×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

144-en vannak előzetesben, további 500-at még keresnek a budapesti zavargások miatt – Őszöd’15

 

Már 144-en vannak előzetes letartóztatásban a budapesti zavargásokkal kapcsolatban, 271 ember állítottak elő, további 500-at még keresnek a rendőrök; újabb, csaknem 40 körözött fotója került fel a világhálóra.

Rendőrségi biztosítás, amikor gyorsított szabálysértési eljárás kezdődik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2006 szeptemberében. (Fotó: MTI/Honéczy Barnabás)

Múlt csütörtöktől összesen 166 letartóztatási indítványt tárgyalt a Pesti Központi Kerületi Bíróság, a Fővárosi Bíróság katonai tanácsa valamint a Buda Környéki Kerületi Bíróság. Ezek közül 15 esetben elutasító határozatot hoztak, négy esetben lakhelyelhagyási tilalmat, öt esetben házi őrizetet rendeltek el.

Az elmúlt napokban az előzetes letartóztatásokat elsősorban hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság és azok minősített esetei miatt rendelték el.

A letartóztatási kérelmek mellett az elmúlt napokban összesen nyolc személlyel szemben szabálysértési eljárásban is döntés született. Valamennyiük esetében 3-3 nap elzárással büntette tettüket a bíróság.

Tafferner Éva, a BRFK helyettes szóvivője az MTI megkeresésére azt mondta: továbbra is mintegy ötszáz személyt keres a rendőrség a rendbontásokkal kapcsolatban. Hangsúlyozta: a rendőrség az ő szerepüket tisztázni kívánja, nem állítja azt, hogy valamennyien bűncselekményt követtek volna el.

A rendőrség újabb, mintegy negyven személyről közölt felvételeket internetes honlapján. Az állampolgárokat arra kérik, hogy aki a fotókon látható személyekről információval rendelkezik, hívja a rendőrség erre a célra létrehozott, ingyenesen hívható zöld számát.

Tafferner Éva elmondta: a rendőrség eddig 271 személyt állított elő a zavargásokkal kapcsolatban.

Az MTI azon kérdésére, hogy elfogták-e már az országosan körözött Budaházy Györgyöt, azt mondta: az illetőt a rendőrség, a zavargások miatt létrehozott nyomozócsoportja még keresi.

Budaházy a körözés elrendelése óta kétszer is felszólalt a Kossuth téren, de a rendőrök egyik alkalommal sem tudták elfogni. A második felszólalásánál csuklyát viselt, Budaházyként mutatkozott be, majd eltűnt a tömegben.


A Blikk szerint az MTV székházát védő parancsnok kilátásba helyezte a parancsmegtagadást

Egy, a Blikk birtokába került rendőrségi hangfelvétel szerint az MTV székházát védő parancsnok múlt hétfőn kilátásba helyezte a parancsmegtagadást, kijelentve: nem hajlandó halálra ítélni az embereit.

(Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Nem fogunk megdögleni ebben a k*rva épületben” - mondja 23 óra 30 perc körül a Szabadság téri MTV-székház ostromakor Giber László, a bent rekedt rendőrök vezetője a Blikk birtokába jutott belső rendőrségi hangfelvételen, amelyről a bulvárlap hétfőn adott hírt.

A napilap idézi a „kinti” rendőrök és a székházban rekedt egységek vezetőjének beszélgetését. A székházban rekedt egység „Kinizsi 7-es” hívójelű parancsnoka eszerint azt mondja, hogy a teljes létszámot kivonja az épületből, mert meg fognak fulladni a füstben.

Amikor azt a parancsot kapja, hogy maradjanak még bent, azt válaszolja: „Jöjjön be az, aki ezt az utasítást kiadta, s dögöljön meg az itt a szén-monoxidban. Megtagadom a parancsot, ha a hadbíróság elé állít, akkor is, rohadjon meg, aki ezt mondta. Kiviszem az összes emberemet innen. Benzinnel ránk gyújtottak mindent.”

A parancsnok az indulatos kifakadás után mégis úgy döntött, hogy embereivel tovább védelmezi a köztelevízió székházát. A rendőri egység így egészen 1 óra 20 percig a helyszínen védekezett.

Az egység 150 tagja közül 114-en szenvedtek valamilyen sérülést – írta a napilap.

Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: vizsgálják az ügyben megjelentek valóságtartalmát.

Egy, a neve elhallgatását kérő katonai ügyész azt mondta az MTI-nek, hogy csak abban az esetben tagadható meg egy parancs, amikor az bűncselekmény elkövetésére utasít. Az ügyész szerint más a helyzet, amikor valaki csak kilátásba helyezi a parancs megtagadását, az úgy is minősíthető, mintha szakmai véleményét osztotta volna meg felettesével, főként, ha az telefonon vagy rádión keresztül történt két ember között. A közlés viszont nem sértheti az elöljáró tekintélyét.

Amennyiben az MTV székházát védő parancsnok valóban megtagadta volna a parancsot, az parancs iránti engedetlenségnek számítana, amit öt évig terjedő szabadságvesztéssel is szankcionálhat a Büntető törvénykönyv – tette hozzá az ügyész.

A rendzavarók múlt hétfőn este tizenegy óra körül törtek be az MTV székházába. Az indulatok azt követően mérgesedtek el, hogy a tüntetők egy kisebb csoportja a Kossuth téren tüntetők petícióját akarta átadni és beolvastatni a köztelevízióban. Miután nem fogadták őket, "erősítést" hívtak a térről, majd az MTV székháza előtt kialakult tömegjelenetek során az események vandalizmusba csaptak át.

A főbejáraton áttörők szétvertek mindent, ami az útjukba került. Többen fosztogatni kezdtek.

A válságos helyzet miatt az MTV hajnali 1 óra 20 perckor megszakította adását, a biztonsági szolgálat pedig a cég vezetésének utasítására az épület elhagyására szólította fel a köztelevízió valamennyi munkatársát. Az időközben megerősített rendőrség csak órákkal később tudta megtisztítani az MTV székházát az épületbe betört rendzavaróktól és bámészkodóktól. A távirati iroda hajnali 4 óra 5 perckor jelezte, hogy a székházban újra a rendőrök a helyzet urai.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.