logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A miniszter közölte, hogy felajánlotta lemondását Gyurcsány Ferencnek, de nem fogadta el – Őszöd'15

| Szerző: hirado.hu
Felajánlotta lemondását keddre virradó éjjel, a Szabadság téri tüntetés idején Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, aki az erről szóló információkat a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában erősítette meg.

 

A miniszter közölte, hogy felajánlotta lemondását Gyurcsány Ferencnek, de a miniszterelnök azt nem fogadta el, kérte, hogy maradjon a helyén.

A szaktárca vezetője azt mondta: a rendőrség nem számolt, és véleménye szerint nem is számolhatott azzal, hogy a tüntetés ilyen agresszív fordulatot vesz. Közlése szerint a rendőrség békés demonstrációra készült fel, a létszám arra volt elegendő, hogy biztosítsa a helyszínt a Magyar Televízió székháza előtt.

Amikor megkezdődtek az atrocitások, megtörtént a rendőri erők átcsoportosítása is, de a rendőröknek a Kossuth téren is jelen kellett lenniük, hogy a Parlament épületét biztosítsák, időközben azonban a feldühödött tömeg elfoglalta a televízió épületét – mondta.

Petrétei József közölte, hogy a rendőrség megkezdte a nyomozást, amelyhez fényképfelvételeket és videofelvételt is igénybe vesz. Hozzátette, hogy felderítésre és előállításra már a keddi napon sor kerül. A Szabadság téri tüntetés kapcsán azt mondta, „szó sincs politikai demonstrációról”, „bűncselekmény-sorozatról beszélünk”. A miniszter végezetül jobbulást kívánt a megsérült rendőröknek és megköszönte valamennyi rendőr éjszakai munkáját.


Egyedül Gyurcsány Ferenc a felelős

A Fidesz elnöksége szerint a hétfő éjjel történtekért személyesen és egyedül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelős – erről Szijjártó Péter szóvivő tájékoztatta a sajtót kedden.

A hétfőn este történtekért személyesen és egyedül Gyurcsány Ferenc a felelős, az kizárólag az MSZP érdekét szolgálta” – mondta Szijjártó Péter, aki a jelenleg is tartó Fidesz elnökségi ülésről kijőve tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Hozzátette: a Fidesz szerint meg kell vizsgálni, hogy a hétfő este történtekben a titkosszolgálatok játszottak-e szerepet és ha igen, akkor milyet.

Mint mondta, véleményük szerint azt is nyilvánosságra kell hozni, hogy pontosan milyen okok miatt ajánlotta fel lemondását Petrétei József rendészeti miniszter. Szijjártó Péter, a Fidesz elnöksége nevében megkérte a demonstrálókat, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően viselkedjenek és ne üljenek fel semmilyen provokációnak. A provokációknak az a végeredménye, ami este történt – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a Fidesz mielőbbi gyógyulást kíván mindenkinek, aki erőszak áldozatává vált és reméli, hogy a jelenleg ismert károknál súlyosabb következményei nem lesznek a hétfő éjjel
történteknek.

A Fidesz és a KDNP elnöksége kedden délelőtt körülbelül fél tíz óta ülésezik a két pártelnök, Orbán Viktor és Semjén Zsolt részvételével.


Gyurcsány: a köztársaság nemzeti intézményét érte támadás

A köztársaság nemzeti intézményét érte támadás – jelentette ki Gyurcsány Ferenc a nemzetbiztonsági kabinet kedd reggeli ülését követően, a Magyar Televízió épületénél történteket értékelve, újságírók előtt.

A miniszterelnök a harmadik Magyar Köztársaság történetének „leghosszabb és legsötétebb” éjszakájaként minősítette a Magyar Televíziónál történteket. Úgy értékelte, elmosódott az a választóvonal, amely a demokratikus véleménynyilvánítás és a súlyos rendbontás között húzódik.

