Nem válaszolt Dobrev Klára az M1 kérdésére egy fővárosi utcafórumon

 

Nem válaszolt Dobrev Klára az M1 kérdésére egy fővárosi utcafórumon. Annak a javaslatnak a részleteiről kérdezték volna, amely szerint zárolná az oligarchák vagyonát, ha jövőre kormányt alakíthatna. A Fidesz pénteken úgy reagált, hogy ha Gyurcsány Ferenc felesége az oligarchák ellen akar harcolni, akkor kezdje a férjével. Megkérdezték volna, hogy a Gyurcsány-család milyen módszerekkel szerezte a vagyonát a rendszerváltás után, és hogy oligarchának tartja-e Gyurcsány Ferencet, de nem válaszolt – hangzott el az M1 Híradójában.


Nem a járvány elleni védekezést, hanem az elszámoltatás fontosságát emelte ki egy TV-interjúban Dobrev Klára a héten. A DK miniszterelnök-jelöltje a közösségi oldalán még ennél is tovább ment.

A beszélgetés beharangozójában azt írta: zárolni fogják – ahogy fogalmazott – az oligarchák vagyonát. A jogállamiságot fennen hirdető balliberális politikus arra is utalt, ha hatalomra kerülnek, nem válogatnak majd a számonkérés eszközeiben, akár a törvényi korlátokat is hajlandóak lesznek átlépni.

Az MSZP egykori elnöke szerint az elszámoltatás nem a gazdagokról szól, így Gyurcsány Ferencékről sem. Molnár Gyula, aki szombat reggel együtt kampányolt Dobrev Klárával, és aki a DK-frakciót erősíti majd egy esetleges 2022-es baloldali választási győzelem esetén, az M1-nek azt mondta:

a vagyongyarapodás megkérdőjelezése csak azokra vonatkozna, akik aránytalanul lettek gazdagok 2010-et követően.

Dobrev Klára fővárosi utcafórumán szokás szerint ott volt Rónai Sándor is. A DK Európai Parlamenti képviselője szinte testőrként védte az M1 kamerái elől az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltjét. A politikus válogatott rágalmakkal támadta az M1 stábját, amikor arra voltak kíváncsiak, hogy Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc mekkora osztalékot vettek ki cégükből, az Altus Zrt-ből 2020-ban.

Rónai Sándor végül megkerülte a témát, ezért megkérdezték a DK miniszterelnök-jelöltjét, de Dobrev Klára válasz helyett inkább a rá várakozó autóba menekült.

A kampánycsapat annyira sietett, hogy

még a DK-s politikust szállító gépjármű ajtaját sem sikerült bezárni indulás előtt.

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök meggazdagodása éles látlelete annak, hogy a rendszerváltás után miként szereztek szédületes vagyont az ifjú kommunisták – írta egy korábbi összeállításában a Magyar Nemzet. A lap azt is közölte: míg a DK elnöke folyamatosan fideszes oligarchákat emleget, a 2020-at megelőző négy év alatt több mint kétmilliárd forint osztalékot vett fel csak az Altusból.

Ha Dobrev Klára harcolni akar az oligarchák ellen, kezdje a férjével! – reagált a DK miniszterelnök-jelöltjének fenyegetésére Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán azt írta: „a lopott budai luxusházban élő milliárdos Gyurcsány az egykori pártállami kapcsolataiból alapozta meg a vagyonát, egy forintokért vett meg állami vállalatokat, értékes ingatlanokat privatizált ki, de külföldről is pénzelték. Így lett milliárdos oligarcha. Gyurcsányné oligarcha-ellenes javaslata így inkább családon belüli vitának tűnik”.