcsányizmusról folyjék a szó”, arról, hogy „másfél-két éve folyamatosan hazudnak ”és arról, hogy az első és második Gyurcsány-csomag után a 2007-es költségvetés lesz a harmadik csomag.

Pesti Imre elmondta, hogy a hírek szerint öt-hat rendőr is volt a támadók között, miközben csak egyet állítottak elő. Nem lehetetlen, „sőt alapos a gyanú, hogy a többi rendőr a szervezésben játszott szerepet” - jegyezte meg. Hozzátette: azért meri ezt feltételezni, mivel az elmúlt 16 év történetében van már arra példa, hogy „a rendőrség aktív provokációban vett részt”. Példaként említette a Tilos Rádió elleni tüntetés esetét, amikor a bíróság előtt derült ki „a rendőri provokáció”.

Pesti Imre közölte, mindezek alapján arra kérik Demszky Gábort, hogy „hamis állításaival ne provokálja a főváros békés polgárait”. Ne mondja azt, hogy a Fidesz hívta az utcára az embereket és ő felelős a zavargásokért. Ezt az állítását a kancelláriaminiszter és a rendőrség is cáfolta, "amikor kijelentették, hogy a zavargások pártokhoz nem köthetők".

A fideszes politikus élesen bírált Demszky Gábor mellett több SZDSZ-es politikust, így Kóka Jánost is, aki szerinte „Gyurcsány Ferenccel létrehozta a szociálliberális hazugságcsapatot”. Hozzájuk csatlakozott a ma „farkas mihályi attitűdökkel rendelkező, vagy Farkas Mihály reinkarnációjaként elhíresülő álliberális SZDSZ-es Kuncze Gábor, aki kvázi a tömegbe lövetést javasolta a rend megteremtésére” - jegyezte meg.

A politikus kérte Demszky Gábortól, hogy „ne hazudtolja meg korábbi demokratikus ellenzéki létét”, amikor még a szabad véleménynyilvánítás, a gyülekezési jog mellett érvelt. Pálfordulásával igazolta, hogy „a hatalom megtartásáért nemtelen eszközökre is képes”, s így azonos morális válságba kerül mint Gyurcsány Ferenc - mondta.


Orbán Viktor: a helyzet megoldása a szocialisták kezében van

A jelenlegi politikai válság megoldása a szocialista párt kezében van – jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke az Index hírportálnak adott nyilatkozatában, amelyben leszögezte, hogy a Fidesz nem akar kormányt alakítani.

„A helyzet nem maradhat így. Hogy a szocialista párt képes lesz-e változtatni, nem tudni, efelől teljes bizonytalanságban vagyunk. Ők most csak azt ismételgetik, hogy nem kívánnak semmin változtatni, holott nyilvánvaló, hogy a dolgok nem maradhatnak így. Márpedig a mostani parlamenti mandátumarányokat figyelembe véve a szocialisták nélkül nincs megoldás” fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a megoldást Gyurcsány Ferenc távozása, a miniszterelnök nevével fémjelzett csomag visszavonása és szakértői kormány megalakulása jelentené.

„A szakértői kormányt tartom megoldásnak... A Fidesz nem akar kormányt alakítani: erre csak a választási eredmények jogosíthatnak fel egy pártot, a Fidesz pedig nem kapott ehhez elegendő bizalmat 2006-ban” mondta.

Szerinte új fejlemény lenne, ha az MSZP hajlandó lenne arra, hogy a Fideszhez hasonlóan népszavazásnak tekintse az október elsejei önkormányzati választást.

„Nem is értem, a szocialisták miért utasítják el ezt az értelmezést, nekik lenne érdekük, hogy így értelmezzék, függetlenül az eredménytől. Ez egy új fejlemény lenne. Azt mondhatnák, hogy volt egy kormányzati szándék, és most van egy ettől eltérő, kinyilvánított népakarat, ezért itt és itt módosítunk ” tette hozzá.

Leszögezte: nem annak a bizonyítását várja az önkormányzati választástól, hogy a kormány becsapta az embereket, hanem annak a világos kinyilvánítását, hogy az emberek a megszorító csomagot nem fogadják el, ezzel a kormányzattal így nem hajlandók együttműködni, azt várják a politikai elittől, hogy oldja meg a helyzetet.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy az erőszakot mindig elutasította és most is elutasítja. Ezért az elmúlt napokban erőszakos cselekményeket elkövetők semmiféle támogatást nem kaptak tőle.

Szerinte Magyarországon az is alkotmányos, ha valaki a demokrácia felszámolása mellett érvel.

„Ezzel én például nem értek egyet, de a demokráciának elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy elbírja ezeket a véleményeket. Lehet más államformát követelni, királyságot vagy népköztársaságot is. Javasolni valamit, egy kérdést felvetni nem alkotmányellenes. Azt gondolom, hogy a Kossuth téren és vidéken zajló események mind belül maradtak az alkotmányosság keretén. Az utcai összecsapások és az MTV ostroma nemcsak az alkotmányos kereteken lépett túl, hanem a jogrend határain is” jelentette ki.

Szerinte a Fidesznek egy szempontból van felelőssége:  „nem volt elég erős ahhoz, hogy az elmúlt két évben meg tudja védeni a magyar demokráciát”.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.