logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyurcsány megerősítette a Timesnak: „Nem mondok le” – Őszöd’15

| Szerző: hirado.hu
„Nem fogalmazom a lemondási nyilatkozatomat, és nem is készülök erre” – mondta Gyurcsány Ferenc a londoni The Timesnak adott, a lap pénteki számában közölt interjúban. A Financial Times ugyancsak pénteki kommentárja az ír konszenzusos példát ajánlja a magyar politikusoknak „a konfrontáció politikája” helyett.

 

A kormányfő a The Times tudósítójának egyértelműen leszögezte, hogy nem fog lemondani.

„Nem voltam elég bátor ahhoz, hogy az elmúlt másfél évben szembenézzek a néppel – ez hiba volt” – tette hozzá.

Gyurcsány kijelentette: amikor azt mondta, hogy a hazugságnak véget kell vetni, az nemcsak arról szólt, hogy a kormány hazudik. A társadalomba beágyazódott valótlanság az, hogy erőfeszítések és felelősség nélkül lehet élni, és a szabadság önmagában meghozza majd a prosperitást és a jobb életet.”

A The Times szerint a miniszterelnök a magyarországi válságot igyekezett erősen a többi közép-európai ország helyzetével összefüggésben bemutatni; Lengyelország is a demokratikus kultúra fenntartásával küszködik a gazdasági átalakulás közepette. „A különbség az, hogy Magyarországon a társadalom fő sodorvonalát képviselő kormány van hatalmon, nacionalista felhangok nélkül” – idézte a brit lap a magyar kormányfőt.

Gyurcsány szerint a szélsőjobboldal az, amelyik most túlfűti az ellene folyó kampányt, és a Fidesz vezetői is készültek erre a pillanatra. „Nem tudom, hogy ez konspiráció-e, de ezeket a demonstrációkat két hónappal ezelőtt kitervelték, és a társadalmat is mindinkább feltüzelték” – mondta. Hozzátette: az egyik jobboldali személyiség híres mondása szerint kommunista szalonnából nem lesz demokratikus sonka. „Én lennék a kommunista, miközben én vagyok az, aki a piaci reformok mellett érvel” – mondta Gyurcsány Ferenc.

Arról, hogy a Fidesz nem vett részt a parlamenti pártok általa összehívott megbeszélésén, azzal az érvvel, hogy a kialakult helyzetben ő maga a probléma, Gyurcsány azt mondta: a Fidesznek nyilvánvalóan ő a probléma, az országnak azonban nem.

Hozzátette: az első felmérések azt mutatják, hogy a magyarok inkább elismerik a bátorságát, semmint elítélnék azt, hogy csalárdságot ismert be. „Nem hiszem, hogy elvesztenénk (az önkormányzati választásokat), de ha mégis, az sem befolyásolná politikámat” – tette hozzá.

Gyurcsány szerint az a közös benne és Tony Blair brit kormányfőben, hogy Blair is megkérdőjelezte a szociális demokrácia régi formáinak fenntarthatóságát Nagy-Britanniában, és ő is piacorientált reformok meghonosításával, a nyílt társadalom elősegítésével száll szembe a hagyományokkal.

Arra a kérdésre, hogy „a régi (brit) Munkáspárt magyarországi megfelelője” nem kísérelheti-e meg az ő megbuktatását, azt mondta: ezzel a problémával előbb-utóbb szembe kell néznie. „Következő, október 21-ei kongresszusunkon pártelnöknek jelöltetem magam (…) ha van jobb jelöltjük, válasszák őt” – fogalmazott a miniszterelnök.

A Financial Times pénteki számában egy lengyel elemző a magyar belpolitikai helyzetről azt írta: ahogy a válság mélyül, úgy válik világossá az ország politikusainak reakcióiból, hogy a konfrontáció politikája nem vezet sehova.

Krzysztow Bobinski, az Unia Polska nevű, varsói székhelyű, nem kormányzati EU-párti kutatóintézet igazgatóhelyettese szerint a demonstrációk minden újabb napjával csökken Gyurcsány Ferenc képessége a népszerűtlen reformok bevezetésére. A szerző ugyanakkor „álságosnak” nevezi a miniszterelnök ellenfelei, „köztük az Orbán Viktor vezette Fidesz” részéről megnyilvánuló bírálatokat. Szerinte ugyanis bármilyen új kormánynak hasonlóan kemény költségvetési politikát kellene alkalmaznia, hogy az országnak esélye legyen kilábalni a gazdasági pácból.

A konfrontáció helyett a magyar politikusoknak jobb szolgálatot tenne, ha vetnének egy pillantást Írország közelmúltbeli történelmére, mert az hasznos tanulsággal szolgálna a politikai pártok közötti nagyobb konszenzus előnyeiről – írta a lengyel elemző a brit üzleti napilapban. Bobinski a cikkben ismerteti, hogy a 80-as évek végén az ír ellenzék felsorakozott a kormánypárt kemény költségvetési reformpolitikája mögött. „Ez bátor döntés volt, amely megalapozta Írország jelenlegi gazdasági sikereit” – áll a Financial Timesban közölt elemzésben.


Az Európai Bizottság támogatja a magyar konvergenciaprogramot

Az Európai Bizottság támogatja a magyar középtávú kiigazítási programot annak várható kockázatai ellenére is – derül ki abból a szövegtervezetből, amihez a Reuters csütörtökön hozzájutott.

