A baloldal nemet mondott az adócsökkentésre

 

Többek között az adócsökkentésre, a 13. havi nyugdíj visszaépítésére és a családtámogatások bővítésére mondott nemet a baloldal, amikor nem szavazta meg a jövő évi költségvetést – nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Dömötör Csaba, aki szerint Gyurcsány Ferencék adóemelési tervei nem a népesség egy százalékát, hanem tömegeket érintenének.

A lap hétfői számában a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára hangsúlyozta: minden fontos területre jelentősen több forrás jut ma, mint a baloldal kormányzása idején. Az államtitkár szerint a Puskás Arénában a világbajnoknak rúgott gól annak szimbóluma, hogy ez az ország mindig képes az újrakezdésre.

Az újabb nemzeti konzultációt firtató kérdésre azt mondta: „két választás között is érdemes keresni azokat a pontokat, amelyekben egyetértés jöhet létre, az elmúlt években a nemzeti konzultáció ezt segítette”. Ismertetése szerint


a konzultációban lesznek a járvány egészségügyi vonatkozásaival, bizonyos tervezett gazdasági lépésekkel és migrációval kapcsolatos kérdések is; akár 14 kérdés is lehet.

A pedofília elleni törvényről azt mondta, annak legfontosabb célja a gyermekek védelme, az időközben beérkező módosításokat pedig az az aggodalom motiválta, hogy a kiskorúakhoz olyan tartalmak is eljutnak, amelyeknek nem kellene. Ezekkel szemben nyújt védelmet ez a módosítás – hangsúlyozta.

Karácsony Gergely programjának mottójáról, hogy a kiváltságos egy százalékkal szemben a leszakadt, elhanyagolt 99 százalékot segítené, Dömötör Csaba a gazdasági eredményekről beszélt, és példaként említette, hogy 2011 és 2018 között a legszegényebb háztartások reáljövedelme nőtt a legnagyobb mértékben, ami szavai szerint azért is van, mert 12 százalékról négy százalék alá csökkent a munkanélküliség, és ha van munkája az embereknek, többet vihetnek haza, mintha segélyből élnének.

A minimálbér több mint duplájára nőtt. Négymillióval csökkent azok száma, akiknek egy váratlan kiadás óriási nehézséget okoz

– sorolta. „Az Eurostat adatai szerint pedig a szegénység kockázatának kitettek száma 2010 óta jelentősen - 1,28 millióval - csökkent hazánkban. A baloldal állítása a 9,9 millió nincstelen országáról egész egyszerűen megfeneklik a valóságon. Ami nem jelenti azt, hogy a kormánynak ne lenne még rengeteg tennivalója” – mondta.

Hozzátette, a baloldal egy százalékról beszél, de valójában a munkából élők többségét sújtaná nagyobb terhekkel, mégpedig brutálisan megemelt adókkal. „Magasabb jövedelemadó-kulcsot akarnak, 25-30 százalékosat. A társasági adó mértékét is drasztikusan emelnék. Ez a baloldali költségvetési módosítókból is egyértelmű. Ugyanaz történne, mint 2010 előtt” – fejtette ki az államtitkár.

Dömötör Csaba mulatságosnak és képmutatónak nevezte, hogy a „minden sportfejlesztést álmukból felkeltve is támadó baloldali politikusok hirtelen megtalálták magukban a nemzeti mezes szurkolót”. „Stadionstopból stadionba” – mondta.

A fővárosi közlekedési helyzet pedig szerinte sokadik bizonyítéka annak, hogy a városházi vezetés nem ura a helyzetnek. „Zöld várost ígértek, de ebből csak a gigadugó látszik, ami magyarok százezreinek, az ingázókkal együtt millióinak keseríti meg az életét” – mondta.

A címlapfotó illusztráció.