logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gergényi Péter: A garázdák bajban vannak – Őszöd’15

| Szerző: hirado.hu
A nyomozók keresik az elmúlt napok bűncselekményeinek résztvevőit, akik „bajban vannak”, és többen illegalitásba vonultak – mondta Budapest rendőrfőkapitánya pénteken a Magyar Televízió Nap-kelte műsorában.

 

Gergényi Péter szerint a péntekre virradó éjszaka „hála a jó Istennek, abszolút nyugalmas volt”. Néhány garázdát őrizetbe vettek, akik „Kresz-táblákat gyomláltak ki” és néhány más személyt, akik kukákat gyújtottak fel. Őket csoportos garázdasággal vádolják.

A rendőrfőkapitány azt mondta, nem tud arról, hogy csütörtökön a Kossuth téren felszólalt volna a körözött személyek egyike. Budaházy Györgyöt, aki részt vett a Magyar Televízió elleni támadásban, az MTI tudósítója is látta beszélni a csütörtök esti tüntetésen.

Gergényi Péter elmondta: minden bejelentést komolyan vesznek, és megpróbálják kideríteni, kik készülhettek robbantásos merényletre a tervezett, majd csütörtökön lemondott Fidesz nagygyűlésen. A vezető rendőrtiszt nem akart találgatásokba bocsátkozni arról, hogy ebben az ügyben mit tesznek a titkosszolgálatok.

A riporter megkérdezte a főkapitánytól, mit szól az elterjedt híresztelésekhez, melyek szerint a vandál cselekmények mögött szervezett maffiacsoportok állnának. „Erre semmiféle adat nem merült fel” – mondta a főkapitány, aki nem látja alapját a híreszteléseknek.

Gergényi Péter szerint a garázdák „a balhéért jöttek ki, harcot, pankrációt akartak”. Mint mondta, jól látszott ez akkor, amikor a rendbontók behatoltak a Magyar Televízió épületébe, és „csak tébláboltak, nem tudták, mit is csináljanak”.

Még vannak szabadlábon anarchista elemek, vélte a főkapitány. Hangsúlyozta azt is, hogy ilyen események Magyarországon 50 éve nem fordultak elő. Megítélése szerint ez volt az oka, hogy a rendőrségnek kezdetben másfél óra kellett a „felfejlődéshez”. Gergényi Péter azt mondta, hogy a rendőrök percek alatt képesek bármilyen veszélyhelyzetre reagálni.


Mintegy ötszáz személyt keres a rendőrség a tüntetésekkel kapcsolatban

A fotó 2006 szeptemberében készült. (Fotó: MTI/Füzesi Ferenc)

Mintegy ötszáz személyt keres a rendőrség a tüntetésekkel kapcsolatban – mondta el az MTI érdeklődésére a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese pénteken.

A keresett személyek közül 44-et már beazonosítottak – tette hozzá Tóth Gábor. Mint mondta, csütörtök reggel óta több mint 70 állampolgári bejelentés érkezett a rendőrséghez az interneten is közzétett, televíziók felvételein és az újságok fotóin látható személyekről.

Megjegyezte, nem egyszerű az azonosítás, „hiszen látunk egy arcot, nem mást és azért abból nem olyan könnyű megmondani, (…) hogy hívják, mikor, hol született és ki az édesanyja”.

Péntekre virradóra tizennégy személyt állított elő a rendőrség, közülük tizenkettőt a tüntetésekkel kapcsolatban, kettőt más jellegű szabálysértések miatt. Összességében a zavargások miatt 198 főt állított elő a rendőrség, közülük 153-at vettek őrizetbe.

Tóth Gábor hangsúlyozta: péntekre mintegy harminc gyorsított eljárást kezdeményeztek a rendzavarókkal szemben és csaknem száz letartóztatási indítványról dönt a nap folyamán a bíróság.


Folyamatosan bírálják el az előzetes letartóztatási kérelmeket

Folyamatosan bírálják el a Pesti Központi Kerületi Bíróságon és a Budai Központi Kerületi Bíróságon a tüntetésekkel kapcsolatosan őrizetbe vettek ügyében benyújtott előzetes letartóztatási kérelmeket – tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-t.

Morvai Attila a 14 órás adatokra hivatkozva azt közölte: 95 személy ügyében határoz pénteken az illetékes nyomozási bíró. Közülük 35-tel szemben már döntöttek: 34 gyanúsítottnál elrendelték az előzetes letartóztatást, egy személy esetében pedig házi őrizetet rendeltek el.

Kiemelte: kettő óráig nem született elutasító határozat az ügyészségi kérelmekre. Mint mondta, a gyanúsítások között elsősorban hivatalos személy elleni erőszak, annak minősített esetei és rongálás szerepelnek.

A szóvivő szerint a meghallgatások folyamatosan tartanak, szombaton pedig további 34 gyanúsított letartóztatásáról döntenek a bíróságokon.


Hajdú-Biharból rendőri csapaterő Budapesten

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság csapaterő századát pénteken felrendelték a fővárosba – mondta az MTI-nek Halmosi Zsolt dandártábornok, megyei főkapitány.

Kérdésre válaszolva annyit tett hozzá, hogy a debreceni rohamrendőrök a „szükséges ideig” tartózkodnak Budapesten.

Arra a kérdésre, hogy a debreceni rendezvények biztosítása a csapaterő század elvezénylésével megoldott-e, Halmosi Zsolt kijelentette: valamennyi helyi rendezvény biztosítására a rendőrség felkészült.

Azzal összefüggésben, mi változott a hét eleje óta, amikor is a hajdú-bihari csapaterőre még nem volt szükség Budapesten, a főkapitány annyit valószínűsített, hogy a már Budapesten bevetett állomány pihentetése miatt van szükség a debreceni rendőrökre.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még