„Emberkereskedelem” folyik a baloldalon

 

Napok óta hangos a sajtó az MSZP-ből a Gyurcsány-pártba ejtőernyőző politikusok ügyeitől. Molnár Gyula hétfő este kavarta fel az egyébként sem álló vizet azzal a kijelentésével, hogy a pártvezetők a feje fölött döntöttek sorsáról, „ingyen eladták a DK-nak”.

Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció már indulásakor is MSZP-s politikusokkal volt tele. Gyurcsány saját körét az MSZP-ből kiszakítva építette fel saját pártját és azóta módszeresen darálja le a baloldali pártokat. Míg a 2014-es választás előtt Gyurcsány személye volt a baloldali összefogás nagy kérdése, addig mára már az, hogy ki lesz a következő, aki a DK-ba „disszidál”.

Legutóbb az önkormányzati választás után „szipkázott el” embereket Gyurcsány az MSZP-től, ezzel bebiztosítva saját többségét a Fővárosi Közgyűlésben.


Most Molnár Gyula, az MSZP egykori elnöke került Gyurcsány darálójába úgy, hogy erről az érintett egészen mást tudott, mint a pártvezetők.

Molnár az ATV-ben hétfőn elmondta, a DK és az MSZP megállapodása arról szólt, hogy a volt szocialista pártelnök a választás után a DK frakciójában folytatja munkáját, majd jött a hír, hogy az MSZP felfüggeszti Molnár tagságát. Az is kiderült, hogy Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc és az MSZP jelenlegi társelnöke, Tóth Bertalan megállapodott arról, hogy Molnárt átadják a DK-nak.

Azért is pikáns ez, mert a baloldal előszeretettel házal azzal, hogy mennyire demokratikus az előválasztás, mert „nem a pártelitek alkui alapján” zajlanak az események, hanem az emberek választhatják ki a palettáról, hogy kire szavaznának a jövő évi országgyűlési választáson.

Ehhez képest mégis az látszik, hogy a baloldali pártok már nemcsak az egymás javára történő visszalépésekkel veszik el a döntési lehetőséget saját szavazóiktól, de

jóformán piaci kofákként árusítják saját politikusaikat is egymás között.

Molnár Gyula most viszont kiteregette a baloldal szennyesét, jól láthatóvá tette, hogy a baloldalon a legnagyobb befolyással Gyurcsány Ferenc bír.

A jövő évi választáson esetlegesen elszenvedett vereséggel a baloldali politikusok a látszat szerint nem számolnak, egyedül Gyurcsány Ferenc az, aki a saját többségét akarja bebiztosítani az ellenzéken belül és a DK-t akarja megtenni a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki párttá a 2022 utáni időkre.

Az egyelőre nem tisztázott, hogy vajon Molnár pártbeli ellenfelei igyekeznek őt kiszorítani az MSZP-ből, vagy ennyire rosszul működik a párt belső kommunikációja, mindenesetre mindkettő meglehetősen valószínű forgatókönyvnek tűnik.

Az MSZP-től a Molnár által „szélsőjobboldalinak” nevezett Jobbikig tartó összefogásban már senki sem tud ellenállni Gyurcsány Ferenc politikai nyomásának, így dönteniük kell: behódolnak Gyurcsánynak és ezzel politikai túlélésüket (nem mellesleg anyagi megélhetésüket) biztosítják, vagy ellenállnak és hagyják, hogy a bukott miniszterelnök a történelem szemétdombjára hajítsa őket.

Kerestük az ügyben Molnár Gyulát, de azt üzente nem kíván élni a lehetőséggel.