Kijelentette: sok tekintetben a magyar rendőrség sincs felkészülve arra, amire az elmúlt 15 évben nem volt példa, hogy egy békés tüntetés garázdaságba forduljon.

A köztársaság valamennyi vezetőjének, a politikusoknak, az államhatalmi szerveknek, a rendőrségnek most az a dolga, hogy erősítse meg és adja vissza az emberek hitét abban, hogy a nyugalom
és a rend megteremthető, helyreállítható, biztosítható – mondta.

Arra fogom kérni a házbizottságban ülő valamennyi parlamenti pártot, hogy vegyük komolyan a jogszabályokat, és értsünk egyet abban: ami nem választási gyűlés, hanem be nem jelentett tüntetés, azt a választási kampány során se lehessen megtartani – jelentette ki a miniszterelnök.

Hozzátette: ha ehhez lesz támogatás, akkor a rendőrség délután elmondhatja, hogy ami a Kossuth téren zajlik, az nem bejelentett, nem jogszerű tüntetés. Gyurcsány szerint, ha ehhez nem kap támogatást, akkor nem változtatnak az elmúlt néhány nap gyakorlatán.

A szabadság felelősséggel jár. Nem lehet nem észrevenni, hogy hétfőn este súlyos dolog történt: a parlamenti politika, annak egy része, legalább egy képviselő által megtestesítve találkozott a jól ismert, radikálisnak és szélsőségesnek gondolt politikai mozgalmakkal és szereplőkkel, majd kapcsolatot talált a futball-huliganizmus világából jól ismert szereplőkkel” – hangoztatta.

A miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy a magyar demokratikus politika egy része nem tudta távol tartani magát mindattól, amitől kellett volna, és arra az útra lépett, ami a rendetlenség, a bizonytalanság, a lecsúszás felé vezet.

Gyurcsány Ferenc szerint nem szabad összemosni a politikai kritikát megfogalmazókat azokkal, akik megzavarják a közrendet, a köznyugalmat, és bűncselekményeket követnek el. Hozzátette: a demokraták nem törnek be a köztelevízióba, akik ezt teszik, gyújtogatnak, fosztogatnak, megtámadják a rendőröket, azok köztörvényes bűnözők.

Mindannyian láthattuk, miként csaphat át egy békésnek induló tüntetés köztörvényes bűncselekménybe” – közölte Gyurcsány Ferenc.

Megjegyezte, hogy ami a Parlament előtt napok óta zajlik, az nem választási gyűlés, nem valaminek a támogatása mellett demonstrálnak, hanem valamivel, valakivel szemben lépnek fel, ami tüntetés. Azt pedig a magyar jog szerint 72 órával korábban be kell jelenteni. A rendőrség viszont, a választási időszakra való tekintettel eddig választási gyűlésnek tekintette a Kossuth téri demonstrációt. Hangsúlyozta: a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy valaki esetleg azt gondolhassa, a kormányfő korlátozza az állampolgárokat véleményük kifejtésében.

Valaki visszaélt a választási gyűlésekre vonatkozó jogszabályokkal, éjszaka ennek tragikus következményei lettek. Több mint száz ember sérült meg, egy rendőr súlyos és életveszélyes
állapotban került kórházba, azóta túl van az életveszélyen” – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő azt mondta, minden eszközt megad Szabadfi Árpádnak, az országos rendőrfőkapitány helyettesének és Gergényi Péternek, a budapesti rendőrfőkapitánynak ahhoz, hogy az éjszakaihoz hasonló események ne fordulhassanak újra elő.

Egyértelmű és személyes megbízást adtam arra, hogy a rend fenntartásáért az országban Szabadfi tábornok a felelős” – tette hozzá.

A kormányfő elmondta: érti, a rendőrök az előző napok békés Kossuth téri tüntetései után a kapott információk alapján miért nem számítottak arra, hogy egyszer csak valami egészen más fog történni.

