Milliókba kerülhetett eddig a budapestieknek, hogy Karácsony Gergely nem beszél angolul

 

Kérdések merültek fel a Fővárosi Önkormányzat által megrendelt tolmácsolási megbízásokkal kapcsolatban. Hétfőn hozták nyilvánosságra, hogy mennyit költött a városvezetés tolmácsra és fordításra 2019 októbere óta. Az Origo szerint kimaradhattak tételek a listából, a főpolgármesternek még „a tolmácslistája sem igaz” – közölte az M1 Híradója.

„A Fővárosi Önkormányzat által igénybe vett tolmácsi és fordítási szolgáltatások listáját itt lehet megtekinteni” – a budapesti Városháza ezzel a felütéssel tette közzé azt a táblázatot, amelyben állításuk szerint a Karácsony Gergelyt hivatalba lépésétől segítő tolmácsok összes megbízása és munkadíja szerepel.

Egyeztetés Sadiq Khan londoni főpolgármesterrel, interjú a brit Economist című lapban, telefonbeszélgetés David Cornstein volt amerikai nagykövettel – csak néhány azok közül az események közül, amelyeken Karácsony Gergelynek tolmácsra lehetett szüksége, de nem szerepelnek a városháza listáján.

A gyűjtést az Origo tette közzé szerdán. Azt írják:

az önkormányzat egy erősen hiányos listát hozott nyilvánosságra, és legalább tíz eseményt titkolhattak el az összesítésből.

Vagyis a főpolgármester vagy arról hazudott, hogy kikkel egyeztetett, vagy arról, hogy mikor vett igénybe tolmácsot. Karácsony Gegelynek az elmúlt napokban több egymás után kirobbanó botránya miatt is magyarázkodnia kellett: azt állította például, hogy van angol nyelvvizsgája, ám később elismerte, hogy emögött nincs aktív nyelvtudás.

Állítólagos doktori fokozatáról pedig kiderült, hogy valójában sosem szerezte meg. Pedig ezt Karácsony Gergely korábbi hivatalos önéletrajzában és a 2018-as miniszterelnök-jelölti kampányában is feltüntették a neve mellett.

A nem létező doktorátusról Karácsony Gergely egykori mentora, Lánczi András rántotta le a leplet, aki azt írta: a főpolgármesternek nyolc év alatt sem sikerült teljesítenie a tudományos képzés előírásait, ezért eltanácsolták adjunktusi állásából.

Tisztázás helyett Karácsony Gergely többször is kikerülte az újságírók kényes kérdéseit.

És az Origo szerint a tolmácsokkal kapcsolatos költéseit is a legnagyobb titokban tették közzé a főváros hivatalos honlapján, miközben a portál a témában benyújtott közérdekű adatigénylésére a mai napig nem érkezett válasz. A hiányos lista kapcsán az Origo megjegyzi: Gyurcsány Ferenc jelöltjének tovább tart a vesszőfutása és bennragadt a hazugságspirálban.

A főpolgármester szavahihetőségét korábban a mellette politizáló képviselőtársai is kétségbe vonták. A volt LMP-s Sallai R. Benedek például árulónak nevezte Karácsony Gergelyt, amiért szétszakította a pártot. Szél Bernadett egykori társelnök pedig egy interjúban beszélt arról, hogy Karácsony Gergely köpönyegforgató dezertőrnek számít a pártban, aki – ahogy fogalmazott – sok mindent mondott már.

Legutóbb Schiffer András is ugyanezen a véleményen volt. Az LMP alapítója egy vitaműsorban szó szerint azt mondta: Karácsony Gergely az MSZP–SZDSZ-közeli tanácsadóként is kevert-kavart.