×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Dobrev reagált az őszödi beszédre és szükségesnek érezte a megszorításokat is – Őszöd’15

 

Gyurcsány Ferenc jól bírja az elmúlt napok megpróbáltatásait, hihetetlen energiát fordít arra, hogy megértesse az emberekkel céljait, viszont keveset alszik – mondta el csütörtökön egy közéleti kávézó vendégeként Sárváron Dobrev Klára közgazdász, a miniszterelnök felesége.

(Fotó: MTI/Kovács Attila)

„Hétfő éjszaka óta van bennem aggodalom és félelem, hiszen olyan jeleneteket láttam a televízióban, olyan agresszív és egyáltalán nem emberi magatartást, amely azt hiszem, nemcsak bennem, de más emberekben, minden anyában félelmet ébreszt”  mondta.

Hozzátette: férje hétfőn éjszaka folyamatosan kapta a jelentéseket, intézkedett, azóta is csak keveset alszik, de jól bírja a terhelést, mert – mint mondta – csütörtökön reggel még futni is elment.

A miniszterelnök elhíresült balatonőszödi beszédével kapcsolatban Dobrev Klára kijelentette: aki a nyilvánosságra került beszédet meghallgatta, az tudja, hogy Gyurcsány Ferenc mélyen hisz abban, amit mond, a szenvedélyes beszéden „szinte átsüt”, hogy a beszélő meg van győződve szavainak igazságáról.

„Ezt a beszédet, ezzel a tartalommal nagyon sokszor elmondta otthon és a nyilvánosság előtt is, úgy, ahogy az ember a nyilvánosság előtt beszél, és senki nem írt róla másnap. Lehet, hogy vannak pillanatok, amikor muszáj mindent keményen megmondani, annak érdekében, hogy az emberek egy picit felkapják a fejüket, és a sajtó is felkapja a fejét” – mondta.

Dobrev Klára a moderátor kérdéseire válaszolva kijelentette: meg van győződve arról, hogy a kormány tervezett intézkedései az ország javát szolgálják, és egy átmeneti, másfél-kétéves időszak után újra azon az életszínvonalon fogunk élni, mint jelenleg.

„Ezzel azonban egy olyan fejlődést alapozunk meg, amire eddig soha nem volt lehetősége az országnak” – jegyezte meg.

A közgazdász végzettségű, egyetemi oktatóként dolgozó Dobrev Klára hallgatósága előtt nyilvánvalóvá tette: a megszorításokra azért is szükség van, hogy azt az önerőt előteremthessük, amit az Európai Unió által rendelkezésre bocsátott fejlesztési források lehívásához fel kell tudnunk mutatni.

„Az elmúlt tíz évben minden kormány az egyénnek akart adni egy kicsit, most azonban közös dolgainkat kell rendbe tennünk” – mondta.

Hozzátette: azokkal a nagy ívű fejlesztésekkel, amelyek most következnek, valamennyien gazdagszunk, és egy rövid idő múlva eljön az ideje, hogy valamennyien jobban éljünk.


Folyamatosan érkeznek a kormány elleni tüntetők a Parlament elé

Folyamatosan érkeznek a kormány elleni tüntetők a Parlament elé, csütörtök este kilenc óra körül mintegy 6-7 ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren, ahol nyugalomban zajlanak az események.

Az elmúlt esti forgatókönyvhöz hasonlatosan este hét óra óta folyamatosan érkeznek a Kossuth térre azok az emberek, akik már ötödik napja tüntetnek Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya leváltása mellett. A protestálók teljesen megtöltötték a Parlament előtti Rákóczi-szobor melletti füves területet és félig tele van az Országház előtti parkolórész is.

Az MTI tudósítói látták, hogy több száz fiatalból álló csoport érkezik metróval, akik valamennyien a Kossuth térre tartanak. Zsúfoltak a tömegközlekedési járművek is, több embernél nemzeti
színű és Árpád-sávos zászló is van.

A rendőrség - akárcsak szerdán - most is nagy erőkkel vonult fel a kordonnal körbekerített Parlament elé. Az Országház bejáratát ezúttal nem golyóálló mellényes rendfenntartók őrzik. A több száz rendőrt este kilenc órára csapatszállító teherautókkal és buszokkal hozták a helyszínre.

A város különböző részein civil ruhás rendőrök és szolgálati gépkocsik járőröznek, a forgalmasabb útkereszteződéseknél parkoló rendőrautókból figyelik az eseményeket a rendőrök.

A demonstrálók folyamatosan szónoklatokat figyelhetnek, időnként dalbetétek tarkítják az estét. Nem sokkal ezelőtt idősebb Hegedűs Lóránd református lelkész intézett lelkesítő beszédet a sokasághoz, amelyben a „magyar haza melletti rendületlen kitartásra” szólított fel.

A tüntetők egyik hivatalos politikai ügyvivőjének megválasztott Molnár Tamás beszédében többek között azt mondta, hogy „kiszabadítják a politikai foglyokat”, „a kormány illegitim”. A szónok a rendőröket arra szólította fel, hogy tegyék le a fegyverüket és „álljanak át a forradalom oldalára.”

A tömeg egységes éljenzései és füttyszavai között a már ismert „Gyurcsány takarodj ... elk*rtad ... hazaáruló” rigmusokat skandálta. A megmozduláson kilenc óráig csak egy késes zsebtolvaj
letartóztatása és egy asszony kisebb, orvosi beavatkozást igénylő rosszulléte jelentett rendkívüli eseményt.

Az MTI tudósítója több olyan ismerős arcot is felfedezett a résztvevők között, akik az elmúlt éjszakák randalírozásaiban vettek részt Budapest belvárosában. Ezek többnyire fiatal futball-huligánok. Róluk szólva a távirati iroda munkatársának több békés tüntető megjegyezte: este 11 után biztos újabb „balhéra készülnek”.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.