A jövő héten kedden hagyja majd jóvá a bizottság a konvergenciaprogramot. A bizottság azt javasolja, hogy Magyarország – a kormány terveivel összhangban – 2009 végére mérsékelje az államháztartás hiányát a bruttó hazai termék unió által megkívánt 3 százalék körüli szintjére.

A bizottság dokumentumának tervezetében azt írja, hogy a túl nagy deficit folyamatos korrekciója 2009-re megköveteli a kormánytól a költségvetési célok pontos elérését. Hozzáteszik: jelentős kockázata van az államháztartás finanszírozhatósága fenntartásának.

A Reuters megjegyzi, hogy ha a tervet jóváhagyják, az politikai támogatást nyújt a szocialisták vezette magyar kormánynak, amely e héten heves zavargásokkal szembesült.

A dokumentum megjegyzi: üdvözlendő, hogy a szeptemberben kiigazított konvergenciaprogramban a magyar hatóságok a túlzott deficit mérséklésének adnak elsőbbséget. Ugyanakkor a legnagyobb kockázat a tervezet szerint abból fakad, hogy a kormányzat nem tudja megvalósítani a kiadások beígért befagyasztását.

A tervezet sürgeti Magyarországot, hogy a közigazgatás, az egészségügy, a nyugdíj- és oktatási rendszer tervezett reformját gyorsan hajtsa végre. A bizottság 2007. április 10-i határidőt szabja meg annak, hogy Budapest bizonyítsa: az ígéreteknek megfelelően meg is valósítja a fiskális programját. Az EU pénzügyminiszterei a bizottság ajánlását várhatóan októberben fogják elfogadni.

A bizottság elfogadja, hogy Magyarország lemondott az eurózóna tagság 2010-évi eléréséről. Végül leszögezi, hogy noha Magyarország nem tervezi 3 százalék alá vinni GDP-arányos államháztartási hiányát 2009-re, de lehetősége lesz az az évi nyugdíjreformmal kapcsolatos kiadásait a hiány számításánál figyelembe venni, így érve el, hogy ne legyen nagy a hiánycél túllépése.


A fehér házi szóvivő helytelennek nevezte, ha a népnek hazudnak

Helytelen a Fehér Ház szóvivője szerint ha a népnek hazudnak. Dana Perinot arról kérdezték, miként vélekedik arról, hogy a magyar kormány hazudott a népnek az ország gazdaságáról és másról.

A szóvivő a légierő egyes számú gépén nyilatkozott újságíróknak, amikor George Bush amerikai elnököt elkísérte egy floridai választási rendezvényre. Ez volt az első fehér házi reagálás az elmúlt hét magyarországi eseményeire.

„Túl sok részletet nem tudok erről. Természetesen sohasem helyes hazudni a népnek egy demokráciában, de egyébként sem. És ez egy olyan dolog, amelyre a magyar népnek a rendelkezésre álló demokratikus eljárások révén kell választ adnia. Egyelőre – abból amit láttam – ezt teszik, és ez idáig erőszakmentes módon. Természetesen, mi reméljük, hogy ez így is folytatódik. De azt gondolom, hogy ez az ügy Magyarország népére tartozik”

 mondta a fehér házi szóvivő.

Dana Perinótól azt is megkérdezték, hogy az amerikai elnöknek van-e személyes véleménye róla, tekintettel arra, hogy Magyarország az Egyesült Államok erős szövetségese, és az elnök alig néhány hónapja találkozott Gyurcsány Ferenccel. A szóvivőnek az volt a válasza, hogy ő egyáltalán nem beszélt erről Bush elnökkel, s ezért nem tudja, mi a véleménye.


Fidesz: Fehér szalag a hazugság és az erőszak ellen

Fehér szalag kitűzésére, fehér ruhadarabok viselésére buzdít a Fidesz mindenkit, aki tiltakozni akar a hazugság és az erőszak ellen – a társadalmi mozgalom kezdeményezését Schmitt Pál alelnök jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján.

A politikus, aki a sajtótájékoztató közben maga is kitűzött zakójára egy fehér szalagot, azt mondta: felhívunk mindenkit, aki elutasítja az erőszakot és a hazugság minden formáját, hogy tűzzünk ki zászlóink mellé fehér szalagot, viseljünk minél többen fehér inget, blúzt vagy pólót, a fiatalok hordjanak fehér karkötőt, karszalagot, jelenjen meg a járműveken és minél több helyen a fehér szín a magyar zászló színei mellett.

Mint mondta, a Fidesz elnökségének pénteki ülésén maga javasolta, hogy kezdeményezzenek széles körű összefogást, társadalmi mozgalmat a durvaság, az erőszak és a hazugság ellen. A mozgalom mottója: utasítsd el az erőszakot, utasítsd el a hazugságot

– tette hozzá Schmitt Pál.

Fehér a béke, a tisztaság és az igazság színe – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve, hogy a Fidesz nem hazugságon és durvaságon alapuló, hanem békés, tiszta és igazságos közéletet kínál. Kijelentette: a Fidesz a szabad és igaz véleménynyilvánítás oldalán áll, az alapvető szabadságjogok gyakorlásában nem korlátozhat minket sem a durvaság, sem a hazugság.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke Wittner Mária, Horváth János és Jakab István országgyűlési képviselő kizárására szólította fel a Fideszt a tüntetésben való részvételük miatt, Schmitt Pál azt mondta: a Fidesz elnöksége nem foglakozott ezzel a kérdéssel, ugyanakkor nem kívánnak senkit sem korlátozni abban, hogy véleményét bármilyen fórumon kifejtse. „Aki akar, és igazat akar mondani, az minden fórumot felhasználhat erre” – tette hozzá.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még