Továbbra is állítja Karácsony, hogy van nyelvvizsgája

 

Újabb és újabb fejlemények vannak Karácsony Gergely hiányos nyelvtudásával kapcsolatban. Kedden előkerült egy korábbi felvétel a főpolgármesterről, amelyen egy török hírportálnak próbál nyilatkozni, de ez csak angol tolmács segítségével megy neki. Némileg meglepő módon egy hétfői interjúban mégis azt állította, hogy van nyelvvizsgája – hangzott el az M1 Híradójában.

Karácsony Gergely első főpolgármesteri nemzetközi sajtótájékoztatóján még magyar újságírók is részt vehettek, akik így láthatták, ahogy a politikust párttársa, Barabás Richárd segíti ki az angollal.

Karácsony Gergely hétfői nemzetközi sajtóeseményén viszont a magyar újságírók már nemkívánatos vendégnek számítottak, és azon csak a hazánkba akkreditált külföldi tudósítók vehettek részt.

Nem véletlenül: a főpolgármester hetek óta próbálja titkolni az angol tudása és állítólagos nyelvvizsgája körüli számára kellemetlen részleteket. Bár korábban arra utalt, hogy tud angolul, amiről papírja is van, a nyelvvizsgát igazoló dokumentumot a sajtó többszöri érdeklődésére sem mutatta meg.

Az ügy tisztázása helyett a legkülönfélébb magyarázatokkal állt elő, és először hiperpasszív tudást emlegetett,

később arra hivatkozott, hogy gyerekkorában diszlexiája lehetett, amit csak az egyetemi angoltanára vett észre. Ezután pedig azt állította, hogy az egyetem nyelvi lektorátusán szerzett nyelvvizsgát.

Az ügyben végül az Oktatási Hivatal is vizsgálatot indított, Karácsony Gergelynek ugyanis korábbi adjunktusi állásához nem lett volna elég a lektorátusi papír, helyette két államilag elismert nyelvvizsgát kellett volna felmutatnia. Egy a Magyar Nemzet birtokába jutott egyetemi szabályzat szerint így a későbbi főpolgármester jogosulatlanul tölthette be a munkakört.

Karácsony Gergely válaszként kedden újabb magyarázkodással állt elő. Ezúttal egy dátumot közölt: 2000. május 29. Az interneten közzétett bejegyzése szerint ekkor tehetett sikeres nyelvvizsgát.

Kedden előkerült a főpolgármesterről egy videó, amely szerint éppen az egyik török hírportálnak próbál nyilatkozni. Ahogy a felvételen hallható,

csak segítséggel megy neki, és a kérdéseket a mellette ülő férfi tolmácsolja, amelyekre Karácsony Gergely magyarul válaszol.

A főpolgármester ferdítésekkel és homályosításokkal próbálja elterelni a figyelmet a körülötte kirobbant botrányról – erről az ügy kapcsán Palóc André, a Századvég vezető elemzője beszélt a Kossuth Rádióban.

Palóc André úgy fogalmazott: bár Karácsony Gergely nyugati értékekről beszél és a szabad kérdezés lehetőségét hangoztatja, saját zűrös ügyeit illetően képtelen arra, hogy hiteles válaszokat adjon.

A címlapfotó illusztráció.