Nem kívánom a rendőröket felmenteni, pálcát sem akarok törni felettük, de gondolják végig az éjszaka tanulságait, tartsuk fenn a rendet, erősítsük meg a közbizalmat abban, hogy a magyar állam képes megvédeni polgárait” – fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte a rendőröket támogatni kell abban, hogy szigorú, de törvényes keretek között, kellő hatékonysággal tudjanak fellépni, közben nem korlátozva a szabad véleménynyilvánítási és gyülekezési jogot.

A miniszterelnök a személyes felelősségét érintő kérdésre kiemelte: ahogy nyilvánosságra került beszédében is rámutatott, átfogó és széles felelősség terheli az egész magyar politikai elit egészét, amiből ő sem marad ki. Hozzátette ugyanakkor: a felelősség változtatásra kötelezte, ő ezt megtette, és szeretné, ha mások is megtennék.

Megjegyezte, hogy a jobboldalon keresendők azok a politikai erők, amelyek 2002 óta háromszor is illegitimnek nevezték a kormányt, és mindent megtettek ellehetetlenítésére. Hozzátette: nem most vasárnap, hanem jóval korábban hangzott el a kormánnyal szembeni radikális fellépésre való felhívás.



Sólyom László: köztörvényes bűncselekmény, ami a Magyar Televízió épületénél történt

Köztörvényes bűncselekménynek minősítette Sólyom László a keddre virradóra történteket a Magyar Televíziónál. Maga az államfő fogalmazott így kedden kora délután a Sándor-palotában.

A köztársasági elnök azt mondta: keddre virradó éjjel egy, a békés tüntetésből kivált csoport megostromolta a Magyar Televízió épületét, súlyos személyi és vagyoni károkat okozott.

Kiemelte: „köztörvényes bűncselekményekről van szó, amelyeket semmi nem igazolhat, amelyek ellen a legszigorúbban fel kell lépni, és amelyektől az államnak teljes erejével meg kell védenie polgárait és saját intézményeit is.”

Mint mondta, súlyos figyelmeztetés, hogy a rendvédelmi szervek alacsony létszámuk és hiányos felszerelésük miatt nem voltak képesek a szükséges biztonsági garanciát nyújtani.

Közölte azt is: élesen meg kell húzni azt a határt, ami a szabad véleménynyilvánításhoz, a gyülekezés szabadságához, és így a politikai tüntetésekhez való alapvető emberi jog, másfelől a
bűncselekmény között húzódik.

Sólyom László hangsúlyozta azonban: a történtek nem érintik azt a jogot, hogy bárki a törvényes keretek között gyűlésen és tüntetésen kifejezze politikai véleményét.

Az események után a pártoknak mérlegelniük kell, hogy tömegrendezvényeiken a saját rendezőik és a rendőrség képesek-e biztosítani, hogy nem lépik át a határt – jegyezte meg.

Közölte: a politikai erők számára legyen tanulság, hogy elfogadhatatlan a cinikus kitérés alapvető morális kérdések elől, és „ugyanilyen elfogadhatatlan az alkotmányos határokat áttörő cselekmények burkolt igazolása is”.

Sólyom László nyilatkozatában tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy a Magyar Televízió épülete előtt történt erőszakos bűncselekményeket az 1956-os forradalommal párhuzamba állítsák.

Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke a köztársasági elnök beszéde előtt közölte: Sólyom László reggel bekérette az igazságügyi minisztert és a rendőrség illetékeseit, akik azonban eddig nem érkeztek meg.


A hirado.hu időutazásra hívja az olvasóit! 15 éve került ki az egykori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Az MTI archív anyagai segítségével megmutatjuk milyen hírek tartották lázban az országot. A hírfolyamunk szeptember 17-én 16:38 perckor kezdődik (ekkor került ki az első hír a kiszivárgott felvételről) és egészen október végéig tart. A cikkek mellett videókat is bemutatunk, és közéleti szereplőkkel értékeljük a Gyurcsány-beszéd hatását.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még