×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Elfogadta Brüsszel Gyurcsányék konvergenciaprogramját, az önkormányzati választásokra már nem tudott tekintettel lenni – Őszöd’15

 

Elfogadta az Európai Bizottság a magyar konvergenciaprogramot keddi strasbourgi ülésén, de leszögezte, hogy annak szigorú végrehajtása kulcsfontosságú a célok teljesítéséhez.

Joaquín ALMUNIA, az Európai Bizottság gazdaságért és pénzügyekért felelős tagja (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Joaqín Almunia pénzügyi biztos a döntést kommentálva üdvözölte, hogy többszöri célmulasztás után a programban most reális, konkrét intézkedések szerepelnek, de jelezte, hogy még komoly kockázatok és kihívások állnak az ország előtt a program megvalósításához.

„A programban felvázolt lépések megfelelő utat jelentenek az államháztartási hiány leszorításához” - állapította meg a bizottság.

Javasolta az Európai Bizottság egyúttal az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsának, hogy az eddigi 2008 helyett a 2009-es évben szabjanak új határidőt Budapestnek az idei GDP-arányos 10,1 százalékos államháztartási hiány 3 százalék alá szorítására.

Sajtóértekezletén Almunia leszögezte, hogy a programban szereplő számok nem jelentenek meglepetést az ország pénzügyi helyzetének alakulását illetően. Saját előrejelzéseiben a bizottság már korábban jelezte, hogy nagyobb államháztartási hiány várható a korábbi magyar programban szereplőnél. A helyzet jelenleg is nagyon súlyos – emelte ki.

Folytatja a bizottság a helyzet megfigyelését és annak ellenőrzését, hogy a bejelentett intézkedéseket átültetik-e a gyakorlatba, és a kormány tartja-e menetrendjét a szerkezeti reformok és a kiadások ellenőrzésének terén.

Értékelésében a bizottság megállapította, hogy az idei deficitcél jelentős túllépését a megnövekedett kiadások, benne az egészségügy, a nyugdíjak és bérek, az autópálya-építés könyvelésének korrekciója, vadászrepülőgép-vásárlás és a nyugdíjreform költségei okozták.

Sajtótájékoztatóján Almunia jelezte, a bizottság és a pénzügyminiszteri EU-tanács év elején döntött arról, milyen menetrendet ad Magyarországnak a konvergenciaprogram kidolgozására, így az értékelés időpontjának kitűzésekor már nem tudott tekintettel lenni az önkormányzati választások időpontjára.

A biztos nem bocsátkozott becslésekbe arról, mikor vezetheti be Magyarország az eurót. Az MTI erre vonatkozó kérdésére leszögezte: előbb látni kell a hiány korrekcióját, és akkor lehet tervezni az euróövezeti csatlakozást.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.