×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Vérbe fojtott szabadság – „A baloldal politikai számításból tagadja a 2006-os eseményeket”

 

„Vérbe fojtott szabadság” című vándorkiállítással emlékeztet a 2006 őszének véres eseményeire a Nemzeti Jogvédő Szolgálat és a civil összefogás fórum. Ötven évvel 1956 után ismét saját polgáraira támadt az állam, a Gyurcsány-kormány irányította rendszer kardlappal, lovasrohammal, gumilövedékkel, vízágyúval próbálta letörni az őszödi beszéd miatti tiltakozást, olyan kíméletlenséggel, ami a diktatúrákban sem mindennapos. Gaudi-Nagy Tamást, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában beszélt a megrázó eseményekről.

 

Az ügyvezető szerint a kiállítás nagyon nagy töménységgel adja át a 15 évvel ezelőtti terror eseményeit. A baloldali kormány által alkalmazott nyers erőszak még a Kádár-korszak erőszakhullámához képest is sokkal nagyobb mértékű volt. A nyilvánosságra bocsátott képi világ egyedülálló realisztikusságot kölcsönöz az egész dokumentációnak.

Hallgassa vissza a teljes beszélgetést:


a teljes beszélgetés itt visszahallgatható

 

Gaudi-Nagy Tamás szerint a 2006-os események terrorcselekménynek minősülnek a büntető törvénykönyv megfogalmazásával élve, hiszen az erőszakcselekmények elkövetése a lakosság egyes csoportjai ellen a megfélemlítésről szól, elrettentés céljából történik. Ráadásul döbbenetes módon

mindez az állami szervek irányításával valósult meg.

Ítéletek tucatjai, a különböző fotó- és videódokumentációk megjelenése pedig tényekkel támasztja alá ezeket a kijelentéseket.

Az ügyvezető hozzátette, hogy szerencsére az elkövető végrehajtó szervek vezetőit már nagyjából mind sikerült azonosítani, a különböző jelentéseknek köszönhetően pedig a körülmények napjainkra egyre inkább tisztázottá váltak.

„A mechanizmus többi részét pedig már elég jól tudjuk, hogy pontosan mely rendőri alakulatok, mely vezetők irányítása mellett, a város mely részén, milyen eszközökkel, milyen módszerekkel támadtak a polgárokra, azt most már elég jól feltárták” – fejtette ki a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője.

Azonban úgy véli, hogy az Európai Unió, ahogy a múltban, úgy a jelenben sem foglalkozik az üggyel, nem karolja fel, nem statuál példát és nem hívja fel a figyelmet arra, hogy az ilyen szintű, lakossággal szemben tanúsított magatartásnak nincs helye a közösségben.

Gaudi-Nagy Tamás elmondta: az is elszomorító, hogy az érintettek jóvátételének megszerzése csak a kormányváltás után kezdődött, szégyen, hogy Gyurcsány Ferenc és az akkor hatalmon lévő vezetés egészen 2010-ig tagadta a történteket.

Több mint 300 ember több mint 300 millió forintos jóvátételben részesítéséről van szó. Emellett azt is sikerült elérni, hogy hogy 2007 nyarán kivonták a forgalomból az események után rendszeresített vadászfegyvereket és gumilövedékeket” – hangoztatta.

Az ellenzéki politikusok egy része politikai számításból bagatellizálja a 2006-ban történeteket, mert úgy gondolja, hogy a Gyurcsány Ferenc DK-elnök vezette összefogás tagjaként jobb nem firtatni azt, ami történt.

A címlapfotón a 15 évvel ezelőtti rendőri terror (Fotó: MTI).