×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Jogszerűtlenül oktatott Karácsony Gergely a Budapesti Corvinus Egyetemen

 

Karácsony Gergely nem oktathatott volna a Corvinus Egyetemen – állapította meg az Oktatási Hivatal vizsgálata. Harminckét oktató foglalkoztatását ellenőrizték, de csak a főpolgármesternél találtak szabálytalanságokat, mivel hiányzott a feltételként előírt nyelvvizsga és a doktorjelölti jogviszony. Ahhoz, hogy mégis alkalmazzák, vélhetően szükség volt a baloldali döntéshozókkal kiváló kapcsolatot ápoló akkori egyetemi rektor, Mészáros Tamás nagylelkűségére is.


Lezárult az Oktatási Hivatal (OH) vizsgálata, amely 2004. január elsejétől ellenőrizte a Budapesti Corvinus Egyetemen harminckét oktatójának jogviszonyát, akik közül csak Karácsony Gergely nem teljesítette a foglalkoztatásához szükséges feltételeket – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Az OH megállapította, hogy Karácsony tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú (szóbeli és írásbeli vizsgarészt is teljesítette ) nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele.

Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt.

A szabályzat szerint a kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy Karácsony három éven belül létesítsen doktorjelölti jogviszonyt, ellenkező esetben felmentik állásából. Ez azonban a határidőig nem történt meg; később, 2014. augusztus 31-én Karácsony maga kezdeményezte a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Hivatalossá vált tehát, hogy a főpolgármester, aki a baloldali előválasztáson miniszterelnök-jelöltként indul,

jogszerűtlenül oktatott az akkoriban a baloldali elkötelezettségéről ismert Mészáros Tamás rektor vezette Corvinus egyetemen tanársegédi, illetve adjunktusi pozícióban.

Mészáros baloldali elkötelezettségét jól illusztrálja, hogy hosszú éveken át – 2002–2006-ig – olyan bizalmi pozíciót tölthetett be, mint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatósági elnöke. Ebben a tisztségében szoros kapcsolatban állt a balliberális kormányok, így a Gyurcsány-kabinet döntéshozóival.

Karácsony azokban az években már bizalmi emberként dolgozott az MSZP–SZDSZ-kormánynak is. A Miniszterelnöki Hivatal koordinációs politikai államtitkárságával már 2004. január elsejétől szerződésben állt Karácsony cége, a Social Report Bt., amely politikai tanácsadásért havi 350 ezer forint plusz áfa díjazást kapott.

Aztán az évek során a cég összességében mintegy 25 millió forintos megbízásban részesült a Gyurcsány-kormánytól egészen a 2009-es miniszterelnök-váltásig, amikor Bajnai Gordon ült be a bársonyszékbe.

Az OH vizsgálatának eredménye nem meglepő, ugyanis az elmúlt hónapokban a hirado.hu és más sajtóorgánumok is feltárták, hogy

Karácsony Gergelynek nincs sem angolnyelv-vizsgája, sem PhD-fokozata, holott korábbi életrajzaiban előfordult, hogy erre hivatkozott.

Túl azon, hogy a hivatalos vagyonnyilatkozatában nem tudta helyesen leírni az adjunktus szót – az „adjuntkus” kifejezéssel hivatkozott önmagára –, szintén a miniszterelnök-jelölti jelentkezése napján kiderült róla, hogy a 2018-as kampányban valamiért szerepelt az életrajzában egy PhD-fokozat, méghozzá 2007-ből.

Akkoriban a Népszava is így hivatkozott egy interjúban Karácsonyra, miközben nincs is ilyen címe. Sőt később az is napvilágot látott, hogy már 2013-ban is megjelent egy PhD az életrajzában a pártja honlapján. Bár akkoriban megköszönte a jelzést és korrigálta a téves állítást, de ez a doktori fokozat mégis újra felbukkant Karácsony életrajzában.

Karácsony Gergely az ATV-nek egy interjúban azt mondta, hogy azért nem sikerült megírnia a doktori disszertációját, mert a PhD-képzés megkezdését követően hamarosan aktív politikus lett, a kettőt pedig egyszerre már nem bírta. „Nincs ebben semmi rejtegetnivalóm. Én kétezer…, ha jól emlékszem, 2007-ben kezdtem el a Politikatudományi Doktori Iskolán a képzést az ELTE ÁJK-n” – magyarázkodott a főpolgármester.

Tehát azt állította, hogy a doktori tanulmányait 2007-ben kezdte, 2010-től pedig az LMP országgyűlési képviselőjeként aktív politikussá vált.

A kettő közötti három év pedig nem volt elegendő arra, hogy megírjon egy doktori értekezést.

Egy PhD-képzés egyébként éppen három tanévből áll. A Corvinus Egyetem jelenlegi rektora, az akkor még csak tanszékvezető Lánczi András viszont másképp emlékszik a történtekre. „Karácsony Gergelyt még 2004-ben vettem fel az egyetem Politikatudományi Tanszékére azzal az ígérettel, hogy megoldja a módszertani képzési feladatainkat. Ekkor Karácsony már PhD-hallgató volt az egyetem Szociológia Tanszékén” – mondta el Lánczi András.

A címlapfotó illusztráció.