logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem a hazugságok miatt aggódtak a pénzügyi elemzők – Őszöd’15

| Szerző: hirado.hu
A Lehman Brother’s fontosnak tartja, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hatalmon maradjon, legalábbis a következő hónapokig.

A befektetési ház szerint ugyanis addigra a jövő évi költségvetést már elfogadják, és előbbre juthatnak a hosszabb távú reformtervek kidolgozásában is. Amennyiben Gyurcsány távozna, azt a piac egyértelműen negatívan ítélné meg, de ha távozása a hatalomból azután történne meg, hogy a „dolgokat már elrendezte” , Magyarország pozitív középtávú kilátásai nem változnának. „Néhány hónap múlva, még Gyurcsány kiválása sem változtatna a hosszabb távú reformok helyzetén, szemben azzal, ha azonnal távozna” – olvasható a Dow Jones beszámolójában.

A tőkekivonást Magyarországról féken lehet tartani mindaddig, amíg a mostani kormány hivatalban marad – vélekedik a CIB Bank. A piacok várhatóan idegesek maradnak a következő napokban, a forint és az államkötvények hektikusan mozoghatnak a kedvezőtlen hírek hatására. A CIB Bank a magyar piacok stabilizálódására nem számít az október 1-jei választások előtt.

A Credit Suisse értékelése szerint Gyurcsány Ferencnek, a pénzügyi megszorító program atyjának távozása a forint euróárfolyamát a 280-as szintre gyengítené. (Az árfolyam jelenleg 273,5 forint.) Gyurcsány kiválása űrt hagyna maga után, felhígulna a pénzügyi csomag és elérhetetlen távolságba kerülne 3,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél.

A Calyon stratégája szerint a magyarországi zavargások valószínűbbé teszik, hogy a Magyar Nemzeti Bank szeptember 25-i értekezletén tovább emeli majd az irányadó kamatokat. A központi bank korábban már utalt arra, hogy az infláció az augusztusi 3,5 százalékról 5,5-6 százalékra gyorsul szeptemberben, ami szeptemberi kamatdrágítást tehet indokolttá, ahelyett, hogy várnának
ezzel a negyedik negyedig.


Magyarország – a Fitch Ratings adósi kilátást rontott

A vezető európai hitelminősítő, a Fitch Ratings szerdán stabilról negatívra rontotta a magyar deviza és forintadósság kilátását. A minősítő azzal indokolta a módosítást, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondásának követelése miatt aggályos az ország reformprogramjának végrehajtása.

A Fitch ugyanakkor megerősítette, hogy a devizaadósságra fenntartja az eddigi „BBB plusz” minősítési fokozatot, míg a helyi valutában fennálló adósságra az „A mínusz” minősítést.

David Heslam, a Fitch szuverén adósminősítési csoportjának igazgatója szerint az utóbbi fejlemények, a miniszterelnök lemondására felszólító nyilvános tiltakozások megnövelték annak esélyét, hogy a kormány igen kívánatos reformprogramja, amely végrehajtásának élére állt a miniszterelnök, felhígul.

A Fitch a magyar szuverén devizaadósság minősítését tavaly decemberben rontotta le„ BBB plusz”-ra az addigi „A mínusz” fokozatról a tetemes és növekvő államháztartási deficit miatt.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még